09 Ekim 2015 16:21

Demirtaş: AKP'yi barış altında bırakacağız

Paylaş

Seçim çalışmaları kapsamında İstanbul'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı ile Esenyurt Merkezi Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışı gerçekleştirildi. Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen açılışa, HDP İstanbul Milletvekili adayları ve HDP yöneticilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı. HDP, YPG ve YPJ bayraklarının açıldığı açılışta, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ve "9 Ekim Komplosunu kınıyoruz" pankartı taşındı. Sık sık "Katil Erdoğan" sloganının atıldığı açılışta, milletvekilli adayları seçim otobüsüne çıkarak binleri selamladı.

KENANOĞLU: ALEVİLER VE KÜRTLER İKTİDAR POLİTİKALARINI BOŞA ÇIKARDI

Selamlamanın ardından konuşan milletvekilli adayı Ali Kenanoğlu, Türkiye'de inanç ve kimliklerin karşı karşıya getirildiğini belirterek, 7 Haziran'da Alevilerin ve Kürtlerin bu politikaları boşa çıkardığını söyledi.

ATAŞ: HALKLAR 1 KASIM'DA NEFES ALACAK

Milletvekilli adayı Erdal Ataş, 40 yıllık mücadele sonucu verilen bedeller ile 7 Haziran'da zafer elde ettiklerini dile getirerek, haklı mücadelelerini tüm kesimlere anlattıkları için saldırılarla karşılaştıklarını kaydetti. AKP'nin Rojava'da ortaya çıkan demokratik sistemi istemediğini ve bundan kaynaklı Kürt halkına ve dostlarına saldırdığını belirten Ataş, 7 Haziran seçimlerinde elde ettikleri zaferin morali ile hareket ederek, dünya halklarının nefes alacağını dile getirdi.

Daha sonra konuşan Celal Doğan da, Kürdistan halkının dimdik ayakta olduğunu aktararak, Kürdistan halkının kendilerine moral verdiğini söyledi. Doğan, başta Kürdistan kentlerinde direnen halk olmak üzere PKK Lideri Abdullah Öcalan'a alkış istedi. Doğan, AKP iktidarını 1 Kasım seçimlerinde yüzü koyun yatıracaklarını ve bir daha kalkamayacağını söyledi.

BULDAN: HALKLAR YAŞANANLARI UNUTMAYACAK

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, alkış ve sloganlar eşliğinde başladığı konuşmasında Öcalan'a selamlarını gönderdi. Buldan, "Buradan ifade etmek istiyoruz, başta Kürdistan halkı olmak üzere ezilen hiçbir halk bugün Kürdistan'da yaşananları unutmayacaktır. Cizre'de çocuğunu buzdolabında saklayan Cemile'nin annesinin gözyaşını unutmayacaktır. Kürtler bunu unutmayacaktır. 1 Kasım'da AKP'ye cevabını verecek. Hacı Birlik'in cenazesinin askeri aracın arkasında sürüklenmesini asla unutmayacaktır" dedi.

Buldan, şunları aktardı: "Unutmayacağımız bir diğer görüntü ise Ekin Van'ın cenazesinin Varto'da teşhir edilmesi idi. Bunu biz kadınlar olarak unutmayacağız. Kürdistan'da belediye eş başkanlarımızı gözaltına alarak tutukladılar. Bunlarla bizleri güçsüz düşürmek istediler ama buna karşı HDP daha da güçlenecek ve büyüyecek. İnadına HDP diyor, inadına özgürlük diyoruz."

DEMİRTAŞ: UMUDUMUZ AKAN KANIN DURMASIYDI

Buldan'ın ardından Demirtaş, binlerin alkış ve sloganları eşliğinde seçim otobüsüne çıktı. Halkı selamlayan Demirtaş, 7 Haziran'da önemli bir seçim gerçekleştirdiklerini ifade ederek, seçime giren tüm partiler içerisinde en çok haksızlığa uğrayan parti olduklarını söyledi. Demirtaş, "Umudumuz akan kanın durması idi. Bunun için de her tarafta bu mesajı verdik. Halkımız da bu mesajımızı alarak büyük bir başarı elde ettik" diye belirtti.

