22 Kasım 2016 10:27

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın 5 yıl hapsi isteniyor

'Özgür Gündem' gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Gazeteci Tuğrul Eryılmaz 5 yıl hapis istemiyle hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Hasan Tuğrul Eryılmaz ve gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, “Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veye yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak” suçunu işledikleri iddiasıyla yargılandıkları davada 5 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Hasan Tuğrul Eryılmaz katıldı. Diğer sanık İnan Kızılkaya ise başka bir iddiadan tutuklu olduğu için duruşmaya jandarmalar arasında getirildi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Hasan Tuğrul Eryılmaz, “1974 yılında TRT Haber Merkezi'nde başladığım gazeteciliğimi, 3 yıl önce ‘sarı nokta’ isimli göz hastalığına yakalanıncaya kadar aktif olarak sürdürdüm. Bu uzun yılların 20'si iletişim fakültelerinde gazeteciliğe giriş ve haber dersleri vermekle geçti. Gazetecilik anlayışım anglosaksonların toplumsal sorumluluk kuramına dayanır, yani klasiktir. Kısaca söylemek gerekirse gazeteci haber verir ve toplumda çatışma alanlarını tartışma alanlarına çekmek için elinden gelen çabayı gösterir” dedi.

'GAZETECİLİĞİN DE EVRENSEL KURALLARI VARDIR'

Farklı düşüncelerin yok olmaması için dayanışmayı bir gazetecilik görevi bildiğini ve bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığını belirten Eryılmaz “Hukuk gibi gazeteciliğin de evrensel kuralları vardır. Ben de meslek hayatım oyunca bunlara bağlı kalmaya çalıştım. Bir gazetenin yazı işlerinde 3-5 saat oturarak o gazetenin yayın politikasının etkilenmeyeceğini herkesten daha iyi bilirim" dedi.

Gazetenin genel yayın yönetmenin, gazetenin 1. sayfası dışında bütün bölümlerini okumadığını belirten Eryılmaz “En iyi bildiğim şey de gazetecinin tüm iktidarlara karşı bireylerin ve farklı toplulukların yanında olması evrensel ilkesini hiç aklımdan çıkarmadığım dır. Anaakımda çalıştığım 12 Eylül ve sonrası dönemlerde de bu ilkeyi hiç gözardı etmedim.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Mülkiyeliler Birliği dışında hiçbir örgütle üyelik bağım olmadı. Gazeteciliğin evrensel kuralları ve değerlerine sahip çıktım, yani işimi yaptım. Bunun suç olduğunu düşünmüyorum. Hakkımda beraat kararı verilmesini diliyorum" dedi.

Gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya savunmasında, “Demokratik ülkelerde basın özgürlüğü olmazsa olmaz bir durumdur. Bu özgürlük eleştiri hakkını da içinde barındırır.Hakkımda verilecek kararın, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyorum" dedi.

Duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Şirvan’da etkin soruşturma yürütülmüyor

SONRAKİ HABER

6 maddede çocukları mecliste bekleyen tehlike!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa