07 Nisan 2012 04:44

Akteks’i üçe bölen ‘çaresizlik’

Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Ateks İplik fabrikasında çalışan DİSK Tekstil Sendikasına üye işçiler, istifa ederek Öz İplik-İş Sendikası’na geçmeye başladı. Yaklaşık 15 yıldır DİSK Tekstil Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada işçiler, son yıllarda ücretler

Akteks’i üçe bölen ‘çaresizlik’
Paylaş
Mehmet Türkmen

İŞÇİLER ÜÇE BÖLÜNDÜ

Öz İplik-İş yöneticileri, istifa ederek sendikalarına geçen işçilerin sayısının 300’ün üzerinde olduğunu iddia ediyorlar. DİSK Tekstil yönetimi ise bunun doğru olmadığını, kendilerine ulaşan istifa sayısının 148 olduğunu söylüyor. Bizim ulaştığımız bilgilere göre ise istifa ederek Öz-İplik İş’e geçen işçi sayısı 250 civarında.

900 işçinin çalıştığı fabrikada DİSK Tekstil’in 530 üyesi vardı ve en son yapılan toplu sözleşme için sendika yetki almakta zorlanmıştı. İşçilerin yarısına yakınının zaten sendikasız olduğu fabrikada sendikalı olanların da iki ayrı sendikaya bölünmesiyle işyerinde işçiler üçe bölünmüş oldular.  

‘BUDAK VE SUBAŞI KRALLIĞI’

Şube yöneticisiyken, genel kurulda muhalif listeyi desteklediği için sendikadan ihraç edilen İbrahim Çelik adlı işçi “Bu sendika Rıdvan Budak ile Muzaffer Subaşı’nın krallığı haline geldi. Subaşı’na yan bakan ya görevden alınır ya bölümü değiştirilir ya da sendikadan ihraç edilir. Bu anti demokratik uygulamalar sonucunda artık işçilerin bu sendikaya güvenleri kalmadı. Bu yüzden de sendika değiştirmekten başka bir çareleri kalmadı” diyor.

Sendika değiştirmeye destek veren bir başka işçi de bir süre önce şube sekreteri iken görevden alınıp ihraç edilen İlhan Kıyançiçek. “Hem Muzaffer Subaşı hem de onun koltuk altından çıkmadan sendikacılık yapan eski ve yeni şube başkanları sendikacılığa aldıkları maaş olarak bakıyorlar” diyen Kıyançiçek, işçilerin tepkisini şu sözlerle özetliyor: “Güya sendikalıyız, lafa gelince Subaşı ‘en delikanlı sendikayız’ diyor ama Akteks’te ücretler asgari ücretin bile 5 TL altında, ikramiyeler elden veriliyor ve maaş bordrolarına yansımıyor. İşveren istediği zaman giriş çıkış yapıyor, işten atıyor ama sendikanın bir tek adı var. İşçilerin tüm tepkilerine rağmen yıllardır temsilci seçimi bile yapılmıyor. Demokratik hakkını kullanarak muhalefet eden herkes sendikadan ihraç ediliyor, görevden alınıyor, bölümleri değiştiriliyor.” “Öz-İplik-İş’in örgütlü olduğu yerlerde de aynı sorunlar, hatta daha beteri yaşanıyor. Öz-İplik-İş’te de bunlar yaşanmayacak mı” şeklinde yönelttiğimiz soruya ise işçiler “Ne yapalım, başka çaremiz kalmadı. İşçiler artık Subaşı ve bu sendika olmasın da kim olursa olsun diyorlar” şeklinde cevap veriyorlar.

‘BİZİ ÖZ İPLİK-İŞ’E MUHTAÇ ETTİLER’

Sendika değiştiren ve ismini vermek istemeyen 7 yıllık bir Akteks işçisi de “Biz Öz İplik-İş’e de güvenmiyoruz. Gürteks’te işçilerin ne halde olduğunu biliyoruz. Her yerde patronun sözünden çıkmayan bir sendika” diyerek şunları ifade etti: “Ama DİSK Tekstil yöneticileri ve Subaşı’nın yalanlarından o kadar usandık ki, denize düşen yılana sarılır misali biz de Öz-İplik-iş gibi bir sendikaya muhtaç olduk sonunda. DİSK yöneticileri utansın, ne diyelim.”

‘İŞÇİLERE HEP YALAN SÖYLEDİLER’

İşçilerin istifa ederek Öz-İplik-İş’e geçmesinin işçileri böleceğini ve bundan işçilerin zarar göreceğini söyleyen DİSK Tekstil üyesi başka bir işçi ise şunları söylüyor: “DİSK Tekstil yönetiminin yaptığı sendikacılık bizi bu hale getirdi. İşçilere yalan söylemekten, işçileri hep daha kötüsüne razı etmekten başka bir şey yapmadılar. Her sözleşmede haklarımız biraz daha geriye gitti. Daha iki yıl önce Çemen işçilerini nasıl sattıklarını biliyoruz.”

10 yıldır Akteks’te çalışan aynı işçi Öz İplik-İş’le ilgili de şu uyarılarda bulunuyor: “Ama Çemen’de işçiler grev yaparken Öz-İplik-İş’in de patronla birlikte işçilerin mücadelesini bölmek için nasıl işçi düşmanlığı yaptığını da unutmadık. Burada haksızlığa uğrayan bazı arkadaşlarımız intikam duygusu ile işçileri Öz-İplik-İş’e götürüyorlar ama yanlış yapıyorlar. Bundan işçiler zarar görür. İki sendika da yıllarca yetki alamayacak ve işçiler sendikasız ve sözleşmesiz kalacaklar. Bundan bir tek patron karlı çıkacak.” (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk işçiliğinin önü açılıyor

SONRAKİ HABER

Van için üçüncü büyük deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa