17 Şubat 2011 05:07

Hukuksuzluk patenti!

TÜRK Patent Enstitüsü’nde (TPE) 10 yılı aşkın süredir bir çok farklı taşeron şirkete bağlı olarak hizmet veren 110 taşeron işçisi, kurumun 8 Mart tarihinde yenilenmesi gereken hizmet sözleşmesini yenilemeyeceğini belirtmesi üzerine bu tarihte kapı önüne konulacak. Kurum, bu işçilerden boşalan yeri doldurmak i&cce

Hukuksuzluk patenti!
Paylaş

TÜRK Patent Enstitüsü’nde (TPE) 10 yılı aşkın süredir bir çok farklı taşeron şirkete bağlı olarak hizmet veren 110 taşeron işçisi, kurumun 8 Mart tarihinde yenilenmesi gereken hizmet sözleşmesini yenilemeyeceğini belirtmesi üzerine bu tarihte kapı önüne konulacak. Kurum, bu işçilerden boşalan yeri doldurmak için 4/B’li 115 sözleşmeli personel almak için ilana çıktı.
DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, TPE, 110 taşeron işçisinin, işine son veriyor. 10 yılı aşkın süredir taşeron şirketlere ihale yoluyla iş veren TPE’nin giderek büyüyen ve gelişen bir kurum olmasına rağmen yeterince personel istihdam edilmediği için personel açığını taşeron şirketlerle kapatma yoluna gittiğini belirten yetkililer, bu süreçte taşeron şirketlerin değişmesine rağmen, işçilerin her yeni gelen taşerona devredilerek çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Taşeron işçilerin 1999 yılından 2009 yılına kadar temizlik ve kat hizmetleri ihalesi doğrultusunda çalıştığını ifade eden yetkililer, ihale konusunun 2009 yılında değiştirilerek “bilgisayar hizmetlerine ait veri girişi hizmetleri”ne dönüştürüldüğünü belirtti.
Ancak gerek 2009 yılı öncesi gerek sonrasında taşeronda çalışan işçilerin, TPE’de temizlik ile ilgisi dahi olmayan Enstitü’nün asli büro hizmeti niteliğindeki işlerini yapmayı sürdürdükleri belirtilirken, Sendika yetkilileri, “Yani Türk Patent Enstitüsü hizmetlerini yürütmek için ihtiyaç duyduğu personeli taşeron şirketten ucuz bir biçimde temin etme yoluna gitti. Yıllarca ‘temizlik işçisi’ olarak gösterilen işçiler, Enstitü’de kurumun kadrolu memurları gibi Enstitü’nün işlerini yapmayı sürdürdüler. 2009 yılında yıllardır süren bu hukuksuzluğun üzerini örtmek için ihale konusu ‘bilgisayar hizmetlerine ait veri girişi hizmetleri’ olarak değiştirildi” dedi.
HUKUKA AYKIRI
TPE’nin, yıllardır süregiden “hukuka aykırı” uygulamanın üzerini örtmek için taşeron şirketin ihalesini 2011 yılının Mart ayına kadar yenilediğini ve yeniden ihaleye çıkmama kararı aldığını belirten yetkililer, bunun üzerine taşeron şirketin 110 işçiye iş akitlerinin Mart ayının 8’i itibariyle sona ereceğini bildirdiklerini söyledi.
TPE’nin işten çıkartılacak işçilerin yerine almayı düşündüğü 115 sözleşmeli personel alımının da hukuka aykırı olduğunu iddia eden Sendika yetkilileri, “TPE yıllardır süren bir hukuksuzluğu başka bir hukuksuzluk ile örtme yoluna gitmiştir. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin ‘sözleşmeli personel’ istihdamını düzenleyen b fıkrasına göre, sözleşmeli personel ancak, kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren ve geçici işlerde istihdam edilebilir” dedi. Sendika, Türk Patent Enstitüsü’nde sözleşmeli personel istihdam edilebilmesi için bu 4 koşulun mevcut olmadığını savundu.
DAVA ÜSTÜNE DAVA AÇIYOR
Sosyal-İş Sendikası, iş akdi feshedilen üyeleri için işe iade davası açtı. Davada hukuka aykırılık iddiasının tespit edilmesi ve işçilerin asıl ve gerçek işveren olan Türk Patent Enstitüsü’ne işe iade edilmesi talep edildi. Bunun yanı sıra Sendika yetkilileri, TPE’de 115 sözleşmeli personel alımına ilişkin ‘yürütmeyi durdurma’ istemiyle iptal davası açacaklarını belirterek, 15 Şubat Salı günü saat 13.00’da Türk Patent Enstitüsü işçileri aileleri ve çocukları ile Sosyal-İş Sendikası’nın üye ve yöneticileri, ayrıca çeşitli işçi ve memur sendikalarının üye ve yöneticilerinin de katılımıyla TPE’de geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi.
(Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Adese’de işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

OSTİM’DE PATLAYAN NEYDİ? 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...