18 Kasım 2011 10:46

Bilime tecrit

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, halka karşı sorumluluğunu yerine getirdiği için hükümetin yönlendirmesiyle üniversitede tecrit edilmek isteniyor.Son günlerde Dilovası’da gökten yağan beyaz yapışkan toz bölge halkını tedirgin ederken, akıllara Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun “Sanayi bacalarının kustu

Bilime tecrit
Paylaş
Evrim Kepenek

Son günlerde Dilovası’da gökten yağan beyaz yapışkan toz bölge halkını tedirgin ederken, akıllara Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun “Sanayi bacalarının kustuğu ağır metallerin, bebekleri ve kadınları ölümcül hastalıklara maruz bıraktığı” saptamasını getirdi. Bilimsel raporu açıkladığı için başına gelmeyen kalmayan Hamzaoğlu ise tecrit ediliyor ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü izin verdiği takdirde, TCK’nin 213. maddesi uyarınca 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak. Hamzaoğlu ise bilim insanı duyarlılığı ile “Cezayı soruşturmayı boş verelim. Peki, Dilovası’nda insanların hali ne olacak” diye soruyor.

SUÇLAMALARIN YÖNÜ DEĞİŞTİ

Hamzaoğlu bilimsel araştırma sonucu başından geçenleri “Onlar basında yayınlandıktan sonra, bir şekilde elde veri olmadan, kamuoyuna yanlış bilgi verdiğime dönük suçlamalar geldi” diyerek anlatıyor.

İlk olarak 2004’te başlatılan araştırma ile hiç ilgilenmeyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun, kamuoyuna bilgileri açıkladıktan sonra ilgilenmeye başladığını belirten Hamzaoğlu, “yakışıksız sıfatlar” ile açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Hamzaoğlu, yaşanan gerilimlerin ardından gelinen nokta itibariyle şubat ayında Karaosmanoğlu hakkında hakaret davası açtığını ve bu davanın sürdüğünü hatırlattı. “Kamulaşmış olan hakaret davasında ben sadece tarafım” diyen Hamzaoğlu, kendisinin mahkeme başvurusu yaptıktan 1 hafta kadar sonra hem Dilovası Belediyesinin hem de Büyükşehir Belediyesinin eş zamanlı olarak benzer bir dilekçe ile savcılığa başvuru yaptıklarını söyledi.

Hamzaoğlu; belediyelerin “Kanser konusunda halkı yanlış bilgilendirdiği, halkta korku yarattığı” iddiası ile yaptığı başvurunun ardından, savcılığın konuyu bilimsel ve mesleki yönden değerlendirilmesi için Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne sorduğunu aktardı. Hamzaoğlu, hakkında rektörlüğün harekete geçerek, ceza soruşturması açtığını ve bu soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI DA UĞRAŞTI!

Hayatını bilime, insan ve çevreye adadığını belirten Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığının da harekete geçtiğini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığının YÖK’e, “Halkı yanlış bilgilendirmesi” ve “panik yarattığı” suçlamalarıyla yazı gönderdiğini belirten Hamzaoğlu bu durumu, “YÖK’de gereği yapılsın diye üniversiteye gönderiyor. Üniversitemiz rektörlüğü de gereğini disiplin soruşturmasını açmak olarak değerlendirdi” diye anlattı. Bu başvurunun ardından hakkında soruşturma açıldığını belirten Hamzaoğlu, uzun bir sessizlik döneminin ardından 13 Eylülde etik kurula çağrıldığını ve o zaman rektörün kendisini bu kurula şikayet ettiğini öğrendiğini söyledi. Hamzaoğlu bu soruşturma sonucunda üniversitenin hakkında uyarı cezası verdiğini hatırlattı.

Akademik çalışmalarına üniversitede devam eden Hamzaoğlu’na destek veren, görüşen kişilerle yönetim tek tek görüşüyor ve kendisine verilen her desteğin rektörlüğe karşı bir başkaldırı olduğu hatırlatılarak, bir çeşit gözdağı veriliyor. Hamzaoğlu’nun katılacağı paneller iptal ediliyor, kendisine yönelik okulda bir nevi tecrit uygulanıyor.

KOCAELİ’YLE İLGİLENEN YOK

Hakkında yürütülen soruşturma ve istenen cezaları pek de umursamayan Hamzaoğlu ise, “Bu davanın sonucunda önemli temel nokta Kocaeli’de yaşayanlara ne olacak? Araştırmanın sonuçlarına göre Dilovası’da ve Kandıra’da Avrupa standartları üzerinde kirlilik var. Ağır metaller her iki tarafta da var. Dolayısı ile Kocaeli’nin bütününde böyle bir tablo var. Biz ne zaman bu kentte yaşayabiliriz bu konuyla ilgilenen yok. Sağlıklı koşullarda nasıl yaşarız kimse bu soru ile ilgilenmiyor. 100 ölümden 23’ü kanser nedenli ölümler. Kocaeli’de nasıl sağlıklı ortamlarda yaşarız?​” diye soruyor. Türk Tabipleri Birliği, Hamzaoğlu’na halk sağlığı için yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülünü vermişti. Elektrik Mühendisleri Odası ise Hamzaoğlu’nu Hasan Balıkçı Onur Ödülüne layık görmüştü. (DİHA)


BİLİM İNSANININ SORUMLULUĞU

23 Kasımda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde, Çevre ve Halk Sağlığı Sorunları Karşısında Bilim İnsanlarının Sorumluluğu Sempozyumu yapılacak. Yeni kurul Salonunda yapılacak Sempozyum saat 09.30’da başlayacak. Sempozyuma aralarında Onur Hamzaoğlu’nun da olduğu çok sayıda bilim insanının katılması bekleniyor. Sempozyuma katılanlar bir gün sonra Kocaeli’deki duruşmayı da izleyecek.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler platformu sahiplenmeli

SONRAKİ HABER

Kapitalizmin göbeğinde anti-kapitalist işgal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...