04 Ekim 2016 20:11

1 yıl geçti 5 savcı değişti: Birlik dosyasında ilerleme yok

Hacı Lokman Birlik’in dosyasına bakan 5 savcı değişti, 6 aydır adliye kapalı ve bir yıldır soruşturmada ilerleme kaydedilmedi.

Paylaş

Dicle MÜFTÜOĞLU
Fethi BALAMAN

Zırhlı aracın arkasında sürüklenen bedeniyle hafızalarda kalan Hacı Lokman Birlik’in dosyasına bakan 5 savcı değişti, 6 aydır adliye kapalı ve bir yıldır soruşturmada ilerleme kaydedilmedi. Görüntü ve telsiz kayıtlarına rağmen tek bir polis yargılanmadı.

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde 2 Ekim gecesi öldürülen ve ardından bedeni akrep tipi zırhlı araç ardından sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in katledilmesinin üzerinden geçen 1 yılda soruşturma dosyasında bir ilerleme sağlanamadı. Ailenin avukatları, failler hakkında “kasten öldürmek”, sürükleyenler hakkında “Kişinin hatırasına hakaretten”, “Görevi kötüye kullanma”, olayı gören diğer polislerin “İşlenen suçu bildirmeme”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” kanıtlarıyla suç duyurusunda bulundu. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı ise, telsiz, görüntü ve birçok kanıta rağmen yalnızca “Kişinin hatırasına hakaret” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Aradan geçen zaman içerisinde dosyaya bakan 4 savcının yeri değiştirilirken 5’inci savcı üzerinden yürütülen soruşturmada somut bir adım atılmış değil.

‘EMİR KOMUTA ZİNCİRİ’ 

Birlik ailesinin avukatlarından ve İHD Şube Yöneticisi Büşra Demir, bir yıl zarfında dosyada yaşanan gelişmeleri aktararak, olayın emir komuta zinciri çerçevesinde yaşandığını ortaya koyan telsiz görüşmelerinin dosyaya eklenmesini sağladıktan sonra bu kişilerin tespiti noktasında dilekçe sunduklarını ifade etti.

Telsiz görüşmelerinde bu polislerin isimlerinin olmadığını, sadece kodlarının olduğunu belirten Demir, “Emniyette bütün telsiz konuşmaları kayıt altına alınır ama kodlarla alınır. Herkesin bir telsizi vardır. Bu konuşmalar elimize geçtikten sonra savcılıktan bu kodların kime kayıtlı olduğunu emniyete sorulup tespit edilmesi ve bu kişiler hakkında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla soruşturma yürütülmesini talep ettik. O zaman ilk savcıydı ve talebimizi kabul ederek emniyete yazı yazdı. Bu telsiz kodlarının kimlere ait olduğunun savcılığa iletilmesini isteyen bir müzakere yazıldı. Emniyet bu olayı örtbas etme amacında. Emniyete 3’üncü kez yapılan başvurunun ardından, ‘O gün büyük bir operasyon vardı o yüzden o telsizlerin kim tarafından kullanıldığını bilemeyeceğiz. Başkası telsizi kullanmıştır. Siz bize (Savcılığa söylüyor) bir yazı gönderin biz bu kayıtları ses analizine gönderelim’ diye cevaplıyor” dedi. 

Demir, ses kayıtlarının analiz edilme işleminin yılları bulabilecek bir çalışma ve bunun dosyanın ilerleyişini önlemek amacıyla verilen bir cevap olduğunu değerlendirdi. 

‘YASAK OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Tüm bu taleplerinin sonuçlanmadan Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini hatırlatan Demir, 14 Mart’tan bu yana adliyeye ulaşılabilecek bir telefonun olmadığını avukat olmalarına rağmen ilk 3 ay boyunca kente girişlerinin engellendiğini bunun da soruşturma sürecini olumsuz etkilediğini kaydetti. Her dilekçeyi sunduklarında farklı bir savcı ile karşılaştıklarını sözlerine ekleyen Demir, bunun da dosya incelemesinin sürekli ertelenmesine neden olduğunu kaydetti. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Devlet yurtlarında imam değil sorunlarımıza çözüm istiyoruz

SONRAKİ HABER

Biz işçilerin kanalını derhal açın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...