02 Mart 2016 13:23

Kumburgaz’daki deniz bisikleti faciası bilirkişi raporu: İDO kaptanı suçlu belediye de sorumlu

Paylaş

İstanbul’ da Kumburgaz Kamiloba sahilinde 17 Ağustos 2014’te deniz bisikletiyle açıldıktan sonra birinin cesedine ulaşılan, 4 kişinin ise hâlâ bulunamadığına olaya ilişkin olarak hazırlanan bilirkişi raporunda İDO kaptanı da suçlu bulunurken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Küçükçekmece Belediyesi de olaydan sorumlu tutuldu. 

Kumburgaz’da yaşanan deniz bisikleti faciasının ardından İşletme Sahibi Sinan Önügören hakkında, “Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olma” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya dün de devam edildi. Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada olaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu okundu. Rapora göre deniz bisikletini kiraya veren İşletme Sahibi Sinan Önügören asli kusurlu, deniz bisikletini kiralayan 5 genç ise tali kusurlu bulundu. Raporda ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesinin de kazadan dolayı idari sorumluluklarının bulunduğu görüşüne yer verildi. 

Raporda bir yolcunun denizde yardım isteyen kişileri gördüğünü söylemesi üzerine gerekli aramayı yapmamakla itham edilen İDO Kaptanı Yavuz Yılmaz’a da yer verildi. Raporda Yılmaz’ın, yardım istendiğine ilişkin kendisine bilgi verildikten sonra gemiye manevra yaptırarak kazazedelerin görüldüğü mevkiye yaklaştığına dair bir bilginin bulunmadığı belirtilerek, “Belirtilen hava şartlarında bilginin doğruluğunu teyit etmek maksadıyla bir dönüş ile yaklaşılarak daha kesin bir bilgi edinme imkanı vardır, ancak uygulamamıştır” denildi. Raporda, duruşmalarda tanık olarak dinlenen Yılmaz’ın, temel aramayı yapmayarak ve ilgililere usulüne uygun olarak haber vermeyerek, 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkındaki Kanun’a muhalefet ettiği belirtildi.

BELEDİYELER İDARİ YÖNDEN SORUMLU TUTULDU

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesinin olayda denetim ve yönetsel görevlerinde ihmali bulunduğu, bu nedenle bu iki kurumun idari sorumluluklarının bulunduğu görüşüne yer verildi.

Raporda, davanın tutuksuz sanığı Sinan Önügören’in ise gerekli denetimi yapmadığı, bisiklete binen kişilere can yeleklerini takmalarını sağlamadığı için asli kusurlu olduğu belirtildi. Önügören, ayrıca deniz kenarında cankurtaran botu bulundurmadığı ve gözetleme kulesi ile dürbünlü bir nöbetçi bulundurmadığı, 16.00’da geri gelmedikleri halde kolluk kuvvetlerine haber vermediği için asli kusurlu olarak kabul edildi. 
Raporda olaydan sonra kaybolan ve bir daha bulunamayan Doğan Demir, Mikail Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi ile kaybolduktan bir hafta sonra cesedi Marmara Adası sahilinde bulunan Serdar Demir’in de tali kusurlu oldukları belirtildi. 

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Sinan Önügören’in Avukatı Lütfullah Hasan Doğruyol, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Doğruyol’un bu isteğini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Medeni Yıldırım Davası'nda ateş emri veren komutan sanık değil tanık oldu

SONRAKİ HABER

‘Bilim kurumu mu, kültürel soykırım merkezi mi?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...