14 Ekim 2015 08:00

Hukukçular'dan 'Davutoğlu'nun açıklaması suçun itirafı' yorumu

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'da yaşanan canlı bomba saldırısı sonrası yaptığı "Canlı bombaları biliyoruz ancak suç işlemedikleri için bir işlem yapmıyoruz" yönündeki açıklamasını değerlendiren avukatlar, Davutoğlu'nun söylemleri ile IŞİD’i koruduğunu itiraf ettiğini belirtti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'da 91 kişinin yaşamını yitirdiği Barış Mitingi'ne dönük canlı bomba saldırısına ilişkin "Canlı bombaları biliyoruz ancak suç işlemedikleri için bir işlem yapmıyoruz" açıklamasında bulunmasına hukukçulardan tepki geldi. Bu açıklamasıyla, Davutoğlu'nun IŞİD'i koruduğunu vurgulayan avukatlar, "makul şüphe" adı altında hep muhalif kesimlerin tutuklandığına dikkat çekti.

AŞÇI: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM

Av. Behiç Aşçı, Davutoğlu'nun bu açıklamasıyla açıkça "Biz katillerin kim olduğunu biliyoruz ama onların önünü açtık katliamları yapsınlar" dediğini söyledi.

Davutoğlu'nun bu açıklamasının 'Biz IŞID'i koruyoruz destekliyoruz, besliyoruz, büyütüyoruz. IŞİD bizim açımızdan bir terör örgütü değildir, bize yaralı bir örgüttür' anlamına geldiğini söyleyen Aşçı, "Mesela aynı şeyi yurtseverler için, devrimciler için ayrı bir durumun olmadığını çok açık biliyoruz işte. Biz bir basın açıklaması yapamıyorken kafamıza joplar kırılırken, kemiklerimiz kırılıyorken, Davutoğlu 'Bir IŞİD militanı üyesi olsa bile eylem yapmayınca bizim için suç değil' diyor. Böyle saçma şey mi olur. Bunun mevcut yasalara göre bile böyle bir şeyi izah etmek mantıklı değil" dedi.

'AKP YENİ SALDIRI DALGASI YAPACAK'

AKP'nin açıklamalarından sonra yeni bir saldırı dalgası geleceğini belirten Aşçı, "Biz anladık ki yurtseverlere devrimcilere yeni bir operasyon dalgası geliyor. Nitekim başladı belediye başkanları tutukladılar HDP yöneticilerini gözaltına aldılar. AKP'nin yeni bir saldırı dalgası yapacak ve IŞİD'in yeni bir saldırı dalgası yapacağı çok açık" diye konuştu.

Aşçı, bu sözleri nedeniyle Davutoğlu hakkında önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacağını da belirtti.

AV. DOĞAN: BAŞBAKAN SUÇA ORTAKTIR

Av. Erdal Doğan da Davutoğlu'nun söylemleri ile insanların acısıyla, aklıyla, zekasıyla dalga geçtiğini ifade etti. Doğan, açıklamaya dönük tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Bu kişiler için yeterli vakka madde vardır, bu kişilerin eylemden sonra yakalanması diye bir şey olamaz. Kişi adından belli intihar bombacısıdır kendini ve bir sürü insanı öldürür. Siz bu kişilere soruşturma açmayı engellemeyeceksiniz gidip puşu giyen veya twit atan kişiyi tutuklayacaksınız. Sonrada bombacı eylemi yapıp parçalandıktan sonra 'yakaladık' diyeceksiniz. Herkesin aklıyla, zekasıyla, duygusuyla acısıyla alay etmek demektir. Sonra da yargılamadaki binlerce davayı şart ve ihlalleri keyfi tutuklamaları eylemcileri yakalamamak için örnek göstereceksiniz."

Başbakanın bu itirafı ile eylemleri önlemediği için suça ve katliama ortak olduğunu ve yaşadığı sürece bu sorumluluktan kaçamayacağını da vurgulayan Doğan, "Çünkü katliam bir insanlık suçudur ve zaman aşımına tabi değildir" dedi.

