02 Kasım 2015 12:43

İzmir’de Kobanê eylemlerinde öldürülen Kaceroğlu’nun ailesi: Adalet varsa herkes için olmalı

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Ekrem Kaceroğlu, geçtiğimiz yıl 7 Ekim’de IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için sokağa çıkmıştı pek çok kişi gibi. Ancak eyleme yönelik ırkçı saldırıda önce silahla vuruldu ardından linç edildi. Ekrem Kaceroğlu’nun ölümünün faili olarak yargılanan 4 kişi halen dışarıda, baba Bedrettin Kaceroğlu’na ise olaydan 8 ay sonra “polise mukavemet”ten dava açıldı. Kaceroğlu ailesini, Bornova’ya bağlı Çamkule mahallesindeki evlerinde ziyaret ettik. Davadaki hukuksuzluklar silsilesi karşısında ne hissettiklerini sorduk. Kaceroğlu’nun kardeşi İbrahim Kaceroğlu, “Ekrem’in yokluğunu çocuklarına anlatamıyorum. Biz adaletin şu an niçin işlemediğini anlıyoruz ama çocuklar adaletin neden olmadığını idrak edemiyor. Çocuk öyle büyüyor, adalet varsa herkes için olmalı” diye tepki gösteriyor.        

‘DEMEKKİ BU İŞİN ARKASINDA HÜKÜMET VAR’

Kaceroğlu ailesinin oturduğu Çamkule mahallesi ‘70’li yıllarda göçlerle oluşan bir yerleşim. Kaceroğlu ailesi de Muş’un Bulanık ilçesi Dokuzpınar köyünden 1982 yılında askerlerin köylerine gelip baskı yapması sonucu göç etmek zorunda kalmış. İnşaat işçiliği yaparak, hallerde çalışarak 8 çocuğunu büyüten baba Bedrettin Kaceroğlu, “Ekrem insanlık görevini yapmak için o gün oradaydı” diyor. Oğlunun hastanede yaşam mücadelesi verdiği 12 gün boyunca herkesin ziyaretlerine gelerek Ekrem’i sahiplendiğini anlatan Kaceroğlu’nu, en çok Ekrem yerde yatarken ve hâlâ saldırıya uğrarken hiçbir polisin çıkıp buna engel olmaması yaralamış.

Baba Kaceroğlu, ayrıca Bornova Kaymakamının oğlu Ekrem’in ölümünden üç gün önce Mersinpınar, Çamkule ve Altındağ’daki muhtarlara, “Kürtler okulları yakacaklar” şeklinde haber yollayıp okulları boşalttırmasının kendisini incittiğini  ifade ederek şöyle devam ediyor: “Kürtler, sanki bu ülkede vergi vermiyor, askerlik yapmıyor, hizmet etmiyor, bu da beni incitti. Aradan bir ay geçtikten sonra mahallede 80 yaşında birisi öldü o kaymakam taziyeye geldi müftüyle birlikte. Orada kardeşlikten ve insanlıktan bahsetti. Sormak istedim, ‘Hangisi doğru?’ diye”. Baba Kaceroğlu, bir yıl geçmesine rağmen davada bir arpa boyu yol alınamadığını anlatıyor ve ekliyor: “Biz pes demeyeceğiz, ne yaparsa yapsınlar demeyeceğiz. Vicdanlı halkların sayesinde bu meselenin üstesinden geleceğiz.” Kendisinin yargılandığını ancak yurtdışına çıkma yasağı olan sanıklardan birinin Kıbrıs’ta askerlik yaptığını da dile getiren Kaceroğlu, “Buna gülerler, demek ki bu işin arkasında, hükümet var, devlet var. Büyük bir emniyetsizlik görüyorum. Oysa güvenmemiz lazım, güven yoksa yaşama şansın da yok demektir. Beni nasıl sanık sandalyesine oturtmak istiyorlarsa, sorumlular da er geç o sandalyeye oturacak ve cezasını çekecek” diyor. 

TOMA’NIN ÖNÜNDE ATEŞ EDİYOR

Ekrem’in kardeşi İbrahim Kaceroğlu da, Ekrem’in o güne kadar herhangi bir yürüyüşe, eyleme katılmadığını anlatıyor. Olaydan sonra Ekrem hastanede yatarken, ailenin farklı bireyleriyle diyaloğa giren emniyet mensuplarının olduğunu, “Biz de Ekrem’in suçsuz olduğunu biliyoruz, üzgünüz” dediğini anlatan İbrahim Kaceroğlu, “Olay yerinde 50 dolayında polis olduğu görülüyor. Net şekilde görüntülerde var, TOMA’nın önünde bir şahıs kalabalığa ateş ediyor. Küçücük bir insan kalabalığına tonlarca su fışkırtabilen bir TOMA elinde tüfekle ateş eden şahsı, etkisiz hale getirmiyor, bu büyük bir suçtur” diyor. Sanıkların tutuklanmamasının sebebinin de, “Bu şahısları saldık sizin düşmanınızdır diyerek bizi tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Biz aile olarak sağduyuluyuz ve bu tuzağa düşmeyeceğiz” diye devam ediyor. Babası hakkında açılan soruşturmanın da kendilerini yıpratma ve sindirme amaçlı olduğunu belirten Kaceroğlu, ne olursa olsun adalet için mücadele edeceklerini vurguluyor. 

‘ONUN YOKLUĞUNU ÇOCUKLARA ANLATAMIYORUZ’

Ekrem Kaceroğlu’nun kendisini ülkücü olarak tanımlayan arkadaşlarının acılarını  paylaştığını anlatan İbrahim Kaceroğlu, “Kürt olduğumuz için değil ama Ekrem’i tanıdıkları için. Ekrem’in sıcaklığını, dostluğunu arkadaşlığını bildikleri için. Herkes de oynanan tiyatronun farkında. Ekrem’e İzmir sahip çıkmalı” diyor. Ekrem Kaceroğlu’nun ikisi liseye giden biri de 6 yaşında üç kızı var. Babalarının yokluğunu yeğenlerine anlatamadıklarını ifade ediyor İbrahim Kaceroğlu ve devam ediyor: “Biz adaletin şu an niçin işlemediğini anlıyoruz ama çocuklar adaletin neden olmadığını idrak edemiyor. Çocuk öyle büyüyor, adalet varsa herkes için olmalı”. 

ÖNCEKİ HABER

Yüksek faturalara cep dostu tüyolar

SONRAKİ HABER

Değer deniz davasına, ailesinden katılım çağrısı: ‘En yüksek cezaya çarptırılması için...’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...