31 Mart 2006 22:00
Fabrikalar 'Hayır' dedi
Fabrikalar, organize sanayi bölgeleri ve işçi havzalarına Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası için kurulan referandum sandıklarından "Hayır" oyu çıkıyor. Sandıkların kurulduğu standlara gelerek yasa konusunda bilgi alan sendikalı, sendikasız işçiler, tasarıya karşı harekete geçilmesi gerektiğini söylediler.
Adana'da DİSK/Tekstil BOSSA Şubesi'nin örgütlü olduğu 4 fabrikada da referandum sandığı kuruldu. Şu ana kadar 2 bin işçi referanduma katıldı. Çalışmalar konusunda bilgi veren Şube Başkanı Recep Türkyılmaz, örgütlü oldukları fabrikada el ilanı dağıttıklarını, yemekhanede konuşma yaptıklarını ve giriş çıkışta kurdukları sandıkla işçilere oy kullandırdıklarını belirtti. İşçilerin GSS'ye karşı bilgilendikçe "Başka ne yapacağız?" diye sorduğunu ifade eden Türkyılmaz, "Kendi geleceğimize ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
OSTİM'de fire yok Ankara'da OSTİM'de kurulan referandum sandıkları, yoğun ilgi görüyor. Oy kullananan birçok işçi, diğer arkadaşlarını da ikna edip sandığın başına getiriyor. OSTİM'de hafta başından beri kurulu sandıklarda, sadece bir kişi "Evet" oyu verdi. OSTİM işçilerinden 23 yaşındaki Abbas Yalçın, sigortasız çalıştığını belirterek, "68 yaşına kadar yaşayacağımı zannetmiyorum" diye konuştu. Yalçın ile aynı atölyede çalışan 28 yaşındaki İzzet Güngör ise 16 yıldır çalıştığını ancak sadece 5 yıllık sigorta priminin ödendiğini söyledi. Güngör şu an bile emekli olmanın imkansız olduğunu söyledi. Matbaada çalışan Kemal Eroğlu 19 yaşında. Yasayı ilk kez duymuş. Sigortasız çalışmaktan şikayet eden Eroğlu, "Bu yasa çıkarsa Türkiye'de kimse emekli olamaz" diye konuştu. İşyerinin bulunduğu sokakta referandum çalışması yürüten Hüseyin Doğan ise yasayı gazetemiz Evrensel'den ve iş arkadaşlarından duymuş. "Sanayi ortamı ağır. Bir işçi 45, bilemedim 50 yaşına kadar çalışabilir. OSTİM'de o yaştan sonra kimse adamı işe almaz" diyen Doğan, referandumun ses getireceğine inanıyor. Referanduma olan ilgiden memnun olan Doğan, OSTİM işçilerinin tek şansının bir araya gelerek örgütlenmek olduğunu dile getirdi.
Tersane işçisi de oy kullandı İstanbul'da Tuzla tersane işçilerinin sabah saatlerinde Aydıntepe İstasyonu'nda açtığı referandum sandığı, işçilerden yoğun ilgi gördü. Tersane işçileri işyerlerine giderken, GSS'ye karşı 'Hayır' oyu kullandılar. DİSK Gıda-İş Sendikası da İstanbul'da Bağcılar ve Güngören bölgesinde bulunan fırınları gezerek referandum sandığı kurdu. Fırın işçilerinin neredeyse hiçbirinin söz konusu tasarı hakkında bilgisi yoktu. Sendikacılardan yasa ile ilgi bilgi alınca "Hayır" oyu kullandılar. Frın işçisi Mustafa Coşkun kendisinin emekli olduğunu belirterek "Tasarıyla ilgili söylenenleri duyduğumda oğlum için kaygılanmaya başladım. Benim oğlanın 68 yaşına kadar çalışması olacak şey mi?" diye sordu. 16 yaşındaki fırın işçisi Mehmet Karaduman henüz bir gün bile sigorta priminin yatırılmadığını söyledi. Karaduman yasa çıkarsa sigortalı olmasının anlamsız hale geleceğini dile getirdi. 33 yaşındaki Hamza Çimen ise "Fransa gibi olmak lazım" diye konuştu. Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileriyle EMEP Bağcılar İlçe Örgütü yöneticileri Güneşli'de işçilere yönelik referandum çalışması yapıyor. Kurulan sandıklarda oy kullanan işçiler, emeklilik yaşınının 68'e çıkmasını kabul etmeyeceklerini söylediler.