DİYARBAKIR BARO BAŞKANI ELÇİ: CANLI BOMBA ÖRGÜT ÜYESİDİR

Davutoğlu'nun açıklamasının hukuki hiçbir temeli olmadığının altını çizen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise "Bir kişinin canlı bomba olduğunu düşünüyorsanız, canlı bomba örgüt üyesidir. Canlı bomba örgüt içerisinde suç işleyen kişidir, örgüt üyeliği zaten ağı bir suçtur" diyerek, bu açıklamanın hükümetin IŞİD'e karşı mücadele stratejisinin olmadığını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

AV. ERBAŞ: SUÇLARINI ÖRTME TELAŞINDALAR

Davutoğlu'nun bu açıklamasına tepki gösteren başka bir isim olan Av. Doğan Erbaş da açıklamayı "Suçluluğun gizlemek telaşı" olarak yorumladı.

Hükümetin, hukuki, ahlaki ve siyasi yönden çıkmazda olduğunu söyleyen Erbaş, "Suçlular ve gizlemeye çalışıyorlar. Suç işlemediler diye bir şey yok. Şüphe ile bugüne kadar yüzlerce insan yakalandı. Bu cümlenin savunulur bir yanı yok" diye konuştu.

AV. KANAR: IŞİD'LE MÜCADELE ETMEK İSTEMİYORLAR

Av. Ercan Kanar'a göre ise hükümet, IŞİD'le mücadele etmek istemiyor. Bu nedenle de böyle mesnetsiz söylemlerde bulunuyor. Davutoğlu'nun, kamuoyunu yanıltmak için 'PKK yaptı' yönünde açıklamalarının olduğunu da hatırlatan Kanar, "Devrimciler hep makul şüphe ile tutuklanıyor. Halbuki makul şüphe yoktur. Kolluk güçlerinin keyfi tutuklama yapmaları için uydurulmuş bir şey bu. Hukukta basit, yeterli, kuvvetli şüphe vardır. Keyfi gözaltılar için sübjektif olan muhtemeldeki suçlu mantığına dayanmaktadır. Hukuki bir boyutu yoktur" ifadelerini kullandı.

AV. BOĞA: HALK TERCİHİNİ BARIŞTAN YANA YAPMALI

Var olan hukuksuzluğa biran önce son verilmesi gerektiğini söyleyen Av. Abdulbaki Boğa da "Suriye sınırında IŞİD'lilerin nasıl desteklendiği ve 2 bin tır silahın nasıl karşıya gidip geldiği bir itiraf. Aslında bu kadar canın ve kanın dökülmesi böyle bir süreçten geçilmesi bu söylentilerle itiraf ediyorlar. Genel itiraf ile yargıya ve savcıya yaklaşım sürecidir, tutuklanmalar yada gözaltına alınmaların önüne geçilmemiştir Bu günlerde geçicidir. Yıllarca iyinin iyi, kötünün kötü olduğu tespit edilmemiştir, ya halk tercihini barıştan yana kullanacak yada iç savaşa doğru yönlendiren yöne doğru çekilecek. Onun için halk tercihini baştan kullanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Kadına Karşı Şiddete Dur De Platformu Hukuk Sorumlusu Gökçesu Özgül, IŞİD'in "terör örgütleri" listesinde olduğuna işarete ederek, "Eğer bu canlı bombaları tespit ettilerse zaten güvenlik önlemleri adı altında müdahale etmeleri gerekir" dedi. Özgül, hukuk kurallarına göre devlet nasıl ki yetkiliyse bir o kadar da sorumu olduğunu ancak İdare Hukuku'na göre bu kuralların çiğnendiğini ifade etti.

AV. ALTAY: İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ NE DEDİKLERİNİ BİLMİYORLAR

Yine devletin, elinde taş olan bir çocuğu bile tutukladığına dikkat çeken Av. Gül Altay da Davutoğlu'nun açıklaması için "Başbakan canlı bomba olarak isimleri belli olan kişileri yakalayamadığını söylüyor. O kadar suçlular İş çığırından çıkmış ne dediklerinin farkında değiller" yorumunda bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Başkale’de öğrenciler dersteyken okul basan özel harekatçılar etrafı taradı

SONRAKİ HABER

Ekrem Dumanlı'ya Cumhurbaşkanı'na hakaretten dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...