08 Eylül 2015 07:12

Yüksekdağ: Türkiye'de dün gece iç savaş provası yaşandı

Türkiye'nin 128 merkezinde dün gece HDP'ye dönük eş zamanlı olarak gerçekleştirilen saldırıları 'bir iç savaş provası' olarak değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bu saldırıların her birisinin planlı bir şekilde 'Saraya bağlı gladyo yapısı' örgütlendirilen ve planlanan saldırılar olduğunun altını çizdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyeleri Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ başkanlığında Ankara'da toplandı. Yüksekdağ, toplantı öncesinde güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yüksekdağ, dün gece 128 farklı merkezde HDP'ye dönük saldırı gerçekleştirildiğini belirterek, son günlerde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. 

Türkiye'nin dün gece oldukça kötü bir gece yaşadığını ifade eden Yüksekdağ, "İktidarını kaybetmiş bir siyasi yapının bütün Türkiye toplumuna yönelik intikam alma operasyonuyla karşı karşıyayız. Bunun açıkça görülmesi gerekiyor. Dünden itibaren partimize dönük gerçekleştirilen saldırılarda bu gerçeğin üstünü örtmeye dönük saldırılardır. Hedef saptırmaya dönük saldırılardır" ifadelerini kullandı.

'SARAY'IN TAHAKKÜMÜ İÇİN BAŞLATILAN SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYAYIZ' 

Yüksekdağ, her şeyden önce Türkiye'nin nereden nereye geldiği sorusunun sorulması gerektiğini belirterek, "7 Haziran seçimleri öncesinde bütün Türkiye'de çok büyük umut vardı. Bu birlikte yaşama ve barış umuduydu. Ancak 7 Haziran seçimlerinden sonra seçim sonuçlarını tahammül göstermeyen Saray ve onun güdümündeki AKP iktidarı, bütün bir toplumu ciddi bir biçimde kutuplaştırmaya başladı. Esas olarak Saray'ın iktidarını tahakküm etmeye dönük siyasi bir saldırı operasyonuyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

'SALDIRILAR BASİT BİR GERİLİM TABLOSU DEĞİL' 

Sözlerine "Dün yaşanan gelişmeler gerçekten tarihsel bir ibret tablosuydu" diyerek devam eden Yüksekdağ, "Askerlerin yaşamını yitirmesinden önce çatışmanın yaşandığı yere giden yaralı ve yaşamını yitirmiş askerlerin cenazelerine sahip çıkan ve sırtında taşıyarak bölgeden çıkaran Kürt halkıydı. Ancak Batı'da saldırıya uğrayan, hedef tahtasına konulan ve linç edilen yine Kürt halkı oldu. Dün yaşanan tabloyu basit bir gelirim olarak tarif etmek kesinlikle doğru değildir. Dün parti binalarımıza eş zamanlı olarak 128 yerde planlı ve kapsamlı saldırılar gerçekleştirildi. Sadece parti binalarımıza değil sokakta telefonla Kürtçe konuşan yurttaşlara da saldırılar gerçekleştirildi" dedi.

DÜN GECE YAŞANILANLAR BİR İÇ SAVAŞ PROVASIYDI 

Yüksekdağ, HDP binalarına dönük gerçekleşen saldırıların tümünün polis gözetiminde gerçekleşen saldırılar olduğunu da vurguladı. Yüksek, bu duruma dair şunları söyledi:

"Dün geliştirilen saldırıların kabul edilir hiçbir tarafı yoktur. Biz bunun siyasi bir saldırı konseptinin parçası olduğunu, yönlendirilmiş kesimler tarafından gerçekleştirildiğini çok iyi biliyoruz. Saray ve Cumhurbaşkanı, 'Eğer 400 milletvekili verseydiniz bunlar yaşanmazdı' dedikten sonra böyle bir saldırı süreci içerinde bulduk kendimizi. Dün aynı zamanda iktidarını yitiren ve yeniden kazanmak isteyen 1 Kasım seçimleri de bunun için tasarlayan siyasi yapının çok tehlikeli bir iç savaş provasına tanık olduk. Türkiye toplumunda bir Kürt-Türk çatışmasına yol açabilecek gerilim ve saldırı siyasetini aylardan bu yana bütün uyarılarımıza rağmen, bütün barış çağrılarımıza rağmen sürdürüyorlar. Bu saldırıların her birisi planlı bir şekilde saraya bağlı gladyo yapısı tarafından AKP'nin güdümündeki gladyo yapısı tarafından örgütlenmiştir ve planlanmıştır. Saldırıların gerçekleştirildiği her yerde polisler ve gruplar organize hareket etmiştir. Bütün bu zamana kadar gördüğümüz ve bizlere gelen bilgilerden sağlamasını yaptığımız ortaya çıkan sonuç budur. Bu saldırıları yapanlar, düzenleyenler, 16 askerin cenazesine zerrece saygısı olmayanlardır. 16 askerin cenazesine saygısı olanlar, bedenini canlı kalkan yaparak Yüksekova halkından bahsediyorum; gidip o askerlerin cenazesini sırtında taşıyanlardır. Ama HDP binasına saldırı düzenleyenler, sokakta Kürt halkına saldırı düzenleyenler bir iç savaş provası yapanlar, asker cenazesine zerrece saygı duymuyorlar. Bu devletin başı, bazı asker aileleri 'karaktersiz' diyecek kadar asker cenazelerine saygı duymuyor. Bütün bir Türkiye toplumunun evlatlarını Saray'ın çıkarlarına gözlerini kırpmadan heba edeceklerini defalarca dile getirdiler. Bugünde karşımıza çıkmış bu linç ortamında çözümden yana olduklarının, Kürt-Türk çatışmasına karşı olduklarını iddia edebiliyorlar. Bunların her birisi boş iddialardır. Bizler nezdinden zerrece inandırıcılığı yoktur."

Yüksekdağ'ın açıklamalarının ardından MYK toplantısına geçildi Toplantının gündeminde dün Türkiye'nin birçok kentinde devreye konulan saldırılar, yine bölge kentlerinde başta Cizre olmak üzere yaşanan polis-asker saldırılarının da ele alınacağı öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan: HDP binalarına saldırıları AKP organize ediyor

SONRAKİ HABER

Irkçı gruplar Kürt avına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...