27 Aralık 2009 00:00

Karikatürün Felsefesi üzerine!

Karikatür dendiğinde genel de akla ilk olarak meşhur mizah dergileri gelir. Nesilden nesile aktarılan bir gelenek gibi bu dergiler özellikle gençlerce takip edilir. Ancak karikatür başka ne işe yarar ya da başka sanatlar ile nasıl bir bağı vardır çok kafa yorulmaz.

Paylaş

Karikatür dendiğinde genel de akla ilk olarak meşhur mizah dergileri gelir. Nesilden nesile aktarılan bir gelenek gibi bu dergiler özellikle gençlerce takip edilir. Ancak karikatür başka ne işe yarar ya da başka sanatlar ile nasıl bir bağı vardır çok kafa yorulmaz.
25-26 Aralık tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde İzmir Edebiyatçılar Derneği ve İzmir Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen Karikatür ve Felsefe Günlerinde biraz bunlara kafa yoruldu. Alsancak’ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte; karikatürü felsefe, bilim, eğitim, edebiyat, vb alanlarla ilişkilendirip yeni düşünsel olanaklar yaratmak, ilgili kişilerin bu alanlara yönelmesini sağlamak, karikatürün kuramsal altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunmak, akademisyen, sanatçı ve öğrencilerin konuya dikkatlerini çekmek amaçlanıyor. Etkinlik boyunca karikatür, öykü, şiir ve felsefe atölyeleri oluşturuldu ve çeşitli paneller düzenlendi. Etkinliği düzenleyenlerin en baştan belirlediği hedef kitle ise; üniversiteliler, sanatçılar, ortaöğretim kurumları, felsefe, karikatür ve edebiyata ilgi duyanları kapsıyor.
ATÖLYELERE
GENÇLERDEN,
ÇOCUKLARDAN İLGİ
Atölyelere katılıma bakıldığında görünen o ki istenilen epey başarılmış. 1. ve 2. gününde, biri lise, biri ilköğretimlilere yönelik iki karikatür atölyesi Karikatürist Zeynep Gargi, Cemalettin Güzeloğlu, Eray Özbek ve B. Murat Top tarafından yürütüldü. Öykü Yazarları Cemil Kavukçu ve Hasan Özkılıç’ta iki öykü atölyesini çalıştırırken, Şair Gökhan Cengizhan tarafından bir şiir atölyesi, Felsefeci Hüsamettin Çetinkaya ile de bir felsefe atölyesi 2 gün boyunca yoğun ilgi ile devam etti.
Karikatür atölyelerine boyaları, resim kalemleri ve kağıtlarını alıp aileleri ile gelen çocuklar ve gençler bu alana oldukça hevesli görünüyorlardı. Birinci günü sabahtan başlayan atölye çalışmalarının sonunda ortaya çıkan ürünler ise öğleden sonra Havagazı Fabrikasının Panel salonunda sergilendi. İlk gün, Karikatürist Köksal Çiftçi’nin yürüttüğü ve Hüsamettin Çetinkaya(Felsefeci), Asuman Susam(Şair-Yazar), Hasan Efe (Karikatürist), Akdağ Saydut ( Karikatürist) “Felsefeden Karikatüre Özgür Düşünce Süreci” konulu panel ile sona erdi. Karikatür ve Felsefenin birbiri ile nasıl iç içe geçtiği anlatılırken, karikatürün felsefesi tartışıldı. Hüsamettin Çetinkaya, karikatürün oluşumundaki duygusal ve düşünsel süreçleri izah ederken, Akdağ Saydut, ilkçağ duvar resimlerinden günümüz karikatürüne gelen tarihsel süreci anlattı. Karikatürün ve sanatın iç içe geçmişliğini Asuman Susam dile getirirken, Hasan Efe ise, Aristo felsefesinden yola çıkarak karikatürün var oluş serüvenini anlattı.
Etkinliğin ikinci gününde de, birinci gün olduğu gibi süren atölyelerin yanı sıra, Prof. Dr. Ahmet İnam(ODTÜ), Prof. Dr Beno Kuryel (Ege Ün.), Ali Bulunmaz (Felsefeci), M.Mahzun Doğan (Şair-Yazar), Köksal Çiftçi (Karikatürist ) katılımları ile “Karikatür ve Felsefede İnsanın Görsel ve Düşünsel Serüveni” konulu bir panel gerçekleştirildi.
Karikatürün üzerindeki baskın mizah etkisini biraz açmayı dert edinen İzmir Karikatürcüler Derneği ve İzmir Edebiyatçılar Derneği daha önce, ‘Karikatür ve Edebiyat’, ‘Karikatür ve Eğitim’ başlıklı etkinliklerin devamı niteliğinde düşündükleri Karikatür ve Felsefe Günleri ile, yetersiz akademik materyale sahip karikatür alanı bu anlamda zenginleştirmesi düşünülüyor. (İzmir/EVRENSEL)
Ayşen Güven
ÖNCEKİ HABER

Fatih Akın ‘En İyi 10’da

SONRAKİ HABER

Onurlu bir şehit olmak…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...