Partilerine yönelik operasyonlara değinen Demirtaş, şunları aktardı: "Tüm bu engellemelere rağmen parlamentoya gittik. İşte o noktadan sonra her şey değişti. Ülkenin Cumhurbaşkanı gerçekten hepimizin Cumhurbaşkanı olsaydı, parlamentoya gelen herkesi baş tacı yapardı. Bütün partilere eşit yaklaşması gerekirdi. Ama ülkemizde bir Cumhurbaşkanı var düşman başına. Tek başına bütün ülkeyi birbirine düşman etti. Şimdi onu dinleyen derki gerçekten tüm ülkeyi kucaklıyor. Her yerde 'ben yaradanı yaratandan ötürü seviyorum' diyor. Ama ikinci sözü 'HDP'ye oy verenleri…' diyor. Ee bu HDP'ye oy verenleri ve Kürtleri niye sevmiyorsun. Bu Kürtleri yaratanda seni yaratan aynı değil mi? Senin derdin önünde diz çöküp, sana kulluk edenleri sevmek. Keşke herkesin Cumhurbaşkanı olabilseydin. Her gün kan akıyor ama senin derdin başka. Sen barış diyenleri yalanlamakla, saldırmakla meşgulsün. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Bu halk barışa susadı. Bu halk için koltuk sevdasına değil, barışa sevdalanmak gerekir. İşte bu yürek olsaydı, halka sevdalanmış olsaydılar bu ülke bu halde olmazdı."

"Sarayda oturan 'bir daha sandığa gidersek, terbiye ederim diyor" diyen Demirtaş, bu düşüncenin kendisinin bile insanlık dışı olduğunu kaydetti. Demirtaş, HDP'yi baraj altında bırakmak isteyen AKP'nin barış altında bırakılması ile bu ülkenin huzura kavuşacağını ifade ederek, "Halk bu ülkede ne yapıldığını çok iyi görüyor. Bütün Türkiye bunu görsün. Bu ülke farklı farklı topluluklar, halklar var. Bunları korkutarak dize getiremezsin. Bunlar bir bahçede farklı kokan ve ayrı bir ahenk ile bir arada yetişen çiçeklerin bahçesidir. İşte HDP bunun partisidir" dedi.

'KARDEŞLİK KÖLELİK ÜZERİNE KURULAMAZ'

"Şimdi çıkıp desem bu ülkede tek millet var ve o da Kürtlerdir desem bana faşist derler. Ama bunlar diyor. Buda AKP'nin ileri demokrasisi oluyor işte" diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Türk Türkçesi ile Kürt Kürtçesi ile kıymetli ve güzeldir. Bırakalım bu topraklar, herkesin ana vatanı diyoruz, bırakalım bir arada yaşasın, bırakmadığınız zaman onun adı ırkçılıktır işte. Bize dediğin her şeyi kendiniz yapıyorsunuz. Kardeşlik kölelik üzerine kurulamaz. Etle tırnak olmayacağız. Ya hep birlikte et olacağız ya da hep birlikte tırnak olacağız. Niye sen et biz tırnak olacağız kardeş. Biz renkliliğimiz ile güzeliz. Bu renkliliğimizi, farklılığımız ile güzeliz. Türkiye'de bu şekilde güzel olur işte. Güzellik de bedel vermeden olmuyor işte."

AKP iktidarının yanlış iç ve dış politikalarına değinen Demirtaş, "Ülkenin içinde dışında ve tüm politikaları çöktü. Bu akılsızlıkları ile bu ülkeyi bu hale getirdiler. Bu tablonun ortaya çıkmasının nedeni AKP'dir. Bütün dünya Suriye'de kendi çıkarı için bütün halkları bir birine düşürdü. Bunu hep akılsızlıklarından yaptılar. Şimdi bu akılsızlığı Türkiye yapıyor. Türk, Kürt düşman olmak zorunda mı? Bu savaşı bize dayatmak zorunda mısınız? Kendi çıkarlarınız için Suriye'deki savaşı buraya çekmek zorunda mısın? Suriye'de Kürtlerle anlaşamadığı için burada da Kürtlerle savaş halinde. Bu Kürtler sana ne yaptı? Kendi tükürüğünde boğulan bir ülke yarattınız rant ve koltuk uğruna. Yazıklar olsun size. Bunun hesabını elbette sizden soracağız" şeklinde konuştu.

Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:

"7 Haziran'da öyle güzel bir seçim yaptınız ki, beyefendi tadına doymadı 1 Kasım'da yeninden seçim istedi. Tadına doymadıysa daha güzelini 1 Kasım'da tattıracağız. 7 Haziran seçimlerinde neyi savunduysak, 1 Kasım seçimlerinde de aynısını savunacağız. 7 Haziran seçimlerinde yaptıklarımız 1 Kasım seçimlerinde teminatımız olacak. Ne kadar baskı altında olursak olalım, ezilenden, ötekileştirilenin yanında, işçinin, kadının, kim ki ben eziliyorum diyorsa onun da yanında olmaya devam edeceğiz."

Demirtaş, konuşmasının sonunda "Sayın Öcalan'ın bir uluslararası komployla Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümüdür. HDP'nin bu düşüncelerine sahip çıkmamız komployu boşa çıkarmanız demektir" dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Aziz Yıldırım dahil 6 kişi beraat etti

SONRAKİ HABER

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde uzmanlar sordu: Neden barış?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...