22 Mart 2008 00:00

Ergenekon arapsaçı


Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu gözaltına alındı. Daha önce aralarından Veli Küçük’ün de bulunduğu 39 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında dün yaşanan gözaltılar geniş yankı buldu. Gözaltılar “Ulusalcı” çevreler tarafından tepkiyle karşılanırken, çok sayıda kurum da operasyon kapsamında basıldı.
‘Ergenekon soruşturmasının engellenmesi amacıyla AKP’ye kapatma davasının gündeme getirildiği’ iddiasının ardından, Ergenekon Operasyonu sürpriz gözaltılarla sürüyor.
Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz daha önce gözaltına alınan sanıkların ifadeleri doğrultusunda polise yeni bir gözaltı listesi verdi. Listenin başında Doğu Perinçek’in adı yer aldı. Dün sabah saat 04.30’da İP Genel Merkezi, İP İstanbul İl Merkezi, Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin merkez ve Ankara bürolarına eş zamanlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda ismi geçenlerin evlerine de aynı dakikalarda aramalar yapıldı. Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları sürüyor. Zanlıların pazartesi günü adliyeye çıkarılması bekleniyor.
‘Altlarında kalacaklar’
Dün sabah İP Genel Merkezi, İP İstanbul İl Merkezi, Ulusal Kanal, Aydınlık dergisi merkez ve bürolarında arama yapıldı. Baskınlarda, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serkan Bolluk, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, sanayici İbrahim Benli, Gazeteci Adnan Akfırat, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya ve Doğu Perinçek’in koruması Yusuf Beşerik gözaltına alındı. Ayrıca gözaltına alınan isimlerin evlerinde de arama yapıldı.
Ankara’da gözaltına alınan Perinçek sorgulanmak üzere İstanbul’a getirildi. Perinçek, getirildiği Fatih Adliyesi çıkışında, “Tayyip Erdoğan’ların suçları büyüyor. Altlarında kalacaklar. Suçları büyüyor. Kanunsuzca gözaltına alındık” diye bağırdı.
Aramalar Ergenekon kapsamında
İP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel, partinin İstanbul İl Başkanlığı ile Ulusal Kanal’a gelen polislerin, mahkemeden çıkartılan karar ile “Ergenekon Soruşturması” kapsamında arama yapılacağını söylediklerini kaydetti.
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk’un avukatı Fikret İlkiz, Selçuk’un sorgusunun 48 saat içerisinde bitirilmesi gerektiğini söyledi. İlkiz, “Gözaltındayken de görüşme olanağımız var. Ama bu soruşturmada 24 saat sonra talebimiz söz konusu olacak. Bunu bir soruşturma kabul etmemizde fayda vardır. Biraz sakin olmakta fayda vardır” dedi.
Ruhsatsız silah çıktı
Ulusal Kanal ve İP’teki aramalarda 4 adet ruhsatsız silah bulunduğu iddia edildi.
Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi yönetiminde bulunan Yusuf Tuncer, Aydın Gergin, Mahir Çayan Güngör ve Aykut Tokat da gözaltına alındı. Çok sayıda doküman ve evraka el konulan baskında 4 adet de ruhsatsız silah ele geçirildiği bildirildi. Böylece gözaltına alınanların sayısı 13’e yükselmiş oldu.
Protesto gösterisi yapıldı
İP İstanbul İl Binası, Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin bir arada olduğu bina önünde bir araya gelen İşçi Partililer, Perinçek’in gözaltına alınması, Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal’ın aranmasına tepki gösterdi. İşçi Partililer adına basın açıklaması yapan İstanbul İl Başkanı Erkan Önsel, Doğu Perinçek’i gözaltına almanın bir bedeli olduğunu ve bu bedeli ödeteceklerini söyledi. İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin ise, “Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesi karşısında paniğe kapılanlar gündemi değiştirmek istiyorlar” dedi.
Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Büyükdağlı da, “Bunlar ellerinden gelse Genelkurmay başkanı ile Yargıtay başkanını da tutuklarlar” diyerek gözaltılara tepki gösterdi.
Ulusal Kanal’dan ayrılan İşçi Partililer daha sonra Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet Müdürlüğü’ne gittiler.
Cumhuriyet’e destek!
Ergenekon operasyonu kapsamında İlhan Selçuk’un gözaltına alınmasını protesto eden Cumhuriyet okurları, gazetenin Şişli’de bulunan merkez binası önüne gelerek eylem yaptı.
Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti.
Milliyet, Radikal, Hürriyet gazeteleri Ankara temsilcileri ÇHD Başkanı Ahmet Abakay, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, ADD eski yöneticilerinden Tevfik Kızgınkaya, hukukçular Engin Aydın ve İsmail Sami Çakmak’ın da aralarında bulundu çok sayıda kurum temsilcisi ve kişi Cumhuriyet gazetesi Ankara bürosuna destek ziyaretinde bulundu.
Öte yandan “Ulusalcı” kanallarda yapılan konuşmalarda gözaltına alınanlara sahip çıkılması ve eylemler yapılması çağrıları yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Kim nasıl değerlendirdi

