13 Ağustos 2016 11:51

Arçelik-LG işçileri: Yargıtay kararı siyasi ve hukuksuz

Arçelik-LG işçilerinin kazandığı işe iade kararlarının Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nce reddedilmesine tepki gösterildi.

Paylaş

Arçelik-LG işçilerinin kazandığı işe iade kararlarının Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nce reddedilmesine tepki gösteren işçiler, kararın hukuksuz ve siyasi olduğunu belirtti. İşçiler, kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak.

Eğitim-Sen 6 No'lu Şube'de gerçekleştirilen basın açıklamasında "MESS+Türk Metal+KOÇ=Haksızlık, Hukuksuzluk! Direndik, kazanacağız! Birleşen işçiler yenilmez" pankartı önünde konuşan işçiler, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararını “Bu hukuksuz bir karardır ve emeğimizin patronlar tarafından gasbedilmesidir” diye değerlendirdi.

İlk olarak sürece ilişkin açıklama yapan Avukat Cem Gök, "Süreci, örgütlenme hakkını engellediği için Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Karar sermayenin koruyuculuğunu yaptı ve her anlamda siyasal bir karardır" dedi. Gök, karara imza atan hakimlerden 3'ünün 'FETÖ'ye üye olmaktan tutuklandığını da belirtti.

İŞÇİLER BİRLİK MESAJI VERDİ

Arçelik-LG işçileri adına basın açıklamasını okuyan Serkan Kızgır, Yargıtay 9. Dairesi'nin kararının yargıya olan güvenlerini sarstığını ifade etti. Kızgır, "Bu açıkça hukuki bir karar olmaktan uzak siyasi bir karardır. Sermaye güçleri mevzubahis kendileri olunca birleşip işçilerin karşısına çıkmışlardır. Öte yandan tüm işçilere 'direnirseniz kaybedersiniz' mesajı verilmek istenmektedir" dedi. 173 işçinin aileleriyle beraber mağdur edildiğini söyleyen Kırgız, "Dişimizle, tırnağımızla hak ettiğimiz haklarımız elimizden bir çırpıda çalınmıştır. Bu karar, işçilerin işçilerden başka dostu ve kendi özgücünden başka dayanağı olmadığını göstermiştir. Şimdi Anayasa Mahkemesi'ne giderek haklarımızı arayacağız. Orası olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Ancak biliyoruz ki, biz işçiler birleşince güçlüyüz ve birleşince kazanacağız. Emek dostlarını, mücadele eden bütün sınıf kardeşlerimizi ve metal işçilerinş haklı davamıza sahip çıkmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz" diyerek birlik mesajı verdi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Bursa Renault işçilerinin başlattığı ve metal sektöründe birçok fabrikaya sıçrayan direniş sonrasında işçilerin iş akitleri fesheldilmişti. Gebze'de bulunan Arçelik-LG işçileri de direnişte yerini almış, 5 Temmuz'da 173 işçinin iş akitlerine son verilmişti. Üye oldukları Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'ndan istifa eden işçiler, polis zoruyla fabrikadan çıkarılmıştı.

İşçiler hukuk mücadelesi başlatmış ve açtıkları işe iade davalarının büyük bir çoğunluğunu kazanmıştı. Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 173 Arçelik-LG işçisinin kazandığı işe iade kararını "Yapılan eylemde fabrika içinde olan-dışarıda olan ayrımı da yapılmaksızın tüm işçiler yönünden fesihlerin haklı nedene dayandığı" gerekçesiyle reddetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bombalanan vadide açıklama: Askeri operasyonlar son bulsun

SONRAKİ HABER

Akıma kapılan Türk Telekom işçisi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...