20 Ekim 2006 21:00

İşçiyle dalga geçiyorlar

CMS, jant üretiminde ve ihracatında birinci sırada. Bu jantları üreten işçilere ise düşük ücret ve ağır çalışma koşulları dayatılıyor

Paylaş
Yaz boyu İzmir'in her yerine "Şehir güzel, kızlar güzel, jantlar neden güzel olmasın?" yazılı dev reklam tabelaları asan Cevher Makina Sanayi'de (CMS), işçilerin çalışma şartları jantlar kadar güzel değil. Esnek çalışma, performans uygulaması ve zorunlu fazla mesailer nedeniyle çalışma koşullarını "dayanılmaz" olarak nitelendiren işçiler, ücretlerin düşük olmasına da tepkili. MESS ile sürdürülen sözleşme görüşmelerinde esnek çalışmanın engellenmesi ve ücretlerin yükseltilmesi taleplerinin öne çıkarılmasını isteyen CMS işçileri, sözleşme ile ilgili kendilerine bilgi vermeyen sendikaları Türk Metal'in yöneticilerine de tepki gösteriyorlar. Fabrikalarının jant üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer aldığını anlatan işçiler, Türkiye Metal İşverenleri Sendikası'nın (MESS) yüzde 4.27'lik zam teklifini ise "İşçiyle dalga geçiyorlar" sözleriyle değerlendiriyorlar. İşten atılma tehlikesi nedeniyle isimlerini vermeyen CMS işçileriyle yaşadıkları sıkıntıları ve sözleşme sürecini konuştuk.

Çift mesai Altı aydır CMS'de çalışan bir işçi, bantta çalıştığını ve işinin çok ağır olmasına karşın 580 YTL ücret aldığını dile getirdi. Hafta sonları dahi çalıştıklarını belirten işçi, sözleşmelerle ücretler arasındaki farkın giderilmesini ve esnek çalışmanın engellenmesini istediklerini söyledi. "Hafta sonları bırakın izin yapmayı, çift mesai yapıyoruz. Bu mesaiye zorunlu değil diyorlar ama kalmadığında işten atmakla tehdit ediyorlar" diyen işçi, sendikacıların ise duruma sessiz kaldığını belirtti. MESS'in zam teklifini "komik" bulan işçi, "Bizimle dalga geçiyorlar" diye konuştu.

Esnek çalışma engellenmeli 3 yıldır CMS'de çalıştığını ve 3. haftada iş kazası geçirdiğini belirten bir işçi, "İşte o zaman anladım nasıl bir yere düştüğümü. Kaza geçirdiğim için beni suçladılar. Baskı yaptılar, işten atmakla tehdit ettiler. Sendika da sahip çıkmadı" diye konuştu. Sözleşme imzalanmadan performans uygulamasının başlatıldığını anlatan işçi, her bölümün en iyi performans alan işçisine 100 YTL verildiğini belirterek şöyle devam etti: "Ancak iş kazası geçirmek, rapor almak bile performans uygulamasında eksi puan getiriyor." Kendisinin 600 YTL aldığını ifade eden işçi, sendikacılardan sözleşme görüşmelerinde esnek çalışmanın ve performans uygulamasının engellenmesi istiyor. Fabrikalarında iş güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığını dile getiren işçi, "CMS'de çok sık iş kazası olur, fabrika yönetimi koruyucu önlem almaz ama suçlu yine işçi olur. Sendikanın görüşmelerdeki taleplerinin arasında iş güvenliğine yönelik hiçbir talep yok. İş güvenliği önlemlerinin artırılması da sözleşmeye eklenmeli" dedi.

İşçinin talebi yok Sendikacıların sözleşmeye ilişkin, işçilerin fikrini almadığını söyleyen üç yıllık başka bir işçi ise, Türk Metal'in görüşmelerdeki taleplerinin, işçilerin talepleri olmadığını dile getirdi. Sendikanın taşeron işçilerle hiç ilgilenmediğini kaydeden işçi, şunları anlattı: "Sendikanın meslek hastalıkları konusunda da hiçbir çalışması, talebi yok. Bizim sektörümüz çok ağır. Bütün işçilerde meslek hastalıkları oluşuyor. Patronlar MESS'te örgütlü ve birlikte hareket ediyor. İşçi sendikaları ise ayrı telden çalıyor." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkleri 'seven' Papa
   Masonik örgüt üyesiydi!

SONRAKİ HABER

Sakat bıraktılar tazminatı ödemediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...