07 Ocak 2016 15:04

HDP, Artvin-Rize bölge konferansını gerçekleştirdi

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

HDP Artvin-Rize bölge konferansı Artvin'in Hopa ilçesinde gerçekleşti.Toplantiya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oruç, Parti Meclis Üyesi Çiğdem Özbaş, Hüseyin Taka, HDP Rize eş başkanları Mustafa Özsoy, Günay Karafazlı, HDP Artvin Eş Başkanları Yılmaz Topaloğlu, Hülya Vaiç ile partililer katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını HDP Artvin Eş Başkanı Yılmaz Topaloğlu yaptı.Topaloğlu çok önemli bir süreçten geçtiklerini duygusal aklın yanı sıra politik aklın da öne çıkartılarak yaşanan süreç ve parti içi sorunların da tartışılacağı konferansın önemine dikkat çekti.Topaloğlu’nun açılış konuşmasının ardından, son aylarda Kürt illerinde yaşanan katliamlar sonucu yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Konferansa katılan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oruç konuşmasında öz yönetim, başkanlık sistemi, barış süreci, Rus uçağının düşürülmesi, Dolmabahçe mutabakatı ve son sürece dair değerlendirmelerde bulundu.

Oluç’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“İki yıldan beri 4 seçim atlattık. Örgütsel olarak zaaflarımız vardı buna rağmen her bir seçimde daha iyi sonuç aldık. Haziran ve Kasım arasında bir düşüş olmasına rağmen, Türkiye siyasetinde kalıcı hale geldik. Mecliste 3. bir grup olduğunu kanıtlamış olduk. HDP’nin görüşünün ve önerilerinin dikkate alınmadığı bir siyaset alanın artık geçerli olmadığı ortaya çıkmıştır.
Biz demokratik siyasetin önünü açtık. 7 Haziran öncesi gibi yeniden harekete geçmeliyiz. Hedefimiz iktidar olmak. Zorlu bir yoldayız. Bu mücadeleyi başarıya ulaştıracak birikime sahibiz.
Bu gidişata yönelik mutlaka doğru politik adımlar atılması gerekiyor aksi takdirde 2016 ile birlikte Türkiye’de yaşayan herkes için söylüyorum hiçbirimizin gelecekte mutlu olmayacağı bir durumla karşı karşıya kalacağız.”

‘DEMOKRATİK ÖZ YÖNETİMİ SAVUNUYORUZ’

“Demokratik öz yönetimi savunuyoruz. Öz yönetimle Türkiye bölünmez aksine daha güçlü bir ülke oluruz. Öz yönetim sadece Kürdistan coğrafyasında olmayacak. Ülkenin birçok bölgesinde bu gerçekleşecek ve bunun için bir demokratik anayasa yapmamız gerekiyor. Öz yönetimle ülkenin bölüneceğini söyleyenler yalan söylüyorlar. Bu siyasi ve idari bir yapılanmadır. Türkiye'nin bölünmesiyle alakalı bir durum değildir.”

‘FAŞİST BİR KUŞATMA VAR’

“Çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Sarayın savaş konseptiyle, açık bir faşizm uygulamasıyla karşı karşıyayız. Bugün açık bir faşist kuşatma var.Bugün Kürt coğrafyasında halka yönelik 90’lı yıllardan daha ağır bir saldırı var. Bu 90’lı yıllara dönüş değil bu sefer yaşadıklarımız çok daha geriye dönük. Abartmadan söylemek gerekirse şu anda yaşadıklarımız 1924’te yaşadıklarımız, 1937-38’de Dersim’de yaşanmış olanlara eş değer hızla gelişmeye başlamıştır. İnsanlarımız açık bir şekilde katlediliyor. Bu kuşatma karşısında ‘sana biat etmeyeceğiz’ diyen bir halk var.”

‘BAŞKAN OLAYIM YETKİLER BENDE OLSUN’

“Bugün tartışılan başkanlı sisteminde Erdoğan diyor ki ‘tüm yetkiler bende olsun’. İstediğinde parlamenter sitemi ortadan kaldıracak, istediğinde seçime gidecek yani parlamenter demokrasiyi kendi tekeline alacak. Seçilmişler üzerinde sürekli bir denetim mekanizması olarak duracak, sürekli seçilmişlere korku salacak. Bu mümkün değildir.”

