03 Temmuz 2007 00:00

Sivas anmalarında barış ve kardeşlik mesajı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde insanların diri diri yakıldığı Sivas Madımak Oteli’nin önünde bu defa barış ve kardeşlik mesajları verildi.

Paylaş

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde insanların diri diri yakıldığı Sivas Madımak Oteli’nin önünde bu defa barış ve kardeşlik mesajları verildi.
2 Temmuz Katliamı’nı lanetlemek için yurt dışından ya da Türkiye’nin değişik illerinden yüzlerce kişi dün sabah saatlerinde Sivas’a geldi. Katılımcıların otobüsleri Sivas il sınırında durdurularak, polisler tarafından didik didik arandı. Sivas Demokrasi Platformu üyeleri tarafından karşılanan katılımcılar, Eğitim Sen Şubesi’ne getirildiler. Burada kahvaltılarını yapan katılımcılar, bir yandan da 2 Temmuz söyleşisi düzenlediler.
Bu sırada Sivas Sanayi ve Ticaret Odası’nın öncülüğünde her yıl düzenlendiği gibi “alternatif bir anma” düzenlendi. MHP, BBP, AKP, CHP ve bazı sendikaların da aralarında bulunduğu kurumlar tarafından düzenlenen anmada, artık Sivas Katliamı’nın unutularak, ekonomik açıdan gelişmenin önünün açılması istendi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, KESK, Halkevleri, EMEP, ÖDP ve Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı gibi kurumlar ise katliamı sokaklarda lanetlediler. İki ayrı koldan yürüyüşe geçen binlerce kişi, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Katiller yaktı, devlet baktı”, “Sivas kardeşlik şehri olacak”, “Sivas’ı unutma, unutturma” gibi sloganlar attılar. Yürüyüş güzergahı boyunca çeşitli binaların tepesine keskin nişancılar da yerleştiren polis, kitleyi de kordon içine aldı.
İki koldan yürüyüş
İki ayrı koldan yürüyüşe geçen katılımcılar, Ethem Bey Parkı’nda buluştu. Mevlana Caddesi’ni iki şerit boyunca kaplayan katılımcılar, ellerinde Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçtiler. Alevi örgütleri başkanları ilk olarak Cıbıllar Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önüne giderek, saygı duruşunda bulundular. Daha sonra yürüyüş tekrar başladığı sırada, bir grubun, yürüyüşçülere laf atmasının ardından kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Madımak Oteli’nin önüne ulaşan kitle, “Madımak’ı unutmadık” sloganlarını attılar. Otelin önünde toplananlardan bazıları gözyaşlarını tutamadı.
Sivas 2 Temmuz Anma Komitesi Başkanı Necat Sezginer, 14 yıl geçmesine rağmen, katliamı yaratanların, gerçeklerin üzerini örtme çabası içinde olduklarını söyledi. Sezginer, “katilleri lanetleyip, katledilenleri anma hoşgörüsünü gösteremeyen bu anlayış, şehrimizde örgütlü bulunan bazı meslek örgütleri, siyasi partiler ve odaları da kullanarak birtakım ticari kaygıları nedeniyle göstermelik anmalarla 2 Temmuz’un içini boşaltmaya çalışmaktadırlar” dedi.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Madımak Katliamı’nın, 12 Eylül’ün ürünü olduğuna dikkat çekerek, “Başbakan Erdoğan’ı kazısanız altından Özal çıkar, Özal’ı kazırsanız ise Kenan Paşa ve 12 Eylülcüler çıkar” dedi.
PSAKD Başkanı Kazım Genç ise Türkiye’nin içine sürüklenmeye çalışıldığı milliyetçi havaya, Kürt sorununun hâlâ çözülememiş olmasının neden olduğunu belirterek, “Ülkemizi kaosa sürüklemelerine izin vermeyeceğiz” dedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, katliamlara, çetelere karşı birlik çağrısı yaparken, Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker ise Madımak Oteli’nin altında bulunan et lokantasında yemek yiyen Sivaslıları kınadığını belirtti. (Sivas/EVRENSEL)
Ankara’nın mahallelerinde anmalar yapıldı

Ankara Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelen 300’ü aşkın Mamaklı, Sivas’ı da, Çorum’u da, Maraş’ı da unutmadıklarını duyurdular. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), EMEP, DTP, SDP ve Aka-Der üyeleri önceki gün Tek Mezar Parkı’nda buluştu. Katliamda yaşamını yitiren 33 sanatçının fotoğrafının bulunduğu pankartı taşıyan topluluk caddeyi trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, vatandaşlar arabalarının kornasına basarak ya da evlerinden alkışlarla eyleme destek verdiler.
Ortak açıklamayı okuyan PSAKD Mamak Şubesi Başkanı Mustafa Karabudak, egemen güçlerin ne zaman toplumsal mücadeleyi rotasından çıkarmak isteseler, katliama başvurduklarını söyledi. PSAKD Başkanı Kazım Genç de “Biz Sivas, Maraş, Çorum’un arkasında kim olduğunu biliyorduk. Maraş’ın gerçek katilleri Ecevit’in çekmecesinden çıkan notlarda da görüldü” dedi. Sivas’ta akrabası Gülsüm Karababa’yı yitiren Zeynep Karababa ise türküler söyleyerek, barış mesajları verdi.
PSAKD Yenimahalle Şubesi, Batıkent Halkevi, Eğitim Sen 2 No’lu Şube, CHP, EMEP, ÖDP ve TKP, Batıkent Vedat Dalokay Parkı’nda da ortak bir anma etkinliği düzenlediler. Anmada yaşamını yitiren 33 aydının isimleri okunarak başlayan etkinlik, bağlama eğitmeni Ender Daşdemir ve öğrencilerinin dinletileriyle sürdü. Dinletiye, Şair Selma Ağabeyoğlu da şiirlerle eşlik etti. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
ÖNCEKİ HABER

Katliam yurt genelinde lanetlendi

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...