Gündeme bomba gibi düşen gözaltıların ardından açıklamalar birbirini izledi. “Ulusalcı ve vatansever” çevrelerce yapılan açıklamalarda operasyon ve gözaltılar eleştirildi.
CHP’li Serter: Bu bir intikam planı
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, yaptığı açıklamada, gözaltıların “bir intikam planı” olduğunu öne sürdü. Serter, “Son derece üzgün, son derece şaşkınım. Türkiye’de vatanını seven, laik cumhuriyeti seven, bu değerler için mücadele veren insanlar gözaltına alınıyorsa Türkiye’de herkes tehlike altındadır. Bu bir intikam planıdır” dedi.
Basın örgütlerinden tepki
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, gözaltına alınan gazetecilerin, iktidara karşı olduğunu belirterek, “Bu durum sindirme ve korku salma eylemidir” dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de İlhan Selçuk’un gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ise, “Böyle bir oluşumla ilgili olduklarını düşünmüyorum. Sadece şoke olduğumu söylemek istiyorum” dedi. Ekşi Selçuk’un gözaltına alınış biçimini de eleştirdi.

Uras: Kaygılar artıyor

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, İlhan Selçuk’un gözaltına alınmasını eleştirerek, “Bu tür uygulamalar toplum vicdanında derin yaralar açmakta ve yargıya yönelik kaygıları artırmaktadır” dedi. Uras, “Bu tür antidemokratik gözdağcı tutumlar toplumda soru işaretleri yaratmıştır. Bir an önce kamuoyuna doyurucu açıklamalar yapılmalıdır.”

Özkan: Beni de alın

Operasyonuda adı geçen Tuncay Özkan, “Biz buradayız, bir şey varsa beni de gözaltına alsınlar” dedi. Gözaltına alınmasının ardından Tuncay Özkan, İstanbul’a geldi. Özkan “Şemdinli iddianamesini hazırlarken de yaptılar, bugün de aynı şeyi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Soruşturma inceleniyor

Ergenekon Operasyonu dün yaşanan gözaltıların ardından Adalet Bakanlığı’nın görevlendirdiği iki müfettişin soruşturmayı yürüten savcılık ve emniyette inceleme başlattığı ortaya çıktı. Bakanlığın görevlendirdiği iki müfettişin, bir hafta, on gündür incelemesinin sürdüğü öğrenildi. Müfettişlerin, Ergenekon Operasyonu soruşturması devam ederken bilgilerin kim veya kimler tarafından basına sızdırıldığını araştırdığı ifade ediliyor.

Ergenekon Çetesi

Ergenekon soruşturması kapsamında son olarak Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu gözaltına alındı. Ergenekon soruşturması çerçevesinde önceki günde de, Sedat Peker’den sonra, halen cezaevinde bulunan Susurluk davası hükümlüsü Yaşar Öz ile Semih Tufan Gülaltay da, savcıya 14 saat ifade vermişti.
İstanbul Ümraniye’de Çakmak Mahallesi Güngör Sokak’taki bir gecekonduda 27 adet el bombası ve TNT kalıpları ile fünyelerin ele geçirilmesinin ardından açığa çıkartıldığı belirtilen “Ergenekon Çetesi” ile ilgili soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca sürdürülüyor. Soruşturma, Susurluk hükümlülerine, Danıştay saldırısına, Cumhuriyet gazetesine ve emekli generallere kadar uzandı. Soruşturma kapsamında aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, “Susurluk Davası” hükümlüsü Sami Hoştan, Avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol ve emekli subay ve astsubaylar, avukat ve gazeteci, yazar ile doçentlerin de bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı.

İlhan Selçuk ‘bir şeyleri’ hissetmiş!

Ergenekon Çetesi soruşturması kapsamında, gözaltına alınan İlhan Selçuk, gerilim sinyalleri veren ve okuyucularını bir tür ‘rövanşa’ hazır olmaya çağıran yazısında bugünü görür gibiydi! Uyarılar ve mesajlarla dolu son yazısında İlhan Selçuk, ‘bu gidişle bir şeyler olacak’ diyor.
“Evet, bu gidişle bir şeyler olacak...
RTE 14’üncü Louis gibi ‘devlet benim’ dedikçe Türkiye’nin dengeye girmesi, ortalığın sakinleşmesi ve normalleşmesi olanaksız...
Ya RTE anayasaya ve yargıya ‘sokaktaki adam’ gibi saygı gösterecek... Ya da 14’üncü Louis olmadığını RTE’ye anımsatacak ve öğretecek bir hesaplaşmaya hazırlıklı olalım...
Aklın bir başka yolu yok...’

Manifesto Perinçek’ten mi?

Ergenekon Operasyonu kapsamında gözaltına alınan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ergenekon örgütünün iç tüzük niteliğinde manifestosunu kaleme alan kişi olduğu iddia edilmişti. Perinçek de iddiaların ortaya atıldığı dönemde, bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Ergenekon Manifestosu” ile ilgili olarak, “Benden etkilenmiş olabilirler. Öyle gözüküyor. Görüşlerimin asker tarafından yakından izlendiğini ve beğenildiğini de biliyorum. Etkileniyor olabilirler. Ancak ben böyle bir örgütün emrine girmem” demişti. Perinçek açıklamasında, derin devlet tipi bir yapılanmanın gerekli olduğunu savunmuştu.

Evrensel'i Takip Et