Servis durakları Emek Partisi üyeleri Gaziantep'te meydanlar, caddeler, işyerleri ve işçi servis duraklarında referandum sandıkları açtı. Cengiz Topel ve Çık Sorut mahallelerindeki servis duraklarında sabah erken saatlerinde sandık kuran EMEP'liler, işçilere oy kullanma çağrısı yaptılar. de "Hayır" oyu kullanan işçiler de yasanın çıkmasını istemediklerini söylediler.
Kayseri OSB'de referandum Eğitim Sen, SES, Genel-İş, EMEP ve ESP yönetici ve üyeleri 50 bin işçinin çalıştığı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bildiri dağıtımı yaparak işçileri oy kullanmaya çağırdılar. OSB Camisi önünde Cuma Namazı çıkışında kurulan iki sandığa namazdan çıkan işçiler büyük ilgi gösterdier ve tamamına yakını "Hayır" oyu kullandılar. Yapılan sayımda cami önündeki sandıklardan 500'ün üzerinde "Hayır" oyunun çıktığı belirtildi. Oy kullanan işçilerden Hacı Demircan, emekli maaşlarının düşürülmesine tepki gösterirken, İbrahim Korkak ise "Asgari ücret alıyoruz. Biz zaten sigorta için çalışıyoruz onu da elimizden alırlarsa yaşayamayız. Aldığımız beş kuruşu da hastaneye mi verelim?" dedi. Mahmut Eminoğlu ise "Hepimiz AKP'ye oy verdik ama şu an Türkiye'nin durumu çok kötü. Hayal kırıklığına uğradık. Bundan sonra işçilerin AKP'ye oy vereceğine inanmıyorum" diye konuştu. Bu arada Kayseri'nin en işlek caddelerinde, meydanlarında, hastanelerinde ve okullarında açılan referandum sandıklarında da çalışmalar sürüyor. Kayseri'nin seçimlerde AKP'nin kalesi olarak görüldüğünü söyleyen sandık görevlileri, 'Hayır' oylarının fazla olmasının ve halkın ilgisinin umut verici olduğunu dile getirdiler. Sandık başında duran Genel-İş Kayseri Şube Başkanı Ramazan Benian "Evet" oylarının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Limanda birlik çağrısı Özelleştirme kapsamında bulunan Liman-İş üyesi Derince Limanı işçileri GSS'ye karşı referandum sandığı kurdu. Yemekhanede toplanan işçilere seslenen Liman-İş Kocaeli Şube Başkanı Nusret Olgun, emeklilik yaşının yükseltilmesine, emekli maaşlarının düşürülmesin ve sağlığın paralı hale getirilmesine karşı mücadele etmek gerektiğini söyledi. İlk oyu kullanan Olgun, işçileri de "Hayır" oyu kullanmaya çağırdı. Gazetemize açıklama yapan Nusrat Olgun, "Türk-İş'e bağlı tüm sendikalar bu referanduma katılarak hayır demelidir. Sendikaların çıkarları alın teriyle geçinen işçilerin çıkarıysa eğer, bir araya gelmemenin hiçbir haklı nedeni yoktur. Sermaye güçel bir düzen kurmuş. DİSK'e sol sendika, Türk-İş'e sağ sendika demişler. Bizi bölerek istedikleri gibi yönetiyorlar" diye konuştu.
