4 Mart 2008 00:00

Gaziosmanpaşa’nın bölünmesi sorunları çözecek mi!


Nüfusu 2 binin altında olan 863 belde belediyesinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, geçtiğimiz ay sonunda TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
Meclis’te gündeme alınacak olan tasarının perşembe günü Cumhurbaşkanı’na sunulması bekleniyor. Tasarının yasalaşmasına kesin gözüyle bakılırken, Gaziosmanpaşa da bu tasarıdan payını alacak semtlerden biri.
Bölünme konusu ilçede önemli bir tartışma yaratırken, ilçe belediyesi meclis üyeleri, halka hizmet götürebilmek için ilçenin bölünmesinin şart olduğunu savunuyorlar. Gaziosmanpaşa ilçesinde kalan mahalle muhtarları da merkezde kalmanın avantajı ile bu bölünmenin herkese hayırlı olacağını ileri sürüyorlar. Sultan Gazi ilçesinde kalan mahalle muhtarları ise yeni olan bir ilçenin hizmet binaları, kadro vb. eksikliklerini tamamlamasının bir-iki dönemi bulacağı görüşündeler. Bu yüzden kısa vadede ayrılmanın kendilerine gelecek yerel hizmeti artırmayacağını düşünüyorlar.
Halk ise bölünmenin iyi olmakla birlikte sorunları çözmeyeceği fikrinde.
Üç ayrı ilçe Nüfusu 2 binin altında olan 863 belde belediyesinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, geçtiğimiz ay sonunda TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi
Tasarıyla semt, Gaziosmanpaşa, Sultan Gazi ve Arnavutköy olmak üzere üç ilçeye ayrılacak. Buna göre Gaziosmanpaşa ilçesi Merkez, Yenidoğan, Karlıtepe, Pazariçi, Yıldız Tabya, Sarıgöl, Bağlarbaşı, Şemsi Paşa, Yeni Mahalle, Hürriyet, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Barbaros Hayrettin Paşa, Karayolları, Mevlana ve Karadeniz mahalleleri olmak üzere toplam 16 mahalleden oluşacak. Sultan Gazi ilçesinin ise Cumhuriyet, 50. Yıl, Uğur Mumcu, Cebeci, Esentepe, Sultançiftliği, İsmet Paşa, Malkoçoğlu, Habibler, Gazi, Yunus Emre, 75. Yıl ve Zübeyde Hanım mahalleleri olmak üzere 13 mahalleden oluşması planlanıyor. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa’nın beldeleri ve köyleri birleştirilerek yeni bir ilçe oluyor. Buna göre Boğazköy, Bolluca, Haraçcı, Taşoluk, İmrahor beldeleri ile Çilingir, Hacımaşlı, Tayakadın ve Yeniköy köyleri Arnavutköy ilçesini oluşturacak. Oluşacak yeni ilçelerden Gaziosmanpaşa 450 bin, Sultan Gazi 470 bin, Arnavutköy ise 120 bin nüfusa sahip olacak.
En kalabalık ilçe unvanını kaybedecek
Adrese dayalı nüfus sayımında 1 milyon 13 bin nüfusla Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu ilçesi olan Gaziosmanpaşa’nın üç ayrı ilçeye bölünmesi, yalnızca nüfus yoğunluğu ile sınırlı değil. İlçenin geniş bir bölgeye yayılmış olması da bu bölünmede etken. Ancak bölünmenin gerçekleşmesiyle Gaziosmanpaşa Türkiye’nin en büyük ilçesi olma unvanını da kaybedecek.
Bir sınırı Eyüp ile olan ilçenin sınırına, diğer ucu ise Karadeniz’de Karaburun’a kadar uzanmakta. Çatalca’nın Terkos köyüne de sınır oluşturan köyleri ile Gaziosmanpaşa geniş bir yüz ölçüme sahip. Gerek nüfus yoğunluğu bakımından gerekse yüz ölçümü bakımından bu kadar büyük bir ilçenin üçe bölünmesi hemen herkes tarafından kabul edilir bir durum. Aslında ilçenin birkaç ilçeye ayrılması daha önceden de planlanmış. 12 yıl önce bu çalışma yürütülmüştü. Meclis’te bazı komisyonlardan da geçmiş. Ancak bütçenin yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek yeni ilçelerin sınırları dahi çizilmeden beklemeye alınmıştı.
Uzun süre hizmet alınamayacak