ÇATIŞMASIZLIK SÜRECİNİ İKTİDAR BOZDU

“HDP'nin çatışmasızlık sürecini bozduğunu iddia ediyorlar bu külliyen yalan. Temmuz ayından beri yeniden bir çatışma ve savaş döneminin özelliklerinin adım adım geliştiğini gördük.Neden böyle bir dönemle karşı karşıya kalındı?
İddia odur ki HDP, bileşenleri ve Kürt özgürlük hareketi bu savaşı başlatmıştır. Bu iddia doğru değildir.Bu iddia külliyen yalandır. Türkiye’de bir çatışmasızlık süreci yaşandı. 2.5 yıl kadar sürdü bu durum. Öcalan’la devlet arsında görüşmeler oldu bu süreçte. Belirli bir aşamada HDP’nin İmralı heyeti sürece dahil oldu. Bu görüş trafiğinin sonunda 28 Şubat 2015 tarihinde başlayan bir Dolmabahçe mutabakatı dediğimiz sürece gelindi. Sonra birdenbire her şey alt üst oldu. Neden bu hale gelindi?
Bu sorunun cevabını seçim sürecince onlarca kez anlattık öyle gördük ki bizim anlattıklarımız haklı ve doğruydu.
Kendi sözleri ile itiraf ettiler. Bazen diyoruz ya ‘Allah söyletiyor’ kendi ağızlarıyla bizim söylediklerimizi itiraf ediyorlar.”

‘KATLİAM KARARLARI ÖNCEDEN ALINDI'

“Başbakan Davutoğlu verdiği bir demeçte 2013 yılının Kasım ayında 12 ilçe ile ilgili Kürdistan coğrafyasında söz ediyor. ‘12 ilçe ile ilgili bir hazırlık yapmaya başlattık’ diyor.2013 yılı kasım ayında.Yani bir yandan İmralı görüşmeleri var çatışmasızlık dönemi var fakat bir yandan da onlar 12 ilçe ile ilgili hazırlıklar yapıyorlar. Bu 12 ilçe hangileri?
Şimdi bu sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçeler.Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre ve diğer ilçeler.Sonra yine açığa çıktı ki 2014 yılının (seçimler öncesi) Ekim ayında kamu güvenliği müsteşarlığı bir plan hazırlıyor yapın talimatı veriliyor. Bir savaş simülasyonu yapıyor. Bu hazırlanan plan genelkurmaya sunuluyor. Genelkurmay değerlendiriyor ve o planın sızmış olan özelliklerine baktığımızda aslında bugün yaşananları ortaya koyuyor.
Planda rakamlar vermişler 8-10 bin kişi imha edilebilir diye.150 bine yakın insan göç ettirilebilir. Bizim hesabımıza göre 200 bini aşmış göç eden insan sayısı.
Gözaltı, tutuklamalar, sokağa çıkma yasağı bu işi özel harekat polisleri ile jandarma ile sürdürecekler. Bütün bu planlar 2014 ekim ayında yapılmış.Yani siyasi iktidar devlet kurumları içinde hazırlıklarını yapmış vaziyette.
Niye nereye hazırlanıyorsun? Hani barış olacaktı? Hani çözüm sağlayacaktık? Be oldu Dolmabahçe mutabakatına? Ne oldu kurulan o masaya bir anda her şey devrildi.
Bizler her şeye rağmen barışı ve kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. Siyasal iktidarın tüm planlarını bozacağız savaş politikalarına karşı halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz.Yolumuz uzun ve zorlu bir yol.Akılla yaşananları değerlendireceğiz. Yeni yol haritamızı çizeceğiz.”

Konferansın son bölümünde dinleyiciler öz yönetim, barış süreci, başkanlık sistemi ve HDP’nin batı bölgesindeki politikaları konusunda sorular sordu. Soruları cevaplayan Saruhan Oruç, HDP’nin gelecekte hangi politikaları hayata geçireceğini yapılacak olan genel merkez seçimi sürecine dek kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te, Silopi’de katledilen kadınlar için eylem

SONRAKİ HABER

Kayyum, Koza'yı aratmadı: 'Halkı bilgilendirmeme toplantısı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...