Eskişehir'de yasak Referandum çalışmalarına izin veren AKP'li Tepebaşı Belediyesi, daha sonra anlaşılmaz bir şekilde çalışmaları yasakladı. Emniyet Müdürlüğü ise izinli standlara bile para cezası kesti. Eğitim Sen sandık kurmak için Tepebaşı Belediye Başkanlığı'na başvurusuna 24 Mart'ta Başkan Yardımcısı Haluk Demirdöğen'den yanıt geldi. Demirdöğen, istenilen iznin verildiğini bildirdi. Alınan izin üzerine çağrıcı örgütler belirlenen yerlere pazartesi gününden itibaren sandık koymaya başladılar. Ancak Tepebaşı Belediyesi zabıta memurları bu kez de Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu tarafından imzalanmış ikinci yazı ile iznin iptal edildiğine dair yazı gönderdi. İzin alınan yerlerde açılan standlard görev yapan çağrıcı ve destekleyici örgütlere ise Emniyet Müdürlüğü para cezası kesti. KESK Dönem Sözcüsü Ali Paşa Şanlı, "Tepebaşı Belediye Başkanı'nın davranışını anlayamıyoruz. Önce izin verip sonra verilen izni kaldırmak bir demokrasi ayıbıdır" dedi. Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu ise verilen iznin valilikten gelen bir yazı nedeniyle iptal edildiğini ileri sürdü. Sarıoğlu "Belediyemiz önce kendi iradesiyle verdiği izni kendi iradesiyle kaldırmamış; aksine valilikten gelen kaldırma talebi üzerine böyle bir yola başvurmuştur" dedi.
Başkanlardan referanduma destek GSS'ye karşı başlatılan referanduma Konak ve Narlıdere belediyelerinin başkanları destek verdi. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, SES İzmir Şube binası önünde kurulan sandığa gelerek "Hayır" oyu kullandılar. SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, İzmir'de şimdiye kadar 500 binin üzerinde oy toplandığını söyledi. Demir, "Bu referandum halkımızın sağlık ve sosyal güvenlik hakkına sahip çıktığının en açık göstergesi olmuştur" dedi.
Köy ve kasabalara taşındı Çaycuma'da referandum çalışmaları köy muhtarlarının, ilçe merkezinde çalışan işçi ve emekçilerin referandum afiş ve bildirilerini köy ve kasabalara götürüp kahvehanelere asmasıyla daha da yayıldı. Köy ve kasabalardan servislerle ilçe merkezine gelen emekçiler ilk olarak merkezde kurulan referandum sandığına uğrayıp oy kullanıyorlar. bunun dışında Nebioğlu Beldesi ve Kayıkçılar köyünde de sandık kuruldu.
Parasız sağlık talebi Referandum çalışmaları kapsamında Çorum'da da pek çok yerde sandık açıldı. KESK, DİSK, TTB ve Emek Partisi yöneticilerinin katılımıyla önceki gün de Çorum Devlet Hastanesi'nin önünde sandık kuruldu. Burada konuşan KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Güngören, GSS ile sağlığın bir hak olmaktan çıkartılarak paralı hale getireleceğini söyledi. Sık sık, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Parasız eğitim-parasız sağlık" sloganlarının atıldığı açılışın ardından oylama başlatıldı.
Osmaniye de 'Hayır' dedi Osmaniye'de Eğitim Sen ve Emek Partisi'nin beraber yürüttüğü referandum halkın ilgisiyle karşılandı. Yasayı halka anlatan sandık görevlileri, sandık başına gelenlerin büyük çoğunluğunun yasaya karşı olduğunu söylediler. Günlük ortalama 400 "Hayır" oyu kullanılırken "Evet" oylarının sayısı ise 10'u geçmedi. AKP'li belediye ise panolarını ve anons hoparlörlerinin kullanılmasına izin vermedi.
'Alana çıkarız' Çanakkale'de açılan Belediye İş Merkezi'nde kurulan referandum sandığına ilgi sürüyor. Burada açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Ömer Faruk Mutan, taleplerinin dikkate alınmaması halinde nisan ayı içersinde alana çıkacaklarını bildirdi. Çanakkale'ye gelen CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da sandığına gelip oy kullandı. Belediye İş Merkezi balkonundan vatandaşlara seslenen İsmail Özay, Çanakkale halkının güç birliği içersinde, emekten yana tavır koyacağını belirtti.
