10 Mart 2008 00:00

Hayallerin ürünü bir gazete


Kars Merkeze yirmi altı km uzaklıkta küçük ve şirin bir ilçedir Susuz. Nüfusu yaklaşık dört bin. Cilavuz Haber ise bu ilçede ‘şimdilik’ haftada iki gün yayınlanan bir gazete. Birçok aydın, ilerici insanın yetiştiği bu ilçede ‘İnsan Tarihin Öznesidir; Değişir, Değiştirir’ şiarıyla yayın hayatına başlayan gazetenin aynı zamanda eski bir eğitim emekçisi olan Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Zengül, Susuz’un elli yıl önceye kadar bir köy enstitüsü olan ve yurdun dört bir yanına ışık saçan bir ilçe olduğunu hatırlatıyor.
Daha yeni emekleyen bebek sayılabilcek bir gazete olan Cilavuz Haber’in çıkış amaçlarını sorduğumuzda aldığımız yanıtta Zengül Hoca şöyle diyor: “Başta ilçemiz olmak üzere halkımızın sorunları, talepleri nelerdir, bunlar için neler yapıyoruz, neler gerekmektedir gibi sorunlar bizleri düşündürmekteydi hep. Bunun için de bir yerlerden başlamak istiyorduk. İşte Cilavuz Haber de bu noktada ilk adımdı. Amacımız kimselerin görmediğini görmek, gördüklerimizi duyurmak. Geçmişte birçok aydın yetiştirmiş bir ilçe olan Susuz, eski adıyla Cilavuz, ne yazık ki şimdilerde bu özelliğini korumuyor. Birçok yer gibi...” Bunlara rağmen bu durumun bir olumsuzluk olduğunu; ancak hep böyle sürmeyeceğini ifade ediyor.
Köy Enstitülerini hatırlayarak...
Gazeteyi ilk gördüğümüzde de dikkatimizi çekmişti logosu. Neden böyle bir logo diye sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor Genel Yayın Yönetmeni: “Köy Enstitülerinin ışığı bir dönem Cilavuz’da da parlıyordu. Nerede o günler sevdasında da değiliz; ancak daha ileride taleplerimize yanıt bulabilmek için gazetemiz geçmişin mirasçısı olmak iddiasıyla sorunları ortaya sermek, talepleri ve çözümleri tartışmak, geleceği birlikte kurmak hayalimiz var. Belki Köy Enstitülerini yeniden kuramayacağız ama ilçemizi bugünkü durumdan daha ileri, daha yaşanılası bir yer haline getirebilmek için çaba göstereceğiz. Bu anlamda da Cilavuz Haber ilk adımdır. Bu adımı takip edecek yeni ve daha büyük adımlar atılacaktır elbette, atılmalıdır da.”
Halkın tarafında
Zordur mutlaka kış koşullarının en ağır şekilde yaşandığı, karanlık çökünce sosyal yaşamında evlere ve kahvelere kapandığı bir ilçede haber seçmek, yazmak, bulmak... Bu konuda da konuşmak istiyoruz gazetenin yazarı, muhabiri yeri geldiğinde dağıtımcısı genel yayın yönetmeniyle. “İlçemizde, köylerimizde, İlimiz ve çevresinde yaşanan olaylar, sorunlar, kültürel, sanatsal ürünler bizim ilgi alanımızdadır. Bu demek değildir ki sadece yerele dair yazıyoruz, Türkiye ve dünya sorunlarına ilgisiz kalıyoruz, kalacağız. Susuz’da yaşayan bir kimse gazetemizi eline aldığı zaman önce kendini görmesidir düşüncemiz.”
Zengül, “Burjuva ideolojisinin bir aldatmacası olan tarafsızlık konusunda da Cilavuz Haber’in bir tarafı vardır. Halkımızın ürünlerine, onların hayatına, gençliğin ütopyalarına yer vererek gerçek bir halk gazetesi olmak, halkın yanında olmaktır tarafımız” diyor.
Gazete aynı zamanda internet üzerinden de yayın yapıyor. Adresi www.cilavuzhaber.com. (Kars/EVRENSEL)
İnan Ercan İnan Ercan İnan Ercan

Evrensel'i Takip Et