19 Mayıs 2016 09:15

AKP'nin yeni başbakan adayı Binali Yıldırım

AK Parti MKYK toplantısında genel başkan ve Başbakan adayı Ulaştırma Bakanı, Denizcilik ve Başbakan adayı Binali Yıldırım oldu.

Paylaş

AKP hükümetlerinde 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren, Binali Yıldırım AKP Genel Başkan adayı oldu.  Erdoğan ile belediye başkanlığı döneminde birlikte çalışmaya başlayan Yıldırım, Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biri.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın AKP genel başkan adayı olduğu açıklandı.

Genel başkanlık için tek adayın kim olacağı AKP içindeki temayül yoklamasıyla ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘görüşü’ sonucunda belirlendi.

Tek adayla gidilecek 2’nci Olağanüstü Büyük Kongre’de Yıldırım’ın ismi ‘en güçlü aday’ olarak geçiyordu.

USULSÜZLÜKLE ANILIYORDU

Binali Yıldırım 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen isimlerden biriydi. Devlet ihalelerini almak isteyen kişilerden para toplandığı, bu paraların bir havuzda biriktirildiği ve bu ‘havuz!u idare eden kişinin Binali Yıldırım olduğu o dönem ileri sürülmüştü.

Rafa kaldırılan 25 Aralık operasyonu fezlekesinde, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ‘havuz medyası’ oluşturmak için işadamlarına “40 yılda bir böyle görev verilir” diyerek talimat verdiği yer almıştı.  Örneğin, fezlekede, AKP’nin Sabah-atv’yi ihale karşılığında işadamlarına aldırarak yandaş medya oluşturma operasyonu ayrıntılarıyla anlatılırken, ‘örgüt lideri’ olarak da Binali Yıldırım gösterildi. Yıldırım, ‘aldığı talimat üzerine işadamlarından yüksek miktarda para toplamak ve ihaleye fesat karıştırmakla‘ suçlandı.  Fezlekeye göre, işadamlarına baskı yapılıyor, işadamları da ihale almak için kabul etmek zorunda kalıyordu.

25 ARALIK OPERASYONUNDAN DANIŞMANLIĞA

Adı ‘havuz’dan yolsuzluğa birçok suçlamada geçen eski bakan Binali Yıldırım, 17-25 Aralık’ta adı geçen diğer dört bakan gibi kızağa alınmadı. Hatta AKP Genel Başkan Danışmanlığı’na getirildi. Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Yıldırım, aynı yıl 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AKP’den İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı için adaylığını koymuş, ancak CHP’li Aziz Kocaoğlu karşısında kaybetmişti.

Binali Yıldırım’ın adı, bacanağı Cemalettin Haberdar’ın İzmir’de yapılan yolsuzluk soruşturmasında şüpheli olarak yer almasıyla da anılmıştı. Haberdar, TCDD İzmir Liman İşletmesi’nde yapılan ihalelere fesat karıştırıldığı, yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları üzerine düzenlenen baskında gözaltına alınmıştı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında 4 Mayıs’ta gerçekleyen kritik görüşmenin ardından AKP’de olağanüstü kongre kararı alınmıştı. Davutoğlu da Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı veda konuşmasında kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı.
Davutoğlu, “Dört yıllık bir hukuk oluştuğunu düşünüyorduk ancak bunun kısa sürmesi emin olun benim tercihim değildir, ortaya çıkan bir zaruretin gereğidir” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Öcalan gidişatı değiştirebilir

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Liderimizle uyum içinde çalışacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...