14 Mayıs 2016 04:53

Telekomünikasyon devi Verizon'da grev 4. haftasında

ABD’nin en büyük cep telefonu operatörü ve en yaygın internet servisi sağlayıcısı olan iletişim şirketi Verizon’un 40 bin çalışanı haftalardır grevde.

Paylaş

Samuel DAVIDSON*

ABD telekomünikasyon devi Verizon’a karşı yaklaşık 40 bin iletişim işçisinin grevi dördüncü haftasında.
Verizon, çalışan ve emekli işçilerin sağlık sigortasında kapsamlı kesintilerin yanı sıra, işçinin, 60 gün için şirket bünyesinde başka bir yere transfer edilmesine izin veren kuralın değişmesini talep ediyor. Şirket ayrıca, gerekli gördüğü durumlarda işçilerin 100 mil mesafeye kadar kalıcı olarak taşınabilmesini de istiyor.
20 binin üzerinde idari çalışan ve taşeron çalışanlar, grevci işçilerin yerlerini doldurmak üzere eğitilmiş. Şirket, çağrı merkezlerine gelen çağrıların da sendikasız çağrı merkezlerine yönlendirilmesi önceden ayarlanmış. (Geçtiğimiz) pazar günü şirket 39 bin işçi ve ailelerinin sağlık yardımını da kaldırdı.
Bu saldırı karşısında, Amerika İletişim İşçileri (CWA) ve Elektrik İşçileri Uluslararası Kardeşliği (IBEW) sendikaları, işçileri yalnızlaştırmak ve onlara bir uzlaşma sözleşmesini dayatmaya çalışıyor.

YAŞLILARDAN KURTULMA KILIFI

WSWS Verizon Grev Bülteni olarak kuzeydoğu bölgesindeki işçilerle konuştuk.
“Onlar işçilerden kurtulmak istiyor” diyor Boston’dan grevci işçi Brain. “Benim işimi ortadan kaldırmak istiyorlar, çünkü, başka bir eyalette çalışmaya gitmem istenirse, zaten işi bırakmak zorunda kalırım.”
Geçen hafta, şirket, işçilere transfere zorlama da içeren bütün ana taleplerini kapsayan “son ve en iyi teklifini” sundu. Brain “Biz iş güvenliğimiz için grevdeyiz” diyor: “Eğer bunu çıkartırsak, işe geri dönmemizi nasıl isteyebilirler? Maaşımızdan üç hafta kaybettik, ve bizi buraya getiren tek talebi bile vermediler. İş güvenliği olmadan bir işe sahip olamazsınız. Sözleşmenin geri kalanının ne söylediği umurumda değil.”
Brain, Veziron’un tüm ofisleri taşımaya hazırlandığını ve bu yapılırken kıdemlerin dahi dikkate alınmadığını söylüyor, “Bu işi böyle ofis ofis yapma hakkında sahip olmalarını istemiyoruz” diyor: “Bu onlar için tüm ofisi işten atmanın yolu. Ayrıca, bir ofis için ‘Sizi eyalet dışına taşımak istiyoruz’ diyebilirler. Yani bu sadece yaşlılardan kurtulmanın değil, istedikleri bölgelerden kurtulmanın ve üç yıl içinde hepimizden birden kurtulmanın yolu. İlk önce New York’ta, sonra New England’ta.”

ÜCRET YOK SAĞLIK SİGORTASI PAHALI

Brain ayrıca, “Son sözleşmeden sonra çağrıların yüzde 38’i deniz aşırı ülkelere gidiyor. Bu saçma. Kapıyı açıyorsun ve her şeyi alıp götürüyorlar. Bunu kabul edemeyiz” diyor. İşyeri taşınması meselesine Boston’un dahil edilmemesinin tek sebebinin, şehirde planlanmış fiber optik hat inşasının olduğunu söylüyor, “Onlar işçi almak zorunda kalacak” diyor.
“Bu büyük bir iş, 300 milyon dolarlık bir proje. İnsanlara 10 ila 12 yıllık iş verecekler.  Ancak onlar taşeron işçiyi tercih ediyor, çünkü onlara sosyal yardım sunmak zorunda değiller. Ve zaten daha düşük statüde işçileri var. Emeklilik hakları yok, aynı ücreti almıyorlar. Bu büyük bir farklılık.”
“Ve 1 Mayıs itibariyle ikramiyelerimizi kestiler. Geçmişte, daima 30 gün beklerlerdi, şimdi daha 18 gün oldu, sağlık sigortası yok, hiçbir şey yok. İki küçük çocuğum var. Kendim için üzülmüyorum, ancak onlara ne olacağını asla bilemezsiniz. COBRA (sağlık sigortası)bana ayda 2 bin 200 dolara mal olacak. Maaşımı dahi almadım ve şimdi aylık 2 bin 200 dolar istiyorlar”

‘SENDİKA KARARLARI BİZİMLE BİRLİKTE ALMALI’

