19 Eylül 2015 10:52

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da emekçiler direnişte!

Paylaş

Dünyanın bir çok yerinde işçiler, emekçiler çalışma yasalarına, tasarruf planlarına, özelleştirmelere karşı alanlara çıktı. Dünyanın farklı kıtalarında bir çok emekçi ücret arışı için, daha güvenli çalışma koşulları için taleplerini dile getirdi.

İNGİLTERE

 

İngiltere’de  Doğal Çevre Araştırma Konseyinde (NERC) çalışan bilim insanları pazartesi günü yarım günlük bir grev düzenledi . Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikasına bağlı olan bilim insanlarının sendikalı olan 75 üyesi de greve destek verdi. 2010 yılına kadar NERC çalışanları NERC ile sözleşmelerini yürütüyordu. Ancak daha sonra NERC çalışanları hükümet tarafından kamu çalışanları olarak yeniden sınıflandırıldı ve ücretleri düşürüldü. Aynı zamanda emeklilik ikramiyeleri düşürüldü.

 

BELÇİKA

Belçika’da taksi sürücüleri 1000 kişilik bir konvoy oluşturarak başkentte protesto gösterisi yaptılar. Gösteri kuyruğu Brussels istasyonundan başlayarak, Kuzeyde ki Place Schumann istasyonuna kadar uzadı. Ardından basın açıklaması yapıldı. Taksi sürücüleri yapılması planlanan Uber ve UberX sürümüne karşı çıkıyor. Benzer bir gösteri New York’ta da yapıldı.

MISIR

Kahire’de Demir ve Çelik Şirketi Sendikası 12 Eylül’de bir oturma eylemi düzenledi. Sendika daha önce kabul edilmiş olan Kurban Bayramı için ödenecek ikramiye kararının uygulanmasını istiyor.

KATAR

Katar Havayollarına bağlı çalışan bir grup hava yolu işçisi Londra’da bir konuşma yaparak çalışma durumlarını paylaştı. Hava yolu çalışanları yüzlerine maske takarak sendikalaşma haklarının elinden alınmasını protesto eden emekçiler çalışma koşullarına dair açıklama yaptıkları için de cezaya çarptırılabileceklerini açıkladılar.

TUNUS

Tunus’un başkenti Tunus’ta yolsuzluk ve rüşvetle suçlananları aklayacak olan yasayı protesto etmek için alanlara çıktı. Eyleme katılanlar “Despotisme hayır, rüşvetle koalisyona hayır’ sloganları atıldı. Eylem yasaklanmasına rağmen gerçekleşti. Polis eylem boyunca katılanları ablukaya almaya çalıştı.

KENYA

Kenyalı öğretmenlerin grevi 3. haftasını geride bıraktı. Kenya Ulusal Öğretmen Sendikası ve Kenya İlk Öğretim Öncesi Sendikasına bağlı çalışan yaklaşık 280 bin öğretmen yüzde 60 ücret artışı talep ediyor. Öğretmenler aynı zamanda el Kaide’ye bağlı el Şebab örgütünün düzenlediği saldırılara karşı da güvenli çalışma koşulları istiyor.

Sağlık emekçileri de aynı zamanda ayrımcılığa ücretlerinin geç ödenmesine hatta çoğu zaman ödemenin hiç yapılmamasına karşı greve çıktı. Nairobi’de çalışan hemşirelerin grevi yasadığı ilan edilmesine rağmen hemşireler greve çıktılar. Nairobi Yerel Hükümeti hemşireleri işten atmakla tehdit etti.

NİJERYA

Nijerya’da kamu sektörüne bağlı çalışan işçiler devletin borçlarını ödememesine karşı greve çıktı. Kamu İşçileri devletin ücretlerde yarı yarına düşüşe gitme teklife isyan etti. Güney Afrika tarım işçileri de ücretlerinde yüzde 12.5 artış talebiyle sokaklara çıktı.

SUDAN

Güney Darfur’da çalışan doktorlar, ücret artışı talebiyle greve gitti.  Eğitim hastanesinde çalışan uzman olmayan doktorlar, vardiya teşvikleri ve konut mali yardımı aidatının da ödenmesini istiyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Yakınlarını katliamlarda kaybedenler HDP listesinde

SONRAKİ HABER

Ekümenopolis'in yapımcılarından yeni belgesel: Yeniden İnşa Çağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa