09 Şubat 2008 00:00

‘AKP’ye oy verenler bir kez daha düşünsün’

26 bin işçisiyle, ülkede grevlerin unutturulmaya çalışıldığı bir dönemde, başarıyla sonuçlanan ve direnişleri tüm işçilere örnek olan Türkiye Haber-İş Sendikası’nın Kayseri Şube Başkanı Veli Solak’la grev süreci ve Kayseri’deki işçi hareketi üzerine görüştük.

Paylaş

26 bin işçisiyle, ülkede grevlerin unutturulmaya çalışıldığı bir dönemde, başarıyla sonuçlanan ve direnişleri tüm işçilere örnek olan Türkiye Haber-İş Sendikası’nın Kayseri Şube Başkanı Veli Solak’la grev süreci ve Kayseri’deki işçi hareketi üzerine görüştük. Solak, Kayserili işçilere asgari ücrete ve kölelik koşullarına karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

Grev sürecinden bahseder misiniz? Grev üyeleriniz ve halk üzerinde nasıl bir etki ve değişim yarattı?
Sendika olarak hiç greve çıkmamıştık. Siz de hep yanımızdaydınız zaten. Grevin ne olduğunu bile bilmiyorduk ama 44 günde emeğin birlik olup sermayeyi nasıl yendiğini gördük. Bu arada, medya desteği ile sermayenin de ne kadar güçlü olduğunu anladık. Grev süresince halka her şeyi tam olarak anlatamadık. Halkın belli bir bölümünün bilinçli olduğunu ve bilinçlendiğini ama diğer bir bölümününse bilinçli olmadığını gözlemledik. İnternet ve benzeri hizmetleri alamayan insanlar bize tepki gösteriyordu. Süreç ilerledikçe insanların bize bakışı da olumlu yönde değişmeye başladı.

Grevinizin emek hareketi ve sendikalar üzerinde etkisi oldu mu sizce?
İşçiler haklarını ancak örgütlü olunca alabileceklerini anladılar ve buna inandılar. Bu inanç sayesinde diğer sendikaları ve işçi kesimini etkiledik ve birbirimize destek olmaya başladık. Grev süresince bize destek olmak için birlikler kuruldu. Bizler bu tür şeyleri ancak dergilerden, gazetelerden okuyorduk fakat Kayseri’de de OSB’deki işçilerden üniversitedeki öğrencilere kadar bu grev birçok kişide olumlu etki yarattı ve emek hareketi üzerindeki saldırılara karşı da ancak böyle davranılırsa başarılı olunabileceğini gördük, gösterdik.
SSGSS Yasa Tasarısı ve kıdem tazminatı gibi konularda neler yapacaksınız?
Öncelikle bu hükümet ‘ne kadar para, o kadar sağlık’ diyor. Emekçilere ‘hastalanmayacaksınız’ diyor yani. AKP bizleri ciddiye almıyor. Bizler de Kayseri’de buna karşı bir şeyler yapacağız tabii ki. Türk-İş’in de özellikle kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesiyle ilgili tepkisi olacak. Hazırlık içindeyiz. AKP’ye sesleniyoruz: “Madem bu yasalar iyi, yıllardır çalışanları da dahil etsinler. Yasa çıktıktan sonrakileri değil sadece. İyiyse herkes için olsun, kötüyse torunlarımız için de olmayacak! Bizler bu konularda memur sendikalarıyla, derneklerle, emeklisiyle, işsiziyle bu ay içerisinde toplantılar, seminerler yapacağız. Önce anlatacağız, sonra sokaklara çağıracağız, çıkacağız ve hükümete IMF’den ABD’den talimat almamasını söyleyeceğiz.

Kayseri’de binlerce örgütsüz işçi var. Bu tür faaliyetlerinize onları da katmak için bir çabanız olacak mı?
Bizim iş kolumuzda olup olmamaları önemli değil. Organize Sanayi’deki binlerce sigortasız işçinin örgütlenmesi için emeğin kutsallığı üzerinden her konuda yardımcı olmaya hazırız. Deneyimlerimizi paylaşmak için kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu genç işçi kuşağının da emeklerine sahip çıkıp hükümet ve sermaye yanlısı sendikalara karşı dikkatli olması lazım.

Organize sanayi işçileri başta olmak üzere, Kayseri kamuoyuna bir çağrınız var mı?
Kayseri hem sanayisi açısından çok önemli hem de siyasi açıdan kritik bir kent. Açlık, yoksulluk sınırı altında yaşayan işçi kardeşlerimizin örgütlenmesi için adım atılmasını ve işçilerin de harekete geçmesini istiyoruz. Toplumun her kesiminde örgütlülüğe inanıyorum. Herkesin bu konuda fedakarlık yapması lazım. Siyasi partilere de bir çağrım var. Sadece oy avcılığı için insanları kandırmayın. Bu açlık koşullarında ‘IMF’nin ABD’nin istekleridir’ diyerek insanları köleleştirmeyin. Mevcut hükümeti destekleyen, oy veren kardeşlerimizin özellikle Kayseri’de oturup iyi düşünmelerini, açlıklarının sebeplerini iyi sorgulamalarını istiyorum.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Çabalarından dolayı gazetenize teşekkür ederim. (Kayseri/EVRENSEL)

Sorumluluk duyuyoruz

Kayseri’de binlerce örgütsüz işçi var. Bu tür faaliyetlerinize onları da katmak için bir çabanız olacak mı?
Bizim iş kolumuzda olup olmamaları önemli değil. Organize Sanayi’deki binlerce sigortasız işçinin örgütlenmesi için emeğin kutsallığı üzerinden her konuda yardımcı olmaya hazırız. Deneyimlerimizi paylaşmak için kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu genç işçi kuşağının da emeklerine sahip çıkıp hükümet ve sermaye yanlısı sendikalara karşı dikkatli olması lazım.
Ümit Kartal-Yakup Aslandoğan
ÖNCEKİ HABER

Sendikalaşmanın yolları taşlı

SONRAKİ HABER

EMO’dan santrale dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa