28 Kasım 2016 11:47

Sinemayı seven adam Mithat Alam'ı yitirdik 

Mithat Alam’ın cenazesinin 30 Kasım’da Bebek Camii’de kılınacak öğle namazının ardından Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Paylaş

Mithat Alam Film Merkezi'nin kurucusu eğitmen ve sinefil Mithat Alam yaşamını yitirdi. 
Alam’ın ölüm haberini Boğaziçi Üniveristesi Mithat Alam Film Merkezi resmi twitter hesabından paylaştığı açıklama ile duyurdu. MAFM, Alam’ın cenazesinin 30 Kasım’da Bebek Camii’de kılınacak öğle namazının ardından Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verileceği bildirildi. 

Mithat Alam en son 36. İstanbul Film Festivali’nde Sinema Emek Ödülü’ne layık görülmüştü.  Alam ile ilgili bir nehir söyleşiden oluşan “Sinemayı Seven Adam”da, Mithat Alam’ın şahsi hikâyesiyle beraber Boğaziçi Üniversitesi’nde kurduğu film merkezinin de hikâyesini, üstelik birinci ağızdan dinlemiştik. Umut Barış Dönmez’in hazırladığı ve yürüttüğü söyleşiyle şekillenen kitapta, Mithat Alam sevmediği iş yaşamından kopup sevdiği sinemaya dair meşgalelere nasıl “bulaştığı”nı zevkle anlatıyor. Mithat Alam izlediği filmleri, yönetmenler, oyuncuları, sahaneleri, fikirleri üzierine uzun uzun anlatıyordu; “Son senelerin en önemli Japon yönetmeni olarak kabul edilen Koreeda Hirokazu’nun ‘After Life’ diye bir filmi var. Bu film bence en iyi filmlerinden bir tanesi değil ama teması çok enteresan. Bence daha iyi yapılabilir ve bir başyapıt olabilirdi. Ölümden sonra kişiler araf olarak kabul edebileceğimiz bir yere geliyorlar. Ve orada herkese yanlarında götürebilecekleri tek bir hatırayı seçme hakkı veriliyor. Seçtikleri anıları artık sonsuza kadar onlarla olacak; onu hep hatırlayacaklar, bilecekler, yaşayacaklar.” 

Anlattığı filmler ve hakkında muazzam bir sohbete tanıklık ederken diğer yandan sinema tarihine, Mithat Alam Film Merkezi’nin kuruluşu ve gelişimine, Film Merkezi’nde yapılan işlere, Merkez’den yetişen sinemacılara uzanan kapsamlı bir dökümün sunulmasına da şahit olmuştuk. 

Mithat Alam’ın ölüm haberini alan sinema dergileri editörleri, eleştirmenler, yazarlar duygularını sosyal medyadan paylaştı;

Altyazı Sinema Dergisi: Sevgili hocamız, dostumuz, Mithat Alam'ı kaybettik. Acımız büyük.

Film Eleştirileri: Sinemayı Seven Adam #MithatAlam'ı da yitirdik maalesef...

!f istanbul: Çok sevdiğimiz #MithatAlam'ı kaybettik. Ailesine, dostlarına, tüm öğrencilerine başsağlığı dileriz.

Şenay Aydemir: Mithat Bey'in ülke sinemasına katkısı birçok kamu kurumu ve festivalden daha fazlaydı. Huzur içinde uyusun.

İstanbul Film Festivali: Kurduğu Mithat Alam Film Merkezi aracılığıyla sayısız sinemaseverin hayatına dokunan sinefil, eğitimci Mithat Alam'ı kaybettik.

Tunç Şahin: Kurduğu film merkezinden, dergiler, filmler, sinemaseverler, akımlar, festivaller fışkırdı. İnsan yaşayacaksa Mithat Bey gibi yaşamalı.

İlksen Başarır: Sohbetini, arkadaşlığını, her zaman  heyecanla dinlemesini, saatlerce sinemadan konuşabilmemizi,  öğrettiklerini unutmayacağım.

Zeynep Dadak: Kıymetlimiz Mithat Bey'imizi kaybettik. Onun başladıklarına devam etmek, onun sinema arzusunu, öğrenci sevgisini yaşatmak boynumuzun borcu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Halep kent merkezinin kuzeydoğusu tamamen ordu kontrolünde

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Doğan Şirvan’ı meclis gündemine taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa