28 Haziran 2016 12:17

Almanya: Şahısları istiyor musunuz, istemiyor musunuz?

2 Temmuz Sivas katliamıyla ilgili ana davadan ayrılan, 3 sanık hakkındaki davanın 9. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Paylaş

2 Temmuz Sivas katliamıyla ilgili ana davadan ayrılan, 3 sanık hakkındaki davanın 9. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada 3 sanığın Türkiye tarafından, Almaya makamlarından usulüne uygun olarak istenmediği ortaya çıktı. Talebin anlaşılamaması üzerine Almanya makamlarının 8 defa Türkiye'ye sanıkları hakkında “İade istiyor musunuz, istemiyor musunuz” diye sormuş.

2 Temmuz Sivas katliamına ilişkin ana davadan ayrılarak, 3 sınık hakkında  başka bir dava açılmıştı. Sanıklar Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş'a ilişkin davanın 9. duruşması  Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada 3 sanığın Türkiye tarafında Alman makamından iadesinin defalarca usulüne uygun bir şekilde istenmediği ortaya çıktı. 12 kez defa gönderilen Alman makamlarından gelen cevap yazılarının 8’inde sanıkların iadesinin istenip, istemeyeceği ve böyle bir talebin olup olmadığı soruldu. Çünkü Türkiye’den gönderilen yazılarda sanıkların 2911 Sayılı Yasa’dan arandığı gibi bilgiler verilirken sanıkların hangi suçlarla arandığı tam olarak açıklanmadı. Öte yandan Alman makamları Türkiye’de askeri yargıçlar ve idam cezası olduğu çekicelerini dile getirirken Türk makamları bu hususlara bir açıklık getirmedi. Alman makamları da bu nedenle  8 defa Türkiye'ye sanıklar hakkında “İade istiyor musunuz, istemiyor musunuz” diye sormak zorunda kaldı. Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin avukatlarından Cem Yılmaz, uzun süren bu krizin sanıkların istenmemesi olarak değerlendirdi.

TÜRKİYE’DE YARGIÇLARIN ASKER OLDUĞU SANILIYOR!

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin avukatlarından Cem Yılmaz, duruşmada Alman makanın yazısını tekrar mahkeme başkanına elden verdi. Yılmaz 3 sanığın adreslerinin Almanya'da tespit edildiğini hatta bazı sanıkların dönerci zinciri bile açtığını iddia etti. Mahkeme heyeti duruşmanın sonunda 3 sanığın Alman makamlarından tekrar iadesinin talep edilmesine karar verirken, iade talebine Sivas katliamında yaşananların özetinin yazılması ve sanıkların suçlarının açıkça belirtilmesine karar verdi. Ayrıca Alman makamına iade talebinde çekincesi olasına karşı Türkiye'de artık Askeri Yargıçların bulunmadığını ayrıntılı açıklaması istendi. Alman makamlarında gelecek cevap yazısının beklenmesine kara verilirken,  davanın bir sonraki duruşmasının 17 Kasım 2016 tarihine ertelendi.

SANIK ADRESİNDE SKANDAL

Davada mahkemenin yaptığı hata dikkat çekti. 3 sanığın Türkiye'de bulunamadığı adresler okunurken bunların biri arasında CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'ın bürosunun adresi çıktı. Sarıhan'ın mahkeme başkanına “O benim büro adresim” demesi üzerine, mahkeme başkanı “bizim arkadaşlar yanlışlık yapmış” dedi. Davaya ayrıca Sivas'ta ölen Metin Altıok'un kızı CHP Milletvekili Zeynep Altıok, HDP Milletvekilleri Müslüm Doğan ve Meral Danış Beştaş da katıldı. 

Mahkeme sonrasında ise Sivas katliamında hayatını kaybedenleri aileleri ve Alevi örgütleri Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan,  “Sanıklar yargı önüne gelmedi. Biz bu sanıkların mahkeme önüne getirilmesinin mücadelesini veriyoruz. Bugün yeni bir skandal yaşandı ve sanıkların adresi olarak benim büromun adresi gösterildi. Bu da bu yargılamanın emeğe dayanmadığını  göstergesi. Dinci gericiliğin üzerine gidilmemesi, bugün yeni katliamları doğurdu” dedi.  (Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Katliamda 18 sanık hakkındaki takipsizlik ve gerekçeleri

SONRAKİ HABER

Çöp işçisi çocuğuna sarılmak için direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa