21 Şubat 2007 01:00
Sigarada fiyat karmaşası
Sigarada, geçtiğimiz hafta sonunda Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) paket başına 1,2 YTLden 1,4 YTLye çıkarılmasının ardından, sigara üreticilerinin zam yapmamasına karşın, bayilerde sigara fiyatlarında farklılaşma başladı.
Bazı bayilerin hafta sonu çıkan 0,2 YTLlik ÖTV artışını direkt fiyatlara yansıttığı gözlenirken, bazılarının da ÖTVdeki yüzde 16,7lik artışı baz alarak fiyat belirledikleri görülüyor.
Örneğin, henüz zam gelmemesine karşın, 2,5 YTL olan bir paket sigara, ÖTV artışı kadar zamla 2,7 YTLye ya da yüzde 16,6lık ÖTV artış oranı yansıtılarak 2,9 YTLye satılabiliyor. Bazı bayilerin ise yüzde 10lik bir artışı baz aldıkları ve 2,75 YTLye satış yaptıkları tespit ediliyor.
Bunun yanında üst fiyat grubunda yer alan sigaraların 5,2 YTLye varan fiyatlarla bazı bayiler tarafından satılmaya çalışıldığı da gözleniyor. Bazı üretici firmalar da konuyu doğrularken, henüz zam yapılmadığı halde böyle münferit olaylara rastladıklarını, kendilerine tüketicilerden bu yönde şikayetler geldiğini belirtiyor.
Fiyat artmadan stok yarışı
Fiyat farklılaşmasında ise iki ana neden bulunuyor. Vergi artışı sonrası zam beklentisine giren tüketiciler normalde kullandıklarından daha fazla sigara talebinde bulunurken, bayi elindeki sigarayı, bir kaç gün içinde fiyattaki değişme beklentisi nedeniyle, şimdiki fiyattan satmak istemiyor.
Bunun yanında bayi de üretici firmalardan aşırı talepte bulunamıyor. Firmalar genelde bayilerin yaptıkları satış ya da biraz üstünde bir talebi karşılarken, stoklamaya yönelik alım isteklerini geri çeviriyor. Bu da bayinin tüketici ile üretici arasında kalmasına neden oluyor. Sigara üreticileri bir kaç gün içinde fiyatlarda yapılacak düzenlemenin ardından sorunun ortadan kalkacağını ifade ediyor.
Ucuz sigarayı vurdu
Diğer taraftan, sigaradan ÖTV, maktu ve nispi olmak üzere iki yöntemle alınıyor. Yani sigara firmaları düzenleme sonrası ya 1,4 YTL maktu vergi, ya da yüzde 58 nispi vergi ödüyor. Sigaranın fiyatı üzerinden alınan bu vergide maktu ya da nispi vergiden hangisi yüksekse o tahsil ediliyor. Bir başka deyişle bir sigara paketi için ödenecek ÖTV tutarı 1,4 YTLnin altına inemiyor.
Buradan hareketle, yeni düzenlemenin asıl olarak 2,4 YTLnin altında olan sigaraların vergisini artırdığı gözleniyor. Örnek vermek gerekirse, şu anda 1,8 YTLye satılan bir sigaradan da 1,4 YTL, 2,4 YTL fiyatı olandan da 1,4 YTL maktu vergi alınıyor. 2,4 YTLnin üzerindeki sigaralarda ise yüzde 58lik oran, yani 1,4 YTLyi aştığı için nispi vergi uygulanıyor.
Dolayısıyla, vergi düzenlemesi sonrası 2,4 YTLnin altında kalan sigaraların maliyetinde bir artış olurken, sigara firmaları, sektördeki dengeler ve maliyet artışları nedeniyle bu rakamın üzerindeki sigaralarda da fiyat artışının yaşanabileceğini belirtiyor.
Öte yandan, sektörde satılan sigaraların yarısı 2,4 YTLnin altında fiyata sahip bulunuyor.
Bu kategoride TEKELin Maltepe, Samsun, Bahar ve 216sı, Philsanın Lark, Bond Street ve Türkü, JTIın Anadolu ve Monte Carlo, BATın Viceroy, European Tobacconun Vigor, İmperialin ise İmperial Classic markaları bulunuyor.
Firmalar birbirlerini kolluyor
Bu arada, sigara fiyatlarında yapılacak fiyat artışı da firmalar arasında tam bir strateji savaşına dönüşmüş görünüyor. Nitekim, firmaların tümü bir diğerinin fiyat artışı yapmasını bekliyor. Firmalar, buradan çıkacak tabloya göre yeni bir strateji belirleyip, hem maliyet artışını karşılamayı, hem de pazar payını artırmayı hedefliyor. (Ankara/AA)
Evrensel'i Takip Et