Nüfus yoğunluğunun zorunlu bir bölünmeyi beraberinde getirdiğine değinen Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Ali Yurt, bu bölünmenin Sultan Gazi bölgesine ne yarar getireceğinin tartışılması gerektiğini vurguladı. Yeni seçilen belediyenin 5 yıl boyunca kendi hizmet binalarını, ekipmanlarını ve kadrosunu oluşturmakla zaman geçirdiğini söyleyen Yurt, ikinci 5 yılda ise çevreye hizmetle zaman geçireceklerini belirtti. “Ne yazık ki bugüne kadar hep böyle oldu. Hazırlıklar bitince halka dönük hizmetlere başlanabilir. Tabii burada bu sürecin uzayıp uzamaması seçilecek partiyle de alakalı. Bu yüzden mahallemiz ve Gazi Mahallesi başta olmak üzere birçok yer uzun süre hizmet alamayacak. Siyasi rant, ekonomik rant her dönem vardı, bence yine var” diyen Yurt, kendi bölgeleri açısından Hazine arazileri ve yeşil alanların imara açılmasının ardından rant alanlarının oluşacağını düşünüyor. Bölünmenin mutlaka gelişeceğini, hükümetin bu konuda gerekli hazırlıkları yaptığını dile getiren Yurt, tasarıya yapılacak muhalefetin iktidar tarafından ciddiye alınmadığını ve alınmayacağını kaydetti.
Altyapı önceden hazırlanmalı
Hizmet binaları, gerekli altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra bölünmenin gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Yurt, aksi halde büyük sıkıntılar yaşanacağı ve özellikle bir milyonu aşkın nüfusu olan bir ilçede bu sorunların daha da yakıcı biçimde ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Bölünmeden sonra Sultan Gazi’de yaşanacak seçim sürecinde her kesimin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini isteyen Yurt, “Ortak bir birliktelik, sol-demokrat bir ittifak için bu gerekli. Bu sağlanmadığı sürece halk hayal kırıklığına uğrayacak. Ben bu konuda bütün sorumluluklarımı yerine getireceğim. Biz 5 mahalle muhtarı olarak (Yunus Emre, Gazi, Zübeyde Hanım, 75. Yıl ve Esentepe mahalleleri) seçim projesi oluşturacağız. Bu projemizi bütün dostlarımızla paylaşacağız. Amacımız burada sol bir ittifakı zorlamak” şeklinde konuştu.
Sorunlar halka yansıyacak
Bölünme için gerekli altyapının oluşturulmadığı uyarısında bulunan Zübeyde Hanım Mahallesi Muhtarı Ali Reçber, bundan dolayı sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti. Nüfus yoğunluğu nedeniyle bölünmeyle daha iyi hizmet alınacağını dile getiren Reçber, yeterli hazırlıkların yapılmaması nedeniyle yaşanacak sıkıntıların halka yansıyacağını söyledi. Yaşanacak olan sorunlara rağmen bölünmeden dolayı daha hızlı bir geçiş yaşanacağını ifade eden Reçber, “Bizim ilçemiz açısından bölünme bir siyasi rant değil. Fakat yeni oluşacak diğer ilçeler açısından AKP’nin işi böyle ele aldığı söylenebilir. Çünkü bizim ilçemizde AKP zaten güçlü. Bölünse de bölünmese de en çok oyu almış parti durumunda. Bu nedenle biz 5 mahalle muhtarı, yerel seçimlerde ortak sol aydın demokrat bir aday gösterilmesinden yanayız. Bunun için bütün siyasi partileri ziyaret edeceğiz” dedi.
Sistem 3-4 yılda ancak oturur
İlçe kurumlarının nerelere kurulacağının belirlenmediğini anlatan Gazi Mahallesi Muhtarı Ali Ekber Özen, bu nedenle de ayrılan ilçelerin altyapısının hazır olmadığına değindi. Vatandaşın hizmet alırken sıkıntı yaşayacağını dile getiren Özen, “Belki de sistemin oturması 3-4 yılı bulacak. Altyapı oluşturulmalı, yapılar bitirilip sonra ilçelere ayrılmalıydı” dedi. Nüfusun ve yüz ölçümünün büyük olması nedeni ile bölünmenin anlaşılır bir durum olduğunu anlatan Özen, “Hizmet genellikle Cebeci, Sultançiftliği bölgelerine kayacak ilk etapta. Bu bölgeler dün olduğu gibi yarın da hizmeti bizden daha fazla alacaklar” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Rant mutlaka olacak

