10 Kasım 2016 15:06

ABD spor çevrelerinde 'Trump' yansımaları

ABD’de siyahların etkin olduğu ve son dönemde politik çıkışlarıyla öne çıkan spor çevrelerinde seçim sonuçları hayal kırıklığı yarattı.

Paylaş

ABD’de başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Partinin Adayı Donald Trump kazanırken son dönemde politik çıkışlarıyla öne çıkan spor çevrelerinin bu sonucu nasıl karşıladığı merak ediliyor.

KAEPERNICK: KİMİN KAZANDIĞIYLA İLGİLENMİYORUM

Irkçı ve cinsiyetçi söylemleriyle bilinen Trump, özellikle siyah sporcuların tepkisini çekmiş, LeBron James gibi isimler açıktan Hillary Clinton kampanyası yürütmüştü. Ancak son dönemde spor ve siyaset denince akla gelen 1 numaralı isim Colin Kaepernick’ti. Siyahlara yönelik ayrımcılığı ve polis şiddetini protesto etmek için milli marş sırasında ayağa kalkmama eylemi başlatan Amerikan Futbolcusu Kaepernick, seçim sonuçlarını “Kimin kazandığıyla ilgilenmiyorum” sözleriyle değerlendirdi.

San Francisco 49’ers forması giyen Kaepernick, adayların hiçbirine inanmadığını bu yüzden de oy kullanmadığını söyledi.

Kaepernick, ülkede sistemli bir baskı ortamı olduğunu ifade ederek “Seçimden kim çıkarsa çıksın sistemin farklı renkteki insanlara karşı baskısı devam edecekti” dedi.

Kaepernick’in eylemlerinin başlaması sonrası Trump, “Kişisel olarak bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bence berbat bir şey. Belki de kendisine uygun bir ülke bulmalı” demişti. Kaepernick ise Trump’ın bu sözlerinin cahilce olduğunu ifade ederek “Her zaman ‘Amerika’yı yeniden harika yapalım’ diyor. Amerika farklı renkteki insanlar için hiçbir zaman harika bir yer olmadı. Bu sorunun çözülmesi lazım. Amerika’nın ilk kez harika hale getirilmesi gerek” şeklinde konuşmuştu.

Kaepernick, eylül ayında Trump ile Hillary Clinton’ın televizyon tartışması sonrası “İki adayımızın bunlar olmasını utanç verici buluyorum. İkisi de kanıtlanmış yalancılar ve kimin daha az ırkçı olduğunu tartışıyor gibiler” demişti.

JAMES’TEN ‘AZINLIKLARA VE KADINLARA’ ÇAĞRI

Seçim öncesi neden Hillary Clinton’ı desteklediğine dair bir metin kaleme alan ve Ohio’da Clinton mitingine bizzat katılan NBA yıldızı LeBron James ise Trump’ın zaferi sonrası umutlarını yitirmediğini belirtti.

James, Instagram hesabında son dönemde ABD’de ırk ayrımcılığına karşı mücadelenin simge şarkılarından biri haline gelen Kendrick Lamar’ın ‘Alright’ına gönderme yaparak “İnancımızı korursak iyi olacağız” dedi.

James, “Çocuklarımızın ebeveynleri ve yol göstericileri, lütfen onların halen dünyayı daha iyiye doğru değiştirebileceklerini bilmelerini sağlayın. İnancınızı kaybetmeyin. Onlar bizim geleceğimiz ve onlar için her zamankinden daha güçlü durmalıyız… Azınlıklar ve kadınlar lütfen bunun bir son olmadığını bilin. Bu sadece üstesinden gelmemiz gereken zorlu bir engel” ifadelerini kullandı.

James’in Cleveland Cavaliers’tan takım arkadaşı JR Smith ise kızının Beyaz Saray önünden fotoğrafını paylaşarak “Olanları bu yüze nasıl açıklayabilirsiniz? Alanınızda eğitimli bir kadın olabilirsiniz ama siyah olduğunuz için iş bulamayabilirsiniz. Böyle bir durumda nasıl “Elinden gelenin en iyisini yap” diyebilirsiniz. Onu, cinsiyetçi ve ırkçı birine oy veren ailelerin çocuklarıyla birlikte oyun günlerine nasıl gönderebilirim?”

‘KORKU VE BELİRSİZLİK’

ESPN’nin haberine göre NBA çevrelerinde seçimlerin ardından yapılan diğer kimi yorumlar ise şöyle:
Carmelo Anthony (Nevv York Knicks): Ülkenin gidişatını düşünürsek, açık konuşmak gerekirse şaşırmadım. Kendi ailemden çocuklarla konuştuğumda ürkek olduklarını hissettim. Korkuyorlar ve ne düşünmeleri, ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar.
Stan Van Gundy (Detroit Pistons Koçu): Bu adamın (Trump) açıkça ırkçı ve kadın düşmanı olduğu açık. Nüfusumuzun önemli bir kesimini otobüsün altına atmış durumdayız. Oyuncularım seçimler sebebiyle oldukça sessiz.
Steve Kerr (Golden State Warriors Koçu): Bundan daha iyi olduğumuzu düşünüyordum. Nasıl bir başkan olacağını bilmiyorum çünkü buna dair bir şey söylemedi. Ama onun açıklamalarıyla hakaret ettiği kızım ve eşim çok üzgün durumdalar. Azınlık mensubu olarak pek çoğu hakarete uğrayan oyuncularımın da yüzlerine bakarak durumu anlayabiliyorsunuz. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Başkan Trump... Bunu yazmayı hiç beklemiyorduk

SONRAKİ HABER

Kayıtlı araç sayısı 20.8 milyon oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...