03.02.2026 20:00

Eskişehir’den Migros Depo işçileriyle dayanışma: 'Sendika seçme özgürlüğüne müdahale kabul edilemez'

Eskişehir’de yapılan açıklamada, Migros depo işçilerinin sefalet zammına ve sendikal haklara yönelik müdahalelere karşı yürüttüğü mücadelenin meşru olduğu vurgulandı.

Eskişehir’den Migros Depo işçileriyle dayanışma: “Sendika seçme özgürlüğüne müdahale kabul edilemez”

Fotoğraf: Evrensel 

Eskişehir — Migros depolarında sefalet zammına, güvencesiz çalışmaya ve sendikal haklara yönelik müdahalelere karşı süren mücadeleye destek için Eskişehir’de basın açıklaması yapıldı. DİSK Nakliyat-İş'in çağrısıyla Migros Kızılcıklı önünde bir araya gelen kitle, Migros depo işçilerinin haklı mücadelesiyle dayanışma mesajı verdi.

Basın açıklamasında “İşçiye Destek, Migros’a Boykot” ve “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” dövizleri taşındı. Açıklamayı DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası Genel Eğitim Dairesi ve Eskişehir Anadolu Şube Başkanı Ali Özçelik okudu.

“Bu mücadele meşru, haklı ve onurludur”

Nakliyat-İş adına konuşan Özçelik, Migros depo işçilerinin insanca çalışma koşulları, güvenceli istihdam ve adil ücret taleplerinin meşru olduğunu vurgulayarak şunları söyledi; “Migros depo işçilerinin yürüttüğü bu mücadele meşru, haklı ve onurludur. Bizler Nakliyat-İş Sendikası olarak bu mücadelenin yanındayız ve dayanışma içindeyiz.”

Depo ve dağıtım işlerinin tedarik zincirinin en kritik halkalarından biri olduğuna dikkat çeken Özçelik, bu alanlarda çalışma barışının ancak hukuka uygun ve şeffaf uygulamalarla sağlanabileceğini ifade etti. Açıklamada, haklarını arayan işçilere yönelik gözaltı uygulamalarına da sert tepki gösterildi.

Özçelik, gözaltıların kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Hak arayan işçilerin gözaltına alınmasını protesto ediyoruz. Toplantı, gösteri ve sendikal faaliyet hakkı, demokratik hukuk devletinin güvencesi altındadır. Bu hakkın baskı ve gözaltılarla engellenmesi sorunları çözmez, aksine derinleştirir.”

“Sendika tercihi işverenin alanı değildir”

Migros depolarında örgütlenmek isteyen işçilere başka sendikaların adres gösterildiğine dair iddialara da değinilen açıklamada, bunun anayasal bir hak ihlali olduğu vurgulandı. Özçelik, bu konuda şu ifadeleri kullandı; “Çalışanların hangi sendikada örgütleneceğine işveren karar veremez. Sendika seçme özgürlüğü anayasal bir haktır. ‘Adres gösterme’ açık bir müdahaledir ve kabul edilemez.”

Migros depolarında işkolu değişikliklerine gidildiğine dair uygulamaların da gündeme getirildiği açıklamada, bu sürecin sendikal örgütlenmeyi zayıflatacak biçimde kullanılmaması gerektiği vurgulandı; “İşkolu tespiti fiilen yapılan işe göre yapılır. Sendikal örgütlenmeyi etkisizleştirmek için bir mühendislik faaliyetine dönüştürülemez. Bu süreç şeffaf olmak zorundadır.”

“Makbul sendika dayatması sarı sendikacılıktır”

Migros depolarında taşeron işçilerin yıllarca sefalet koşullarında çalıştırıldığını hatırlatan Özçelik, örgütlenme başladıktan sonra işçilerin “makbul sendika”ya yönlendirilmesini eleştirdi. “Sendika, işçiyi örgütlenme başlayınca hatırlayan değil; işçi sefalet koşullarına itildiğinde de yanında duran örgütlülüktür. İşçinin iradesini by-pass eden her yaklaşım sarı sendikacılıktır.”

Nakliyat-İş Sendikası olarak Migros’a yönelik boykot kararı aldıklarını da açıklayan Özçelik, kamuoyuna çağrıda bulundu; “Bu boykot, sendikal haklara yönelik müdahalelere karşı meşru ve sivil bir basınç aracıdır. Tüm halkımızı, tüketimden gelen güçlerini kullanarak Migros boykotuna destek vermeye çağırıyoruz.”

Talepler net

Açıklamanın sonunda Migros depo işçilerinin talepleri bir kez daha sıralandı:

  • Net yüzde 50 zam,
  • Kadrolu çalışma,
  • Promosyonların işçilere ödenmesi,
  • Vergi yükünün patron tarafından karşılanması.

Özçelik, bu taleplerin “insanca yaşam ve çalışma barışı için asgari koşullar” olduğunu belirterek mücadeleyi sonuna kadar takip edeceklerini söyledi. Özçelik, “Migros depo işçilerinin ve DGD-SEN’in talepleri kabul edilmelidir. Biz bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

(Evrensel)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!