Karadeniz Mahallesi Muhtarı Mustafa Furuncu:
Gaziosmanpaşa’nın üçe bölünmesi daha fazla hizmet alınmasının önünü açıyor. Bölünürsek daha iyi hizmet gelir. Kaymakamlıkta yapılan toplantıda birçok muhtar arkadaş bu yüzden bölünmeden yana olduğunu açıkladı. Karadeniz Mahallesi çok kalabalık bir mahalledir. 65 bin nüfus çıktı son sayımda. 2-3 bin kişi henüz kayıt olmadı. Hâlâ da nakiller geliyor. Bir mahallesi bile bu kadar kalabalık olan ilçenin tamamını siz düşünün. Bu bölünmede illa ki siyasi birtakım çıkarlar gözetilebilir. Yok desem yalan olur. Ama biz yine de bölünmesinden yanayız. Çünkü mahallelerin hizmet alabilmesi için bu gerekli. Bu bölünmede en şanslı ilçe GOP olacak. Her bölünmede merkez en şanslı yerdir. Devlet hastanemizin olmaması halkımızın zararınadır. 3 ilçede devlet hastanesinden önce birinde olsa bile, diğer ilçeler yakın olduğu için faydalanır.

Çok fazla göç alıyoruz Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi Muhtarı Cemil Aslan:
Ben ilçenin üçe bölünmesini yararlı buluyorum. Çünkü bugüne kadar nüfus müdürlüğüne giren çıkamıyordu. Cebeci’ye nüfus müdürlüğü ayrıldı, herkesin işi oluyor. İlçenin çok kalabalık ve büyük oluşundan dolayı işlerle baş edilemediği meydanda. Ayrıldığı zaman daha rahat olacak. Mahallede inşaatlar devam ediyorsa göç de devam ediyordur. Sultançiftliği kadar olmasa da göç alıyoruz. Örneğin bugün 20 kadar yeni nakil geldi. Hemen her gün böyle. Bölünmede siyasi rant var mıdır, yok mudur?.. Benim mahalleme kim hizmet getirmiş, ben ona bakarım. Çok göç alan mahallelerin az göç alan yerlere göre daha fazla hizmete ihtiyacı oluyor. İlçemizde hastane inşaatının mahkemelik olarak yarım kalması belediyeyi de aşan bir iş.

Halk: Bölünme sorunları çözemeyecek

Bölünme tartışmalarına Gaziosmanpaşalılar temkinli yaklaşıyor ve bölünmenin sorunları çözmeyeceğini vurguluyorlar. İlçe sakini Ali Şahin bölünmeden yana. Ancak hükümetin ve belediyenin kararları halka danışmadan kendi bildiği gibi aldığını söylüyor. İlçede pek çok sıkıntının yaşandığını ve bölünmeyle bu sorunların artacağını dile getiren Şahin, “Oysa halkla tartışarak, insanlarla mahalle mahalle bir araya gelerek yapsa daha iyi” diyor.
Gazi Mahallesi’ne yıllardır önyargılı bir yaklaşımın olduğunu söyleyen inşaat teknikeri İsmail Karaer, “Varoş, kenar mahalle, terör yuvası, otobüslerin yakıldığı, olayların çıktığı bir mahalle olarak bakılıyordu. Bu olumsuzluklar yüzünden mahallemize yeterli hizmet gelmediğini düşünüyorum. Ancak şimdi ilçeleşme ile birlikte gelecek olan hizmetin de artacağını düşünüyorum. Mahallemizde genel olarak yaşanan altyapı sorunu olsun; ulaşım, çevre düzeni, sosyal kültürel alandaki gelişmeler, mahallenin değişimine etki eden faktörlerdir” dedi. Karaer, bölünmenin mahallenin yaşanabilir bir yer haline gelmesine katkı sunacağını, ancak tek başına sorunları çözmeyeceğini söyledi.

