17.02.2007 06:00

Dere küçük hesap büyük

Bergama Ovacık köyü yakınlarında bulunan ve 16 yılı aşkın bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden altın madeninin son sahibi KOZA Altın A.Ş, Balıkesir Havran Küçükdere köyündeki altın madeni tesislerini törenle işletmeye açıyor.


Bergama Ovacık köyü yakınlarında bulunan ve 16 yılı aşkın bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden altın madeninin son sahibi KOZA Altın A.Ş, Balıkesir Havran Küçükdere köyündeki altın madeni tesislerini törenle işletmeye açıyor. Köy muhtarının imzası ile tüm basın kuruluşlarına gönderilen “Davet” başlıklı faks ve e-maillerde, madenin açılışı ile ilgili törenlerin bir kutlama şeklinde yapılacağı duyuruldu.
KOZA Altın, geçtiğimiz aylarda Dikili, Balıkesir-Havran ve Bergama Kozak yaylalarında açacağı yeni maden ocaklarından çıkardığı toprağı, Ovacık’ta bulunan tesislere taşıyarak burada siyanür liçi yöntemi ile işleme tabi tutacağını açıkladı. KOZA Altın, böylece yeni siyanür tesisi kurmadan taşıma cevher ile bölgedeki altın yataklarını Bergama’da ayrıştırmayı planlıyor.
Bilim insanları ve yerel yöneticiler tarafından “uygulanması olanaksız” olarak tanımlanan bu planın, çevreye olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik olarak da uygulanabilirliğinin olmadığı dile getiriliyor. Körfez Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanları, KOZA Altın’ın, Havran/Küçükdere’de açmak istediği altın madeninin, yörenin en önemli tarımsal ürünü olan zeytinciliği ve diğer ekonomik girdisini oluşturan turizmi öldüreceği uyarısında bulunarak buna izin vermeyeceklerini açıklamışlardı. Yine aynı şekilde Dikili Belediye Başkanı da KOZA Altın’ın ilçe topraklarına yapmak istediği madenciliğe karşı olduklarını dile getirmişti.
Valiye suç duyurusu
Tüm bu karşı çıkış ve uyarılara rağmen cevheri, Küçükdere’den kamyonlarla Bergama’ya taşıyan KOZA A.Ş’nin çalışması, Bursa İdare Mahkemesi tarafından “yapılacak işlemle ilgili ÇED raporu gerekip gerekmediğinin belirlenmesi” için durdurulmuştu. Bursa İdare Mahkemesi’nin bu kararının ardından madeni yasalara göre en geç 30 gün içerisinde kapatmak zorunda olan il mülki yöneticileri, bu işlemi, yasal sürenin sonunu da geçirerek 33 günde yapınca mahkemeye verildi. Bergama köylülerinin ve Körfez’deki belediyelerin avukatı Senih Özay, Balıkesir Valisi, Havran Kaymakamı ve Büyükdere Belediye Başkanı ile Büyükdere Belediye Encümen üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Özay, dilekçesinde “Yapı kullanma izni bulunmayan binalarda bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden ve yargı kararlarını süresinde yerine getirmeyen” bu görevlilerin, TCK 184, 257, 309 maddelerine göre cezalandırılmalarını talep etti. Balıkesir Valiliği’nin, Bursa İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen “Madenin çalışması için ÇED raporuna gerek yoktur” şeklindeki görüşü üzerine maden, adeta bir gövde gösterisi şekline büründürülmek istenen kutlamalarla açılıyor.
Muhtardan inciler
Önceki gün basın kurumlarına faks ve e-maille “davet” metinleri gönderen Küçükdere Köyü Muhtarı M. İzzet Efe, telefonla yaptığımız görüşmede madenin açılışında yapılacak olan kutlama törenlerinin, madene karşı çıkan belediye başkanları ve diğer kişilere “misilleme” olarak madenci şirket tarafından organize edildiğini söyledi. Madenin yöredeki zeytinciliği ve turizmi öldüreceğini söyleyerek karşı çıkan belediye başkanlarını, ‘deniz kenarlarını parselleyip satmakla’ suçlayan muhtar, şunları söyledi: “Üç beş tane çam ağacı kesildi diye memlekete faydalı olan şeylere karşı çıkıyorlar. Bu madenin bize hiçbir zararı yok. Bu adamlar buradan malı alıyor, kamyonlarla Bergama’ya götürüyorlar. Bergama zaten çalışıyor. Oraya zararı olup olmaması beni ilgilendirmez ki. Gümüşhane’den bile gemi ile mal getiriyorlar Bergama’ya. Almanların gönlü olsun diye bu madenden vazgeçmeyeceğiz.” Muhtar Efe, madenin zararları konusunda birçok uyarı yapan bilim adamlarını kastederek “Adamların Devlet Demiryolu kadar unvanları var; bize ‘Maden çalışırsa ölürsünüz’ diyorlar. Gelip de bizim fikrimizi alan yok. Bizi aydınlatan yok. Öleceksin diyorlar; nasıl öleceğimizi anlatsın bana” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
07.02.2026 13:26

Şahin Öner davasında istinaftan ikinci bozma: Zırhlı aracı kullanan polise verilen ceza 'fazla' bulundu

İstinaf, zırhlı aracın çarpmasıyla ölen Şahin Öner davasında polis memuruna verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasını “fazla” bularak bozdu.

Şahin Öner davasında istinaftan ikinci bozma: Zırhlı aracı kullanan polise verilen ceza "fazla" bulundu

Fotoğraf: MA

07.02.2026 11:01

Amedspor’dan hücum hattına takviye: Gençlerbirliği'nin yıldızı kiralandı

Amedspor, Gençlerbirliği’nden Dilhan Demir’i sezon sonuna kadar kiraladı. Genç oyuncu 2025-2026 sezonu sonuna dek Diyarbakır ekibinin hücum hattında forma giyecek.

Amedspor’dan hücum hattına takviye: Gençlerbirliği'nin yıldızı kiralandı

Dilhan Demir

07.02.2026 15:08

Depremin yıl dönümünde iktidar, denetime değil rant paylaşımına odaklanıyor

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde TBMM’den geçen torba yasa, zemin etütlerini bakanlığın belirleyeceği şirketlere bırakıyor. TMMOB Denizli İKK, düzenlemenin denetimi kaldırarak yeni rant alanları açacağını vurguladı.

Depremin yıl dönümünde iktidar, denetime değil rant paylaşımına odaklanıyor

Fotoğraf: Evrensel 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!