Sincan'da referandum sürüyor Ankara'nın Sincan ilçesinde Eğitim Sen, EMEP ve DTP ilçe örgütlerinin olduğu binaların önüne sandık açıldı. sandıklarda günde yüzlerce oy kullanılıyor. Özel bir şirketten emekli olan Sabriye Temel aldıkları maaşın kendisine zor yettiğini ifade ederek "Yeni yasa ile maaşlar düşürülecekmiş, hükümet bizlerin yaşamasını istemiyor galiba" diye konuştu. EMEP Sincan Örgütü de Sincan tren istasyonuna referandum sandığı açtı.
OSTİM'de fire yok Ankara'da OSTİM'de kurulan referandum sandıkları, yoğun ilgi görüyor. Oy kullananan birçok işçi, diğer arkadaşlarını da ikna edip sandığın başına getiriyor. OSTİM'de hafta başından beri kurulu sandıklarda, sadece bir kişi "Evet" oyu verdi. OSTİM işçilerinden 23 yaşındaki Abbas Yalçın, sigortasız çalıştığını belirterek, "68 yaşına kadar yaşayacağımı zannetmiyorum" diye konuştu. Yalçın ile aynı atölyede çalışan 28 yaşındaki İzzet Güngör ise 16 yıldır çalıştığını ancak sadece 5 yıllık sigorta priminin ödendiğini söyledi. Güngör şu an bile emekli olmanın imkansız olduğunu söyledi. Matbaada çalışan Kemal Eroğlu 19 yaşında. Yasayı ilk kez duymuş. Sigortasız çalışmaktan şikayet eden Eroğlu, "Bu yasa çıkarsa Türkiye'de kimse emekli olamaz" diye konuştu. İşyerinin bulunduğu sokakta referandum çalışması yürüten Hüseyin Doğan ise yasayı gazetemiz Evrensel'den ve iş arkadaşlarından duymuş. "Sanayi ortamı ağır. Bir işçi 45, bilemedim 50 yaşına kadar çalışabilir. OSTİM'de o yaştan sonra kimse adamı işe almaz" diyen Doğan, referandumun ses getireceğine inanıyor. Referanduma olan ilgiden memnun olan Doğan, OSTİM işçilerinin tek şansının bir araya gelerek örgütlenmek olduğunu dile getirdi.
Tersane işçisi de oy kullandı İstanbul'da Tuzla tersane işçilerinin sabah saatlerinde Aydıntepe İstasyonu'nda açtığı referandum sandığı, işçilerden yoğun ilgi gördü. Tersane işçileri işyerlerine giderken, GSS'ye karşı 'Hayır' oyu kullandılar. DİSK Gıda-İş Sendikası da İstanbul'da Bağcılar ve Güngören bölgesinde bulunan fırınları gezerek referandum sandığı kurdu. Fırın işçilerinin neredeyse hiçbirinin söz konusu tasarı hakkında bilgisi yoktu. Sendikacılardan yasa ile ilgi bilgi alınca "Hayır" oyu kullandılar. Frın işçisi Mustafa Coşkun kendisinin emekli olduğunu belirterek "Tasarıyla ilgili söylenenleri duyduğumda oğlum için kaygılanmaya başladım. Benim oğlanın 68 yaşına kadar çalışması olacak şey mi?" diye sordu. 16 yaşındaki fırın işçisi Mehmet Karaduman henüz bir gün bile sigorta priminin yatırılmadığını söyledi. Karaduman yasa çıkarsa sigortalı olmasının anlamsız hale geleceğini dile getirdi. 33 yaşındaki Hamza Çimen ise "Fransa gibi olmak lazım" diye konuştu. Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileriyle EMEP Bağcılar İlçe Örgütü yöneticileri Güneşli'de işçilere yönelik referandum çalışması yapıyor. Kurulan sandıklarda oy kullanan işçiler, emeklilik yaşınının 68'e çıkmasını kabul etmeyeceklerini söylediler.
