04 Kasım 2016 07:00

İhsan Çaralan’a “Cumhurbaşkanına hakaret’ davası

Gazetemiz yazarı İhsan Çaralan’a ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ nöbeti sırasında çıkan haberle ilgili Cumhurbaşkanına hakaret'ten dava açıldı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Özgür gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasında nöbeti tutanlara açılan davalara yenileri ekleniyor.

Gazetemiz yazarı İhsan Çaralan’a ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasını devraldığı gün gazetede çıkan bir haberle ilgili “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla dava açıldı. 31 Mayıs’ta gazetenin 1. sayfasında yer alan “Aynı yer aynı katil” başlıklı yazı ve gazetenin 8. sayfasında yer alan haber Cumhurbaşkanına hakaret sayıldı.

İhsan Çaralan'a açılan dava Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 7 Şubat’ta saat 11.30'da görülecek.

'ÖFKEYLE HAREKET EDEN YARGI MEKANIZMASI VAR'

Gazetemizin Avukatı Devrim Avcı, "hırsla  dava açma furyası devam ediyor yargıda. Herhangi bir muhalife hemen dava, soruşturma açayım diyorlar. Cumhurbaşkanına hakaret yaftası, terörist yaftası hazır bekliyor. Bu da onlardan biri" dedi. 

"Eğer sen gündemle dayanışırsan sana “Cumhurbaşkanına hakaret”ten de dava açarım, terör örgütü propagandası yapmaktan dava açarım diyorlar"  ifadelerinin kullanan Avcı, "O günkü bir gazeteyi didik didik aramışlar, nerde ne bulabilirim diye. Öfkeyle hareket eden bir yargı mekanizması var" diye konuştu. Herkesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 7 şubat görülecek duruşmaya davet eden Avcı, "Bu dönemde herkes herkesle dayanışsın" dedi.

'BİR GAZETE NÜSHASI İÇİN İKİ AYRI DAVA'

Özgür Gündem’le dayanışmak için yapılan bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği nedeniyle daha önce de kendisine bir dava açıldığını hatırlatan İhsan Çaralan, “Bir günlük yayın yönetmenliği yaptığım gün çıkan gazeteden, şimdi bir de “Cumhurbakanı'na hakaret” olduğu iddiasıyla dava açıldı. Oysa Özgür Gündem'in o nüshasından bana açılan bir dava var ve 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama da başladı. Yani bir gazete nüshası için iki ayrı dava" dedi.

'HAK VE HUKUK ARTIK TEFERRUAT'

Ülkede televizyonların, gazetelerin, haber ajanslarının ve dergilerin kapatıldığına dikkat çeken Çaralan, "Evrensel Kültür gibi edebiyat dergilerin başına gelenlere, gazetecilerin başına gelenlere bakınca bu durumlar artık şaşırtıcı gelmiyor. Bundan Erdoğan-AKP yönetimini kendilerini muhalif olanları sindirmek  için hak-hukuk, mantık gibi değerleri teferruat saydığı anlaşılmaktadır" diye konuştu.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELESİ ÖZGÜRLÜKLER MÜCADELESİNİN ÖN CEPHESİ OLMALIDIR'

"Savcıların da yukarıdan gelen emirlere bağlı gözükmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştığı görülüyor" diyen Çaralan, "Tıpkı Cumhuriyet’e yapılan operasyonun başında FETÖ'den yargılanan bir savcının olmasında hiç bir sakınca görülmemesi, hatta fayda umulması gibi. Artık Türkiye’de gerçeği savunmak, özgürlük, barış, demokrasi istemek gibi, bir hak, bir görev olma ötesinde bir mücadeledir de. Ve bu mücadele diğer alanlarda olduğu gibi basın özgürlüğünde, halkın haber alma özgürlüğünde de sürmelidir. Dahası bugün basın özgürlüğü mücadelesi özgürlükler mücadelesin ön cephesi haline gelmelidir. Bunu savunmak da her gazeteci gibi, gerçeklerin açığa çıkmasını savunan herkes gibi benim de sorumluluğumdur. Bunun gereğini yapmaya devam edeceğim. Bunu gazetedeki yazılarımda olduğu gibi mahkeme  kürsülerinde de savunmaya devam edeceğim" dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı’ndan Diyarbakır patlamasıyla ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

HDP Sözcüsü Bilgen: Tarihe kara bir leke olarak geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...