01 Haziran 2016 11:29

Medeni’ye en güzel hediye barış için, birlikte mücadele

Bugün Gezi direnişinin simgelerinden birine dönüşen, Medeni Yıldırım’ın doğum günü. Gezi'nin 3. yılında Medeni ağabeyi Mehmet Yıldırım’la konuştuk.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Gezi direnişinin 3. yılı önceki gün birçok kentte yapılan eylemlerle yeniden hatırlatıldı ve o günün talepleri bir kez daha dile getirildi. Bugün Gezi direnişinin simgelerinden birine dönüşen, Medeni Yıldırım’ın da doğum günü. Lice’de kalekol yapımını protesto sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım, yaşasaydı 22 yaşında olacaktı. Tüm Türkiye’ye yayılarak kitlesel bir halk ayaklanmasına dönüşen Gezi Parkı eylemlerinin 3. yılında Medeni Yıldırım’ın ağabeyi Mehmet Yıldırım’la konuştuk. Gezi eylemlerinin Medeni’yi çok umutlandırdığını söyleyen Mehmet Yıldırım, doğum gününde Medeni’ye en güzel hediyenin ortak mücadeleyi güçlendirmek ve barış için çabalamak olduğunu söyledi.  

‘MEDENİ GEZİ’YLE BİRLİKTE UMUTLANMIŞTI’

Medeni Yıldırım 28 Haziran 2013’te Lice Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eylemi sırasında katledildi. Fotoğrafı ve ismi, Gezi direnişi sırasında polislerce katledilen gençlerin yanında yer aldı. Ağabeyi Mehmet Yıldırım, “Medeni haksızlıklara karşı dik duran sessiz kalmayan bir çocuktu. Hem Gezi’yi hem de bölgede yapılanlara haksızlıklara karşı çıkanları görmek onu mutlu etmişti. İlk defa kitlesel bir eylemde yer aldı. Tamamen barışçıl eylemde, ‘barış istiyorum’ diyerek orada yer almıştı. Umutlanmıştı” dedi. Medeni’nin o dönem başlayan halk hareketinden çok umutlandığını belirten Mehmet Yıldırım, “Bu hareketlilikten konuşurduk. Benden küçük olsa da beni eğiten biriydi” dedi.

İYİ Kİ DOĞDUN MEDENİ, GEZİ’DEKİ UMUDUNU KAYBETME

“Gezi için, ‘Yıllardır bizim yaşadıklarımızı anlayan bir halk var artık, ama keşke kimse ölmeden bu empati kurulsaydı. Yine de umutluyum, hep birlikte savaşa karşı bir duruş da çıkacaktır’ demişti” diyen Mehmet Yıldırım, “1 Haziran onun doğum günü. Ben doğum gününde ona umudunu kaybetme diyorum” dedi.  

GEZİ’Yİ ANARKEN, KARDEŞİMİN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

 “Keşke iyi haberler verebilseydik. Bu geçen sürede bir hediye veremedik Medeni’ye ama umudumuzu kaybetmediğimizi gösteriyoruz” diyen Yıldırım, “Medeni Gezi’deki şehitlerimizin arasında yer alıyor. Hep birlikte anılıyor. Bugün Gezi’yi anmak yaşamını yitiren gençlerimizi anlamaktır aynı zamanda. Hepsinin talepleri var. Bu talepler için alanlardaydılar. Gezi’yi anarken, kardeşimin doğum gününü de kutluyoruz. Ona bir hediye verilecekse bu da onun en çok umutlandığı ve istediği şey barışın gelmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.  

‘GEZİ’DEKİ GİBİ BUGÜN DE CİZRE’Yİ, SUR’U GÖRMELİYİZ’

Gezi’nin Medeni’ye ışık olduğunu, umudunu yeşerttiğini vurgulayan Yıldırım, “Bugün Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin, Yüksekova gibi bölgede birçok yerde ablukalar ve savaş ortamı giderek büyüyor. Burada katliamlar yaşanıyor. Bir sessizlik ve pasiflik söz konusu. Gezi’yi anmak sadece nostalji olmamalı. Talepleri ve mücadeleleri de hatırlanmalı. Kardeşim bugün yaşasaydı 22 yaşında olacaktı. Şimdi bizler onun için çabalıyoruz. Onun doğum gününde hediye verelim. Barış için çabalayalım. Bizler Gezi’yi anarken, Roboskî’yi de görmeliyiz, Sur’u da, Cizre’yi de...” dedi.

MEDENİ’Yİ KATLEDENLERLE, ETHEM’İ, ALİ İSMAİL’İ KATLEDENLER AYNI

Gezi’nin halkları birleştirdiğini söyleyen Yıldırım, “Ama bugün bu birlikteliği tam sağlayabilmiş değiliz. Bizim Diyarbakır’dan, Ankara’ya, İstanbul’dan, Eskişehir’e, Hatay’a kadar yitirdiğimiz canlarımızın anısını aynı birleşik ruhla yaşatabiliriz. Savaşa hep birlikte dur demezsek Gezi’yi de anmamızın çok anlamlı olmayacağını düşünüyorum. Benim kardeşimi o gün JÖH katletti. Onların gelmesiyle yaşlandı her şey. O gün Medeni’yi katleden batıda Ethemleri, Ali İsmailleri, Berkinleri katletti. Hep birlikte buna dur demeliyiz. O günden sonra daha güçlü ses çıkarsaydık bugün Cizre’de, Sur’da JÖH, PÖH bu derece katliam yapamazdı” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP yöneticisine ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ iki ayrı dava

SONRAKİ HABER

TMMOB: İktidarın baskılarına karşı direneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...