Servis durakları Emek Partisi üyeleri Gaziantep'te meydanlar, caddeler, işyerleri ve işçi servis duraklarında referandum sandıkları açtı. Cengiz Topel ve Çık Sorut mahallelerindeki servis duraklarında sabah erken saatlerinde sandık kuran EMEP'liler, işçilere oy kullanma çağrısı yaptılar. de "Hayır" oyu kullanan işçiler de yasanın çıkmasını istemediklerini söylediler.
Kayseri OSB'de referandum Eğitim Sen, SES, Genel-İş, EMEP ve ESP yönetici ve üyeleri 50 bin işçinin çalıştığı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bildiri dağıtımı yaparak işçileri oy kullanmaya çağırdılar. OSB Camisi önünde Cuma Namazı çıkışında kurulan iki sandığa namazdan çıkan işçiler büyük ilgi gösterdier ve tamamına yakını "Hayır" oyu kullandılar. Yapılan sayımda cami önündeki sandıklardan 500'ün üzerinde "Hayır" oyunun çıktığı belirtildi. Oy kullanan işçilerden Hacı Demircan, emekli maaşlarının düşürülmesine tepki gösterirken, İbrahim Korkak ise "Asgari ücret alıyoruz. Biz zaten sigorta için çalışıyoruz onu da elimizden alırlarsa yaşayamayız. Aldığımız beş kuruşu da hastaneye mi verelim?" dedi. Mahmut Eminoğlu ise "Hepimiz AKP'ye oy verdik ama şu an Türkiye'nin durumu çok kötü. Hayal kırıklığına uğradık. Bundan sonra işçilerin AKP'ye oy vereceğine inanmıyorum" diye konuştu. Bu arada Kayseri'nin en işlek caddelerinde, meydanlarında, hastanelerinde ve okullarında açılan referandum sandıklarında da çalışmalar sürüyor. Kayseri'nin seçimlerde AKP'nin kalesi olarak görüldüğünü söyleyen sandık görevlileri, 'Hayır' oylarının fazla olmasının ve halkın ilgisinin umut verici olduğunu dile getirdiler. Sandık başında duran Genel-İş Kayseri Şube Başkanı Ramazan Benian "Evet" oylarının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Limanda birlik çağrısı Özelleştirme kapsamında bulunan Liman-İş üyesi Derince Limanı işçileri GSS'ye karşı referandum sandığı kurdu. Yemekhanede toplanan işçilere seslenen Liman-İş Kocaeli Şube Başkanı Nusret Olgun, emeklilik yaşının yükseltilmesine, emekli maaşlarının düşürülmesin ve sağlığın paralı hale getirilmesine karşı mücadele etmek gerektiğini söyledi. İlk oyu kullanan Olgun, işçileri de "Hayır" oyu kullanmaya çağırdı. Gazetemize açıklama yapan Nusrat Olgun, "Türk-İş'e bağlı tüm sendikalar bu referanduma katılarak hayır demelidir. Sendikaların çıkarları alın teriyle geçinen işçilerin çıkarıysa eğer, bir araya gelmemenin hiçbir haklı nedeni yoktur. Sermaye güçel bir düzen kurmuş. DİSK'e sol sendika, Türk-İş'e sağ sendika demişler. Bizi bölerek istedikleri gibi yönetiyorlar" diye konuştu.
Eskişehir'de yasak Referandum çalışmalarına izin veren AKP'li Tepebaşı Belediyesi, daha sonra anlaşılmaz bir şekilde çalışmaları yasakladı. Emniyet Müdürlüğü ise izinli standlara bile para cezası kesti. Eğitim Sen sandık kurmak için Tepebaşı Belediye Başkanlığı'na başvurusuna 24 Mart'ta Başkan Yardımcısı Haluk Demirdöğen'den yanıt geldi. Demirdöğen, istenilen iznin verildiğini bildirdi. Alınan izin üzerine çağrıcı örgütler belirlenen yerlere pazartesi gününden itibaren sandık koymaya başladılar. Ancak Tepebaşı Belediyesi zabıta memurları bu kez de Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu tarafından imzalanmış ikinci yazı ile iznin iptal edildiğine dair yazı gönderdi. İzin alınan yerlerde açılan standlard görev yapan çağrıcı ve destekleyici örgütlere ise Emniyet Müdürlüğü para cezası kesti. KESK Dönem Sözcüsü Ali Paşa Şanlı, "Tepebaşı Belediye Başkanı'nın davranışını anlayamıyoruz. Önce izin verip sonra verilen izni kaldırmak bir demokrasi ayıbıdır" dedi. Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu ise verilen iznin valilikten gelen bir yazı nedeniyle iptal edildiğini ileri sürdü. Sarıoğlu "Belediyemiz önce kendi iradesiyle verdiği izni kendi iradesiyle kaldırmamış; aksine valilikten gelen kaldırma talebi üzerine böyle bir yola başvurmuştur" dedi.