AKP: Hizmet için bölünme şart

AKP’li Gaziosmanpaşa Belediye Meclis Üyesi Şükrü Topçu, ilçede nüfus sayımında kayıtlı olmayan önemli bir kesimin olduğunu söylüyor. “1 milyon küsur nüfuslu bir ilçede belediye başkanının ilçeye ulaşması ile 400 bin nüfuslu bir ilçede ulaşması çok farklı olur. Nüfus az olduğunda belediyenin vatandaşla teması hem artar, hem de daha kaliteli olur” diyen Topçu, bu yüzden Sultan Gazi ilçesinde kalacak 13 mahalleye hizmetin daha iyi verileceğini tahmin ettiğini de ekliyor. “Önceden nüfus müdürlüğünde iş çözmek çok zordu. Cebeci’ye nüfus müdürlüğü getirdik ve vatandaş önemli oranda işini çözüyor” diyen Topçu, Sultan Gazi ve Arnavutköy ilçelerinin Gaziosmanpaşa’ ya göre dezavantajlı olmadığını düşünüyor. “Hizmette sorun olmaz. Yeni belediye, yeni kaymakam gelene kadar işler önceki gibi devam eder” diyerek bölünmenin sorun oluşturmayacağını savunuyor. Yeni ilçelerin oluşturulması ve Gaziosmanpaşa’nın üçe bölünmesinde AKP’nin siyasi rantının olmadığını savunan Topçu, bu bölünmenin daha koalisyon hükümeti döneminde planlandığını ileri sürdü.

CHP: Hedef kadrolaşma

CHP’li Gaziosmanpaşa Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Meclis Üyesi olan Sait Coşkunoğlu da Gaziosmanpaşa’nın üçe bölünmesinin hizmet anlamında daha yararlı olacağı düşüncesinde. “Benim kişisel kanaatim, 1 milyonu aşkın nüfusu olan bir ilçeye hizmetin gitmesi zor. Bu büyüklükteki bir ilçenin bölünmesi burada yaşayan insanlara hizmet gitmesi açısından önemli” diyen Coşkunoğlu, siyasi açıdan AKP’nin bir rantının olmadığı görüşünde. “22 Temmuz seçimleri sonuçlarına göre değerlendirirsek, Sultan Gazi’de 66 bin oy farkıyla AKP önde. Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy’de zaten çok farklı bir şekilde AKP önde. Gaziosmanpaşa açısından ilçe bölünse de önde, bölünmese de önde... Bu yüzden bu bölgede bölünmeden dolayı AKP’nin bir rantı olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuşan Coşkunoğlu bu durumun diğer ilçeler için geçerli olamayacağını da ekliyor. Ülke genelinde 43 yeni ilçenin oluşturulmasının 20 bin kişilik bir istihdam yarattığını belirten Coşkunoğlu “AKP bu 20 bin kişilik istihdamda kadrolaşacak. Ancak Gaziosmanpaşa açısından AKP kadrolaşmasın diye bölünmeye karşı çıkarsak, vatandaşı karşımıza almış oluruz” değerlendirmesinde bulundu. Coşkunoğlu, “Kadıköy’deki bölünme tam bir siyasi rant. Oy dengelerini değiştirmek için yapıyorlar” diyerek AKP’nin genelde tasarıyı bu biçimde ele aldığını ifade ediyor.
Can Denizci/Rıza Çiçek

Evrensel'i Takip Et