29 Eylül 2008 00:00
Darbeciler yargılansın ki darbeler önlensin
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, başta 12 Eylül askeri darbesi olmak üzere darbelerin araştırılması için TBMMde yeni bir araştırma komisyonu kurulması konusunda Meclis Başkanı Köksal Toptandan devreye girmesini isteyecek.
ANKAya konuşan ÖDP lideri Uras, yeni yasama yılında, darbelerin araştırılması konusunda çalışacağını ve bu işin peşini bırakmayacağını söyledi. Türkiyenin darbelerle yüzleşmesi ve darbe girişimlerinin ortaya çıkarılması konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Uras, TBMM açıldıktan sonra Meclis Başkanı Köksal Toptandan randevu isteyecek. Toptana Meclisin darbe ve muhtıra gibi demokrasi dışı girişimlerin belirlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasının şart olduğunu anlatacak olan Uras, bu konuda da devreye girmesini talep edecek.
Uras, Meclisin bu dönem bu konuda mutlaka bir çalışma yapması gerektiğine işaret ederek, Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılması ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiğini söyledi. Uras, Türkiyenin yakın tarihi kahraman olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu olan siyasetçi ve devlet memurlarıyla doludur. Siyasilerin cesaretsizliği nedeniyle karanlık ilişkiler açığa çıkarılamadı görüşünü dile getirdi. Türkiyenin son 50 yıllık tarihinde askeri darbelerle, muhtıralarla ve devlet erkini elinde bulunduranların hukuk tanımayan keyfi uygulamalarıyla ezildiğini hatırlatan Uras, Türkiyede demokrasi karşıtı müdahalelerin tarihiyle köklü bir hesaplaşmanın yaşanabilmesi, militarizm ve askeri vesayetin aşılabilmesi için bazı adımların atılması gerektiğini ifade etti.
Asker de yargılanmalı
Mevcut anayasanın darbe döneminde hazırlanmış bir anayasa olduğuna işaret eden Uras, 12 Eylül Anayasası yerine özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir anayasa hazırlanması gerektiğini söyledi. Türkiyede yargıda çok başlılık olduğunu belirten Uras, Askeri ve sivil yargı ikililiği ortadan kaldırılmalı, disiplin suçları dışında asker kişiler de yerel ve tabii mahkemelerde yargılanabilmelidir. Darbelerin yasal dayanağı olarak değerlendirilen orduya, iç güvenlikle ilgili herhangi bir görev verilmesi imkanı yasal ve idari düzenlemelerle önlenmelidir. Bu amaçla İç Hizmetler Yönetmeliğinin ilgili maddesi değiştirilmelidir diye konuştu.
Yeni bir anayasa hazırlığı Meclis gündemindeyken, anayasal düzeni yıkmak isteyen ve demokrasi güçlerini yok etmek isteyenlere karşı Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılması için bir fırsat doğduğunu dile getiren Uras, Bütün vekiller, darbelere darbeci zihniyete karşı tutum sergileyeceklerdir dedi.
Darbe günlükleri soruşturulsun
Uras sözlerini şöyle tamamladı: Ağırlıklı olarak 2004 darbe günlüklerinin üzerine gidilmesinden yanayız. Başta Anayasanın geçici 15. maddesi olmak üzere darbeciliği koruyan maddeleri değiştirerek somut adım atılmış olacak. Geçici 15. maddeyi savunan yok. Bir başlangıç olabilir. Öncelikli olarak bu konu gündeme gelmeli. Çift hukuk sisteminin kaldırılması gerekiyor. Hükümetin AB uyum çerçevesinde hazırladığı Ulusal Program gündeme gelecekse, ilgili anayasa maddeleri de değiştirilmeli. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et