03 Temmuz 2016 04:33

Stratejik tatil tüyoları...

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte tatil planlarına hız verilmeye başlandı. Öte yandan az parası olanlar için “akçeli” işler bunlar.

Paylaş

Yücel RÜZGAR

Fazlasıyla gezenti olan Yeşer Sarıyıldız’a; iyi bir tatilin ederini sorduk. Ortaya çıkan rakama baktık, ceplerimizi karıştırdık, birkaç lira ile bir de sakız çıktı. “Yok mu bunun ucuz yolu?” dedik. Annesinin yazlığına davet etti. Öte yandan yurdum insanının hepsini de Yeşer’in annesinin yazlığına alamayız; çünkü sadece bize kadar yer var.
Ama sizlerin yaratıcılığı bizim stratejimizle birleşince millet olarak bu işin altından rahat kalkarız gibi geliyor.
Hatta sizlerin aylar önceden düşünmeye başladığınıza, ön hazırlıkları tamamladığınıza inanıyoruz. Bunlarda bizden tamamlayıcı mahiyette bilgiler. Hayrını görün...

AKRABANI SEV, HEM DE ÇOK!

Eğer çok fazla paranız yoksa, ama tatil bölgelerinde ikamet eden akrabalarınız varsa, onları çok sevin. Sık sık arayıp sorun, hele yaz döneminde bunu sıklıkla yapın. Sonra uygun bir anda o taraflara geleceğizi söyleyin. Onları ne kadar özlediğinizden, eğer uygun olursanız görüşmek istediğiniz tarzında şeyler söyleyin. Çaktırmadan kendinizi davet ettirmenin yolunu yapın. Kesinlikle sizleri evlerinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyleyeceklerdir. Özellikle de bütün eşin dostun sizin o taraflara gideceğinizden haberi olduğunu duyduktan sonra. Bu tatil biçimi, sizi konaklama masrafından kurtaracağı gibi yiyecek içecek için harcayacağınız paranın miktarını da azaltacaktır. Bu arada mutfak masraflarına yapacağınız desteğin yarı oranda hatta biraz üstü olmasına dikkat edin. Çünkü, “Yediler, içtiler, gittiler!” bu tatil türünde, sonrası için yapılan en yaygın dedikodudur haberiniz olsun.
Bununla birlikte, özellikle “Alanya, Bodrum, Didim, Foça, Kaş, Kemer, Marmaris, Altınoluk” civarındaki akrabalarınıza gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu bölgelerde deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilir, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri günü birlik turlarla yakından görebilirsiniz.

BİRLEŞİN EVE ‘ORTAK’ GİRİN!

Bu tatil yöntemi çok iyi bir planlamayı gerektiriyor. Arkadaşlarınızla yapabileceğiniz gibi akrabalarınızla da gerçekleştirebilirsiniz. Nasıl mı? Önce tatil bölgelerinde sezonluk ya da aylık biçimde kiraya evler verildiğini çevrenizdekilere söyleyerek başlayın. Sonrasında bunun ne kadar cüzdan dostu bir plan olduğundan, eğlencesinden bahsedin. Söz konusu iki nokta çok can alıcı olduğu için mutlaka arkadaş grubunuzdan ya da akraba çevrenizden bir kaç aile çıkacaktır. Öte yandan arkadaş temalı çalışmada ideal rakam altıdır. Bunu da altı bekar ya da üç çift şekilde formüle edebilirsiniz. Altı kişi için haftalık ev kiralamanın toplam maliyeti minimum 840 TL’dir. İstediğiniz gibi gezebilir, farklı koy ya da sahillerde denize girebilir, evde ya da dışarıda gecenin geç saatlerine kadar eğlenebilirsiniz.
Akrabalarla yapacağınız ev kiralamalı tatilde ise süre minimum bir ay olmalıdır. Çünkü evlerin aylık kira maliyeti özelliklerine göre (havuzunun bulunması vb.) 2000 ile 4000 TL arasında değişiyor. Bununla birlikte aynı sülaleden üç aileyi sürece dahil etmekte fayda var. Mendil yarışı gibi düşünün; onar gün arayla bir diğer aile eve yerleşecek. 2000 TL’den hesapladığınız vakit aile başına 666 TL düşüyor. E yemeği evde yapıyorsunuz, sahile yürüyerek gidiyorsunuz. Nasıl çok mantıklı değil mi?

GEZENTİ TATİLİ VE KOMBİNASYONLARI

Bizce en yaratıcı tatil biçimlerinden biridir. Ancak bir ön hazırlık süreci şart. Bu noktada ilk olarak yapmanız gereken şey, akraba ve arkadaş yoğunluğunun olduğunu bölgeleri seçmek. Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir. “5+3+3”, “3+3+3” ya da “4+4+4” şeklinde üç farklı kombinasyon öneriyoruz size. Bunlardan ilkine ve sonucusuna eğitim dünyasından aşinasınızdır zaten. Hemen kompinasyonların nasıl hayata geçirileceği meselesine geçelim. Seçeceğiniz bölgede, yukarıdaki kombinasyonlardan birini seçerek, önce akraba yanında, sonra arkadaş yazlığında en sonunda da pansiyonda kalabilirsiniz. Ancak bu üç lokasyon arasındaki mesafenin bir saati geçmemesine dikkat edin ki, yol masrafınız fazla olmasın. Bu yöntemle konaklama ve mutfak masraflarınızı yarıya indirebilirsiniz. Üstelik çok uzun süre kalarak ne arkadaşınızı ne de akrabanızı bunalttınız. Herşey tadında kalır. Bunun yanı sıra cebinize kalan para ile de gezmesi bol, denizi, kumu, güneşi çok, eğlencesi yüksek, kahkahası fazla bir tatil yapabilirsiniz. Önemli bir hatırlatma; kalabalık arkadaş grupları ve aileler için bu yöntemi önermiyoruz.

TATİLİN HASI ÇADIR

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde böylesi bir tatil yapmanız mümkün. Öte yandan Antalya, Fethiye, Cunda, Kapadokya, Kuşadası, Kaş, Gökova, Marmaris, Bolu ve Rize Türkiye’nin en iyi çadırlı tatil mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Çadırın günlük kiralama bedeli 30 ile 50 TL arasında değişiyor. Kimisi deniz kenarında, kimisi göl kıyısında kimi ise doğanın göbeğinde olan bu mekanların adreslerine internette yapacağınız kısa bir gezintiyle ulaşabilirsiniz. Maksimum 250 kişi kapasiteli bu alanlarda akşamları oluşan kolektif eğlence ve paylaşım kültürünün muazzam olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz. Son bir not; sivri sinek ve böcek sokmalarına karşı önlemler almanız ve yanınızda ilaç bulundurmanızda fayda var.

HADİ KÖYÜNÜZE DÖNÜN!

Şarkısı bile var; “Hadi gel köyümüze geri dönelim...” diye. Ama daimi değil, kısa süreliğine. Ve bizce “kazan kazanı” en fazla olan tatil biçimidir. “Asgari ücret” ile çalışanların kurtarıcısıdır.
Göz bebeğimizdir kısacası. Temiz havalı, bol güneşli köy tatilinde, hem dinlenebilir hem eş dost ziyareti yapabilir hem de sıla hasretini giderebilirsiniz. İzniniz bittikten sonra siz işinize geri dönersiniz, eşiniz ve çocuklarınız tatillerine devam edebilirler. Ayrıca kışlık erzaklarını hazırlarlar. 

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Michael Cimino yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Erimemek için 9 yöntem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...