04 Temmuz 2015 13:35

Birlikte mücadele için bir eylemin ardından...

Akşamüstü bir pazaryeri. Ellerinde pazar poşetleri ile evlerine dönmeye çalışan ya da işten çıkıp evin eksikleri için pazara gelen kadınlarla dolu sokak. Bir de pazarın başında ellerinde dövizleri, pankartlarıyla kadın cinayetlerine, mahallede artan çocuk istismarı, taciz ve tecavüz olaylarına dikkat çekmek için toplanan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar var...

Paylaş

Yasemin AKPINAR
Akşamüstü bir pazaryeri. Ellerinde pazar poşetleri ile evlerine dönmeye çalışan ya da işten çıkıp evin eksikleri için pazara gelen kadınlarla dolu sokak. Bir de pazarın başında ellerinde dövizleri, pankartlarıyla kadın cinayetlerine, mahallede artan çocuk istismarı, taciz ve tecavüz olaylarına dikkat çekmek için toplanan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar var.
Pazarın o curcunası, gürültüsü içinde bir kadının sesi yükseliyor: “Esenyalılı kadınlar! Her gün ülkemizde 5 kadın öldürülüyor. En son genç bir kız Cansu Kaya, Muğla da akşam işten evine dönmek isterken kayboldu. Üç gün sonra su kanalında cansız bedeni bulundu. Boğularak öldürülmüş, cinsel saldırıya uğramış, buzdolabında saklanmış ve bedeni suya atılmıştı. Cansu Kaya senin de kızın olabilirdi.”
Bu sesi duyup neden bahsedildiğini anlamaya çalışan insanlar ve merak dolu bakışları…
Aynı ses devam ediyor anlatmaya: “Bu şiddet, sandığımız kadar uzakta değil! Hemen yanı başımızda yaşanıyor. Daha dün akşam mahallemizde sahur vaktinde bir kadının 'imdat’ çığlıkları sokakta yankılanıyordu. Duydunuz mu? 2008 yılında yine bir sahur vaktinde Kezban İncebacak da evde yoğurt olmadığı bahanesiyle katledilmişti. Bu cinayetler, bahaneler daha nereye kadar sürecek? Yasalar, kanunlar ne zaman biz kadınları da fark edecek? Kadınların yaşam hakkını savunmak ve bir başka Özgecan’ın daha katledilmesini önlemek amacıyla biz Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak tüm kadınlarımızı yan yana gelmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."
Eylem sonrası pazaryerinden ayrılırken biliyoruz ki birçok yeni kadın daha derneğe gelecek. Bizlerle kendisinin ya da en yakınındaki komşusunun yaşadığı şiddeti paylaşmak, sorunlarına çare bulabilmek için. El ele, omuz omuza verip ortak sorunlarımıza çare bulmak için dayanışacağız. Taleplerimizi yeni kadınlarla daha yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz.
Bizler ortak taleplerimiz etrafında daha çok bir araya gelmeliyiz. Erkek egemen sistemin yasalarının korumadığı kadınlar için, kadın ve erkek eşittir demek için, eşini öldüren bir erkek sadece duruşmada kravat taktığı, takım elbise giydiği için “iyi hal” veya “haksız tahrik indirimi”nden yararlanmaması için... Mecliste bu dönem kadın vekil sayısı artmışken kadın hakları için çalışacak bir Kadın Bakanlığı’nın kurulması için daha çok mücadele etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar savaş istemiyor

SONRAKİ HABER

KADIN CİNAYETLERİ Kadınların en kırmızı çizgisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...