09 Mart 2010 00:00

Karşıyaka’da ‘Sorma ver parası’na tepki

KARŞIYAKA Belediyesi’nin vatandaşlardan, “Yol harcamalarına katılım payı” almak üzere başlattığı uygulama tepkilere yol açıyor.

Paylaş

KARŞIYAKA Belediyesi’nin vatandaşlardan, “Yol harcamalarına katılım payı” almak üzere başlattığı uygulama tepkilere yol açıyor. Bostanlı’da yaklaşık 20 sokakta yaşayan tüm daire sahiplerinden daire başına 150 ile 600 lira arasında değişen miktarlarda katılım payı talep ediliyor.
Halktan gelen tepkiler üzerine açıklama yapma gereği duyan belediye yetkilileri, sadece Karşıyaka Belediyesi’ne değil tüm belediyelere uygulama zorunluluğu getiren bu düzenlemenin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86. maddesi uyarınca gerçekleştirildiğini belirtti. Açıklamada daha önceki yıllarda “Harcamalara katılım” payı almadıklarını ancak Sayıştay denetçilerinin alınmayan yol harcamalarına katılma payının tahakkuk ettirilerek tahsil edilmesi gerektiğini belirttikleri ve “ belediyeyi zarara uğratıyorsunuz” dedikleri için yol ve kaldırım işlerinin maliyetinin vatandaşlara ödetilmeye başlandığı belirtildi.
Kendilerine tebligat yapılan Bostanlılılar’dan adının açıklanmasını istemeyen bir doktor halkın fikri sorulmadan yapılan bir şeyin bedelinin ödetilemeyeceğine dikkat çekerek “Sen nasıl halkçı bir belediyesin ki bunu böyle yapıyorsun. Eğer gerçekten yasal bir zorunluluk getiriyorsa Dikili Belediyesi’nde örneği görüldüğü gibi sembolik cüzi bir rakam belirleyebilirdi” dedi.
Emekli Melih Özgültaş da daha önce olmayan ve birdenbire çıkartılan bu uygulamaya karşı herkesin itiraz etmesi gerektiğini belirterek, “Bizim verdiğimiz vergiler hep müteahhitlere gidiyor. Şu sokakta bir kanal yaptılar, bir sene sonra söküp tekrar aynısını yaptılar. Bostanlı’nın şu sokakları hep müteahhitlere peşkeş çekildi. Tek bildikleri vatandaştan sürekli vergi istemek” dedi. Yine bir Emekli Nejat Besceli de, vatandaş olarak emlak, atık, çevre gibi vergiler ödediklerini hatırlatarak, “Yol ve kaldırım yapımı belediyenin asli görevidir. Ödediğimiz vergilerle yapması gerekir” dedi. Ayrıca binalara ruhsat verilirken yol parası, tretuvar parası alındığına dikkat çeken Besceli, “Dört senede bir gelen her belediye başkanının “birilerini zengin edeceğim” diye söküp yaptığı yolun, tretuvarın parasını ben ödeyeceğim diye bir şey yok. Karşıyaka’daki bütün başkanları gördüm. Genel belediyecilik politikası bu. Hep göstermelik işler yapılıyor. Kalıcı işler yapılması lazım. Belediyeler arpalık olmamalı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

BELEDİYE NE İŞE YARAR
Emine Sümer(Ev Hanımı): Bana 500 lira geldi. 150-170 olan yerler var. Neden bizim mahalleye bu fiyat geldi, öğrenmek istiyorum. İmza toplayıp belediyeye müracaat edeceğiz. Yollarda şimdiden çökmeler var. Kaldırımlar desen çok engebeli, özürlüler ve yaşlılar her an düşebilir. Düzenli yapılmadı. Bu, “Sorma, ver parası”… Söyleyin başkanımıza, bir daha seçmeyebiliriz kendisini!
Memduh Doğan(Bakkal): Benim dayım ve yakın akrabalarım da belediye başkanlığı yaptı. Hizmet için bu vergilerin toplanması lazım.
Ali Altay(Esnaf): Belediye ne işe yarar? Yol yapacak, kaldırım yapacak… Durmadan para isterse olmuyor böyle… Katılımcılık güzel bir şey, ama bunun dozu ne olacak? Uçan kuştan vergi alınıyor.
Uğur Yıldızhan: Ben bu parayı vermem. Yargısı var, verir yargıya ne yaparsa yapar.
Erdal Tunç: Bu kaldırımlar değiştirilirken bize sorulmadı. Ben bu parayı ödemek istemiyorum. Belediyenin bu kaldırımlar için ne kadar harcama yaptığını, bize düşen payın nasıl bölüştürüldüğünü bilmiyoruz. Eşit bölüştürülmesi lazımdı, aynı apartmanda bile çok farklı miktarlar söz konusu.
Neşe Dilek - Uyar Demircioğlu
ÖNCEKİ HABER

F tipi cezaevlerinde tecrit son bulacak mı?

SONRAKİ HABER

ULAŞIMDA ÖZELLEŞTİRME HALKI MAĞDUR EDİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...