14 Haziran 2010 00:00

Stadyum, halay, türkü ve sloganlarla inledi


Grup Yorum 25. yılını İnönü Stadyumu’nda kutladı. Stadı dolduran binlerce kişi, hep bir ağızdan şarkılar söyledi, sloganlar attı, omuz omuza halaylar çekildi. Tarihinin en büyük konserini veren grup, büyük bir kitlesel coşkuyla karşılandı. Gecede, Grup Yorum’un 55 bin hayranı İnönü Stadyumu’na akın etti, 55 bin kişi tek bir yürek oldu.
Sahnede grubu Ruhi Su Dostlar Korusu, Yasemin Göksu, Ali Primera, Suavi, Tuncel Kurtiz, Nejat Yavaşoğulları, Zeynel Aba, Ali Ekber Eren, Sevcan Orhan, İbrahim Karaca, Erdal Bayrakoğlu gibi ünlü sanatçılar da yalnız bırakmadı. Gecede Ahmet Kaya, Yılmaz Güney, Che gibi kayıplar anıldı. Ruhi Su’nun sahneye çıktığı bir anı gösteren büyük ekranlar, izleyenlerde sahiden de Su’nun sahneye çıktığı izlenimi uyandırdı. Kolektivizmi anlatan dans gösterisi ile başlayan konser, halk oyunları ile gecenin geç saatlerine kadar devam etti. İnönü Stadyumu’nun şeref tribünü devrim ve demokrasi mücadelesinde kaybedilenlerin yakınlarına ayrıldı, konserde “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.
Konseri dinlemeye gelen binlerce kişi, hep bir ağızdan, “Amerika katil, defol”, “Amerika defol, bu vatan bizim”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Türküler susmaz, halaylar sürer” gibi sloganlar attı. Konser, Nâzım anısına “Haziranda ölmek zor” ile başladı, yitirdiğimiz maden işçilerine saygıyla “Madenciden” ile devam etti. onlarca türküden sonra “Haklıyız kazanacağız” isimli marş ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)



55 BİN SEYİRCİ ARASINDA KİM YOKTU Kİ?

Grup Yorum, kırmızı fon önünde ellerinde müzik aletleriyle silüetleri görünen bir grubun üyeleri, senelerce yasaklanmalar, yasaklanan albümler, değişen grup üyelerine rağmen değişmeyen bir fotoğrafın sahibi. Üyelerin senelerce yaşadığı baskılar, gözaltılar, işkencelerle geçen 25. yıl, hiç durmadan söylenen türküler, her zaman yasaklanan iptal edilen konserler, susmayan bir sevda ve sonuç çocuğundan gencine, yaşlısına, on binlerce insanı bir araya getirebilme gücü... Görüşlerine başvurduğumuz seyirciler arasında kimler yoktu ki?..
Tuncel Kurtiz (Oyuncu): Yok sayılan bir gruptur. Yok saymak faşizmin bir görüşüdür. Grup Yorum’un varlığı bir kere daha ortaya çıkar, bunca gözaltına, baskıya rağmen halkıyla bütünleşiyor. Özgürlükten yana, yasaklara karşı, ne mutlu ki buradayız. Bu yalancı, bu namussuz düzenin çöküşünü göreceğiz, umudumuz var, umudumuz insanda.
Zeki Demirkubuz (Yönetmen): Bu ülkede inanılmaz şeyler yaşandı, çoğu unutuldu gitti, yaşayan insanlar tarafından bile unutuldu gitti ama Yorum yaşanan hiçbir acıyı unutmadı. Çok büyük zorluklarla bu ülkenin belleği oldu hep ve olmaya devam ediyor.
Reis Çelik (Yönetmen): Dünya özellikle son 20-30 yıldır, emperyalizmin dünya halkları üzerinde kurduğu egemenliğin, yıldırmanın, yok etmenin, köleleştirmenin en ağır sürecini yaşarken, çok yoldan çıkanlar oldu, yılanlar ve acılar çekerek kenara çekilenler oldu ama onurlu; ayakta durmak, inadına, bunca baskıya rağmen, sesini yükselten az da olsa insan ve topluluklar kaldı. Yorum bunun çok net örneği. Yorum Kerbela’daki Hüseyin gibidir, yorum Nesimi gibidir, Pir Sultan gibidir, Nâzım gibi ayakta durandır, biz bunun için buradayız, bu kadar insan hâlâ ayakta duruyorsa, büyük bir coşkuyla çoğalarak ayakta duruyor ise kazanacağımızın belirtisidir.
Yusuf Çetin (Oyuncu): Büyük bir başarıdır, 25. yılına yakışan bir topluluğa hitap ettiler, devrim adına göğsümüz kabarıyor.
Sırrı Süreyya Önder (Senarist-yönetmen): Şu fotoğraf haklı olmanın, doğru bir yerde durmanın, itiraz etmenin, zulme boyun eğmemenin gururu ve canlı bir göstergesidir.

Evrensel'i Takip Et