Başkanlardan referanduma destek GSS'ye karşı başlatılan referanduma Konak ve Narlıdere belediyelerinin başkanları destek verdi. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, SES İzmir Şube binası önünde kurulan sandığa gelerek "Hayır" oyu kullandılar. SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, İzmir'de şimdiye kadar 500 binin üzerinde oy toplandığını söyledi. Demir, "Bu referandum halkımızın sağlık ve sosyal güvenlik hakkına sahip çıktığının en açık göstergesi olmuştur" dedi.
Köy ve kasabalara taşındı Çaycuma'da referandum çalışmaları köy muhtarlarının, ilçe merkezinde çalışan işçi ve emekçilerin referandum afiş ve bildirilerini köy ve kasabalara götürüp kahvehanelere asmasıyla daha da yayıldı. Köy ve kasabalardan servislerle ilçe merkezine gelen emekçiler ilk olarak merkezde kurulan referandum sandığına uğrayıp oy kullanıyorlar. bunun dışında Nebioğlu Beldesi ve Kayıkçılar köyünde de sandık kuruldu.
Parasız sağlık talebi Referandum çalışmaları kapsamında Çorum'da da pek çok yerde sandık açıldı. KESK, DİSK, TTB ve Emek Partisi yöneticilerinin katılımıyla önceki gün de Çorum Devlet Hastanesi'nin önünde sandık kuruldu. Burada konuşan KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Güngören, GSS ile sağlığın bir hak olmaktan çıkartılarak paralı hale getireleceğini söyledi. Sık sık, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Parasız eğitim-parasız sağlık" sloganlarının atıldığı açılışın ardından oylama başlatıldı.
Osmaniye de 'Hayır' dedi Osmaniye'de Eğitim Sen ve Emek Partisi'nin beraber yürüttüğü referandum halkın ilgisiyle karşılandı. Yasayı halka anlatan sandık görevlileri, sandık başına gelenlerin büyük çoğunluğunun yasaya karşı olduğunu söylediler. Günlük ortalama 400 "Hayır" oyu kullanılırken "Evet" oylarının sayısı ise 10'u geçmedi. AKP'li belediye ise panolarını ve anons hoparlörlerinin kullanılmasına izin vermedi.
'Alana çıkarız' Çanakkale'de açılan Belediye İş Merkezi'nde kurulan referandum sandığına ilgi sürüyor. Burada açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Ömer Faruk Mutan, taleplerinin dikkate alınmaması halinde nisan ayı içersinde alana çıkacaklarını bildirdi. Çanakkale'ye gelen CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da sandığına gelip oy kullandı. Belediye İş Merkezi balkonundan vatandaşlara seslenen İsmail Özay, Çanakkale halkının güç birliği içersinde, emekten yana tavır koyacağını belirtti.
Sincan'da referandum sürüyor Ankara'nın Sincan ilçesinde Eğitim Sen, EMEP ve DTP ilçe örgütlerinin olduğu binaların önüne sandık açıldı. sandıklarda günde yüzlerce oy kullanılıyor. Özel bir şirketten emekli olan Sabriye Temel aldıkları maaşın kendisine zor yettiğini ifade ederek "Yeni yasa ile maaşlar düşürülecekmiş, hükümet bizlerin yaşamasını istemiyor galiba" diye konuştu. EMEP Sincan Örgütü de Sincan tren istasyonuna referandum sandığı açtı.
Evrensel'i Takip Et