21 Ağustos 2016 07:07

Değinmeler

Adnan Özyalçıner'in ülke gündemindeki konular ve yaşananlarla ilgili değinmeleri.

Paylaş

Adnan ÖZYALÇINER

KAN DİNDİRİLEMİYOR
Bombalar, gök gürültüleri, çakan şimşekler, düşen yıldırımlar gibi patlıyor. Yağmur gibi yağan kan dindirilemiyor, tamponla dinlendirilebileceği de yok.

DÖNÜŞ YOLU
Köpek, arka ayağını kaldırarak ağacın dibine siğdi. Sonra onun ilerisindeki bir ağacı da siğerek işaretledi. Sokağın köşesine de, aynı biçimde, siğdikten sonra dili dışarıda, dişisinin arkasından dört ayak, arkasına bakmadan yürüyüp gitti. Dönüş yolundan emindi.

POKEMON AVI
Bir pokemon avıdır gidiyor. Sanal dünyada. Gerçeklikle at başı. Sokakta, evde. Her yerdeler... Kimse pokemon yerine kendini avladığını, daha kötüsü avlandığını bilmiyor.

PİS KOKU
Ufunetli bir yaradan cerahat kokusu yayılıyor sabahları. Sabahın ilk ışıklarının getireceği serinliğin taze kokusu yerine. Herkes bu pis kokunun nerden geldiğinin derdinde. Kendi kokuşmuşluklarına bakmadan. Düzenin kokuşmuşluğunu düşünmeden.

GERÇEKLERDEN KAÇMAK
Geri geri uzaklaşarak gerçeklerden kaçamazsın. Boşlukta değilsin. Sonunda bir duvara çarparak durmak zorunda kalırsın. Üstüne gitmek istemediğin gerçeklerin üstüne gelmesini engelleyemeden.

ÖLÜM DEMOKRATİKLEŞTİRİLEMEZ
Dirimin yönetimidir demokrasi. Hiç kimse, hiçbir topluluk kim için, ne için, hangi nedenle olursa olsun, oy çokluğunu bahane ederek, ölümü, öldürmeyi (idamı) demokratikleştiremez.

HEP BİRLİKTE
Aslolan yüz yıllardır emeğin gücüyle yaratılan bütün güzelliklerle zenginliklerin, varedilen uygarlığın getirilerinin birlikte eşitçe paylaşılacağı düzeni, bir an önce, kurmaktır. Hep birlikte.

OHAL-BUHAL
Ohal, buhal derken yeniden yapılanma adına her şey altüst ediliyor. Özgürlük, demokrasi, laiklik bir kenarda duruyor.

Ohal, buhal derken özgürlükçü, demokratik, laik düzen her zamanki gibi, hasıraltı ediliyor.

Şakası yok. Ohal, buhal derken bizde hal bırakmayacaklar anlaşılan.

Darbe, marbe bahane gibi gelmiyor mu size de?

DÜZEN
Herkes sustu, susturuldu, konuşturulmuyor. Amaç, düzeni mi korumak, açığının ortaya çıkmamasını mı sağlamak? Biri çıkıp el kol hareketi yaparak, gırtlağından anlamsız sesler çıkararak bir şey demeye kalksa –dilsizliğinden yakınıyor da olsa- gürültü çıkarıyor diye düzeni bozmaktan içeri alınabilir.

SAYILAR
Önce sayıları öğretiyorlar. Logaritması, cebiri, tagent, cotangent hesaplaşmalarıyla. Sırf savaşlarda, çatışmalarda, her türlü şiddet saldırılarında tekli ya da toplu cinayetlerde, kazalarda ölenlerle yaralananları eksiksiz sayabilelim diye.

TAHTAPERDE
Görünürde yalnız tahtaperdeler var şimdi. Arkalarında gizledikleri güzellikler de olabilir, çirkinlikler de; aydınlıklarla karanlıklar da. Görünmüyor.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem’den korkuyorlar!

SONRAKİ HABER

Olay yerinde canlı bomba yeleği bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa