13 Mayıs 2016 00:04

SOMA ESNAFI: KAYGILAR HER GÜN ARTIYOR

Soma Katliamının ikinci yıl dönümünde Soma esnafı yaşadıklarını anlattı.

Paylaş

COŞKUN ÇAYIROĞLU (Pazarcılar Derneği Başkanı): Ücretlerin artmasından dolayı madenler işçi çıkardı. Kimisi memleketine göçtü. Pazarcı esnafı özel sektörde çalışan insanlar sayesinde ayakta duruyor. Maaşları yükseldi ama yükselince de herkes kendine göre harcama yapıyor. Her sokağa market açılıyor. Kartlarla çalışıyorlar. Fakültenin gelmesi, organize sanayinin yapılması lazım. Mahkeme bir an önce sonuçlanmalı. 17 milyar alacağım var Soma Kömürlerinden kişisel olarak. Bu parayı alsam ne olur, almasam ne olur? Ben bunu hibe de ederim ama Soma için bir şeyler yapılsın. Biz Soma’da yaşıyor ve buranın havasını soluyorsak madenlerin açılması lazım. Güvenli bir şekilde olsun, işçiler de hakkının alsın. Yeraltı şartları çok zor, ben de Hüstaş’ta (İmbat) bir gün çalıştım, torpille girmiştim. Orada herkesin aldığı para sonuna kadar helal. Dinamit atılıyor göçecekmiş gibi geliyor. 

Pazarcı esnafının yüzde 80’i Somalı. Bizim 243 üyemiz var. Her esnaf yanında iki üç eleman çalıştırıyor, benzin parası, yer parası... Soma’nın vergi ödemesi 250 milyar ise şu an 120 milyara düşmüş. İnsanlar vergisini ödeyemiyor. KOSGEB dediler destek için onun faydasını insanlar göremedi. Çünkü çark dönecek ki bunu ödeyeceksin. İmzalar topladık. Borçları iki kere ertelettirdik. Ama nereye kadar? Önemli olan hayatın normale dönmesi.  

ADNAN BALCI (Emlakçı): Soma’da ekonomide büyük bir daralma oldu. O günden bu güne baktığında Soma’nın üzerinde dolaşan kara bulutları görebiliyorsun. İş hayatında, normal insanların hayatında görüyorsun. Herkes gergin, mutsuz, gelecekle ilgili kaygılar her gün artıyor. Soma’nın olayı pek umursadığını düşünmüyorum, parayla her şeyi kapattılar. Şimdi mesela önceden ilk bu dava açıldığında çok büyük katılımlar oluyordu, şimdi katılanların sayısı azaldı. Soma Holding aleyhine konuşan insanları susturmaya çalışıyorlar. 

Kısacası Soma depresyonda, ülke olarak depresyondayız, ama bunu Soma’da daha ağır hissedebilirsin. Belirsizlikler her şeyi etkiliyor. Şu an Türkiye’de yarın ne olacağını kimse bilemez. Geleceğe umutla bakamıyorsa insanlar, ne risk alır ne yatırım yapar. Aslında şu anda toplum bence günü yaşıyor, yarını düşünen yok. 

MURAT İNCE (Kafe Sahibi): Hangi parti olursa olsun CHP, MHP, AKP daha Soma’ya hiç bir şey yapmadı. Facia olduğunda bütün dünya Soma’ya kilitlendi, sözler verildi, şu yapılacak, bu yapılacak dendi. Sözler tutulmadı, yalan söylendi. Madenler kapatıldı, Soma’dan göç oldu. Soma esnafı bir anda geriye sardı. Herkesin işi iyiyken bir anda işler durmaya başladı. Mesela geçen sene yanımda 20 kişi çalışıyordu şu an 8 kişi çalışıyor. Soma’ya kimse sahip çıkmıyor. Hava kirliliği var. Üniversite yapılmıyor. Esnaf kan ağlıyor, durum çok kötü. Soma halkının bir araya gelmesi lazım.

ÖNCEKİ HABER

Milyonlarca tarım işçisi güvencesiz çalıştırılıyor

SONRAKİ HABER

Hitchcock Truffaut

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...