04 Mart 2016 00:52

Durmak bilmeyen sürgünler neyin projesi?: Proje okulunda yeni kıyımlar

Paylaş

Eylem NAZLIER
İSTANBUL

Eğitim öğretim yılının  başında hayata geçirilen ‘proje okulu’ uygulamasının ardından bir gecede telefonla 26 öğretmenin görevden alındığı Üsküdar Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesinde (HASAL) hukuksuzluk son bulmuyor. 

Görevden alınıp, İstanbul 12. İdare Mahkemesinde açtıkları dava sonucu, ocak ayı itibariyle  görev yerlerine geri dönen 21 öğretmenden 11’i için yine sürgün kararı çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, mahkeme kararı ile okula dönen 11 öğretmenin, ilçedeki farklı okullarda yeniden görevlendirilmelerini istedi. 

ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI İÇİNMİŞ! 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından HASAL idaresine gönderilen yazıda kararın Üsküdar Kaymakamlığının talebi üzerine alındığı belirtildi. 

Gerekçe olarak, “Okulda öğrenim gören ve ÖSS sınavına hazırlanan öğrencilerin öğretmen değişikliğinden olumsuz yönde etkileneceği” iddiası gösterildi. İlgili yazıda, öğrencilerinin başarısı için eğitim öğretime başlanan kadrolarla devam edilmesi ve listede isimleri yazılı olan öğretmenlerin aynı ilçede ihtiyacı bulunan okullara kaydırılması arz edildi. 

KAYMAKAMLIK İSİM İSİM BİLDİRMİŞ

Okul idaresine gönderilen ve hangi ismin hangi okula gönderilmesi gerektiği bildirilen yazıda şu ibareler yer aldı: “Adı geçen öğretmenler, yargı kararı gereği, aynı okula Bakanlığımızca yeniden atanmıştır. Söz konusu okulda öğrenim gören öğrencilerin ÖSS sınavına hazırlanmaları, öğretmen değişikliği öğrencilerin başarılarını olumsuz yönde etkileneceği, bu nedenle ilgi yazı listede isimleri yazılı olan öğretmenlerin aynı ilçede ihtiyacı bulunan isimlerinin karşısındaki okullara görevlendirilmeleri Üsküdar Kaymakamlığınca teklif edilmiştir. Ekli listede adı soyadı ve görevlendirildiği okul yazılı olan öğretmenlerin ilgi yazıya istinaden 2015-2016 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 8/c maddesi gereğince görevlendirilmeleri Müdürlüğümüzce de uygun görülmektedir. Makamlarınızca da uygun görülmesi halinde, olurlarınıza arz ederim.” 

BAŞARI O ÖĞRETMENLERLE GELMİŞTİ

‘Şimdi öğrenciler başarısız olur’ denilerek sürgünlerin yaşandığı okul, geçmiş yıllarda üniversite sınav başarı sıralamasında, hem İstanbul hem de Türkiye genelinde en üstlerde yer aldı. Üsküdar Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi bu başarısını sürgün edilen öğretmenlerin varlığıyla elde etmişti.  
O öğretmenler, yıllardır HASAL’da görev yapan ve ülkenin en iyi tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık fakültelerine öğrenci yetiştiren öğretmenler arasındaydı.

YÖNETMELİKLERE BAKANLIK ÇALIMI

Ülke genelinde 44 Anadolu lisesi, geçen yılın ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “proje okulu” olarak belirlendi. Bu uygulamayla söz konusu okullarda öğretmen ve yönetici atamaları doğrudan Milli Eğitim Bakanına bağlandı. Yani Türkiye’nin en yüksek puanlı, en gözde okullarına sınavsız öğretmen ve müdürler atanabilmesi sağlandı.

Uygulama çerçevesinde, bu okullara üniversitelerin danışmanlık yapması ve eğitim personelinin teşkilat yönetmelikleri gözetilmeden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanmasına karar verildi.

HASAL’DA NELER OLMUŞTU?

Aralarında İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Çankaya Atatürk Lisesi gibi Türkiye’nin gözde okullarıyla beraber ‘proje okul’ kapsamına alınan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesinde, 2015’in ağustos ayında 26 öğretmen hukuka aykırı şekilde bir gecede görevden alınmıştı. Mağdur olan 26 öğretmenden idari mahkemeye dava açan 21 öğretmen, uzun süren bir mücadele sonunda davalarını kazanarak ocak ayı itibarıyla dönmeye başlamıştı. 

NEREDEN TUTSAN HUKUKSUZLUK

Mehmet Aydoğdu (Eğitim Sen 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri): Proje okulları uygulamasıyla hiç bir objektif kural ve kaide içermeyen yapılan atamalar İstanbul 12. İdare mahkemesince hukuka aykırı bulunup, yürütmesi durduruldu. 

Kararda, proje okulda  öğretmen olarak görev yapacaklara ilişkin koşul/ilkelerin belirlenmemesi sebebiyle atamaya kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden makul ve haklı görülebilecek objektif-genel nitelikte nedenler ile gerekse de, davacıya  özgü  subjektif (başarısızlık, disiplin, branş yetersizliği vs. gibi) nitelikte hukuken itibar edilebilir somut nedenlerin ortaya konulamadığı anlaşılmakla, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamıştır” denildi. Mahkemenin kararı çok açık ve net olduğundan Proje Okulu ile mağdur olan öğretmenlerimiz tekrar eski okullarına döndüler. Ancak bu sefer de ilçe milli eğitim kanalıyla norm kadro yönetmeliğine aykırı olarak mağdur olan öğretmenlerimiz tekrar mağdur edilmiştir. Başka okullara görevlendirme çıkartılmıştır. Neresinden tutarsak haksız neresinden tutarsak hukuksuz. Maalesef Milli Eğitim idaresi bu tip uygulamalarla dolup taşmaktadır. 

ÖNCEKİ HABER

Mültecilere kapılar kapalı

SONRAKİ HABER

Boğaziçili öğrenciler hocalarına sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...