VERIZON’da 16 yıldır çalışan müşteri temsilcisi Barbara, “İdarede çalışmaya başladığımda birçok departman çok daha fazla esnekti. Daha çok zamanımız olabiliyordu ve yöneticiler bizi asla rahatsız etmiyorlardı. Şimdi üzerimizde her zaman baskı var” diyor.
2011 grevi ile bugünkü grevi karşılaştırılması istendiğinde ise, “2011’de, şirket bizim grevimize karşı hazırlıklı değildi. Ancak bu sefer şirket de greve karşı özel bir hazırlık yapmış. Güneyden ya da Filipinler’den beni arayan insanlar, normalde yapmaları gereken bizim işlerimizi kendilerine yaptırdıklarını anlatıyorlar” diye ekliyor.
“Amerika İletişim İşçileri (CWA) Sendikası yönetimi bize bilgi vermiyor ve tabanı da bilgilendirmiyor. Onlar grev kararı aldıklarında, neden bu kararı aldıklarını bilmiyorduk. Bu tür kararların birlikte alınmasını istiyorum. CWA tavizler verdi, ancak sanırım Verizon başka şeyler istiyordu. Benim için iş güvenliği tartışılamaz bir konu, ve onun için sağlık sigortasına daha fazla ödeme yapmaya bile istekli olabilirim, ancak CWA’nın ne düşündüğünü bilmiyorum.” diye ekledi.

‘KENDİMİZ İÇİN DEĞİL HERKES İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

New York’ta, 17 yıllık deneyimli bir sevk memuru olan Nicole, “Verizon’la ilgili temel mesele, işimizin yurt dışına taşınması tehdidi. Onlar bizim yararlı olmadığımızı söylüyorlar, ancak bu doğru değil. Biz FiOS kablolarını yerleştiriyor ve tamir ediyoruz, ve bu şirketin en yeni ve en çok talep edilen üretimlerinden birisi” diyor:
“Grevden önce de, yönetim her grev zamanı yaptığını yapıyordu: En küçük hareketi bile ezme. Seni disipline vermenin yolunu ararlar; öğle yemeğinde geçirdiğin zamanı ya da işe geç kalıp kalmadığını kontrol ederler. CEO seni her an işten çıkaracak gibi hissedersin. Böylece, yönetim bizden iş tanımımızın dışında şeyler istemeye başladı. Normalde benim işimin bir parçası olmamasına rağmen müşterilerimin randevularını düzenlemek zorundaydım ve elbette diğer işlerimi de yapmalıydım”
“Mesele işlerin yurt dışına çıkarılması olunca, siyasetçilerin etkisi büyük oluyor. Bu sadece Verizon’la ilgili bir konu değil, ancak büyük bir sorun. Çin’de üretim yapan Nike ya da Adidas’a bakarsın ve orada kötü muameleden dolayı grev yapan işçileri görürsün. İyi yaşamak ve kazandığımı almak istiyorum; Filipinler, Meksika ve Çin’deki insanlar da öyle. Bu sadece bizim için ya da sadece sendikalı işçiler için bir kavga değil. Burada herkes için mücadele ediyoruz.”

DOKTORU VURAN YASA BİZİ DE VURDU

Brooklyn’de, 18 yıllık deneyime sahip bir Verizon işçisi, “Bir dava için savaşıyoruz. Aksi halde burada olamazdık. Gelecek kuşaklar için mücadele ediyoruz. Bizim aramızdaki en genç kişi 16 yıldır bu işte çalışıyor. Şirket (grev sürecinde) sürekli değil geçici işçi kiraladı. Bizleri yıpratarak işleri kaldırmak istiyorlar” diyor.
Bir grev talebi olarak sağlık sigortası hakkından bahsedildiği zaman, Verizon’da 26 yıldır müşteri temsilcisi olarak çalışan Joseph, “Obamacare’dan asla hoşlanmadım. O sağlık hizmeti olarak işliyor. Çalışan insanların sigorta kapsamına alınmasını daha da zorlaştırıyor. Bu yasa bazı doktor arkadaşlarımı da vurdu, yeterli ödeme alamıyorlar” diyor. Verizon, Obamacare sistemindeki hükümlerden bahsederek sağlık yardımı ödemelerinde kesinti talep ediyor:
“Birkaç yıl önce biz greve gittikten sonra, sağlık hizmeti için ödemeler yapmak zorunda kaldık ve daha fazlası bile gitti. Verdikleri hakları yavaş yavaş geri alıyorlar. Bu sefer de hakkın tamamını geri almayı deniyorlar.”
Başka bir Verizon grevcisi, seçimlere değiniyor: “Hillary Clinton’ı destekleyenlere bakarsanız, kendi projelerini destekleyen kimseyle aslında arkadaş olmadığını görürsünüz. O kendi çıkarları için orada”

*World Socialist Web Sitesinden çeviren Arif Koşar

ÖNCEKİ HABER

KESK'e yönelik baskılar meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Gıda-İş: Örgütlenmezsek Soma katliamı son olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...