14 Şubat 2006 22:00

Her türlü çizilebilir

Penguen dergisinin, Başbakan Erdoğan'ın gazetemiz çizeri Sefer Selvi'nin ve Musa Kart'ın karikatürleri nedeniyle tazminat davaları açmasına "tavır" olarak yayınladığı, Erdoğan'ı çeşitli hayvan figürleri biçiminde resmeden Tayyipler Alemi karikatürü, temize çıktı.

Paylaş
Başbakan Erdoğan tarafından Penguen çizeri Erdil Yaşaroğlu'na ve Penguen dergisine, Erdoğan'ı çeşitli hayvan figürleri biçiminde resmettiği "Tayyipler Alemi" isimli karikatürü nedeniyle açılan 40 bin YTL'lik tazminat davası reddedildi. Ankara 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün devam edilen davada Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin ve Penguen dergisi avukatı Mustafa Kemal Güngör hazır bulundu. Erdil Yaşaroğlu'nun mali ve sosyal durumuna ilişkin bilgilerin de mahkemeye ulaşmasının ardından Fatih Şahin, davanın kabulünü istedi. Mustafa Kemal Güngör ise benzer davaların kesinleşmesinin beklenmesinden vazgeçilmesini istedi. Güngör, müvekkillerinin mizahçı, kariktürist olduklarını, karikatürlerin de eleştiri hakkı çerçevesinde çizildiğini belirterek, mahkemenin fikir özgürlüğü konusunda içtihat oluşturacak bir karar vermesini talep etti. Bunun üzerine Cumhuriyet çizeri Musa Kart, gazetemiz ve gazetemiz çizeri Sefer Selvi'ye açılan davaların sonucunun beklenmesinden vazgeçen Hakim Beyhan Azman, davanın reddine karar verdi.

Hayvan başına 5 bin YTL Penguen dergisi çizeri Erdil Yaşaroğlu, Cumhuriyet çizeri Musa Kart ile gazetemiz çizeri Sefer Selvi'nin karikatürlerine tazminat davası açılmasına tepki olarak, Erdoğan'ı çeşitli hayvan figürleri biçiminde çizmiş, Tayyipler Alemi isimli karikatür Penguen dergisine kapak olmuştu. Kendisini kedi biçiminde çizen Kart'a 5 bin YTL'lik tazminat davası açan Erdoğan'ın, dergiye 40 bin YTL tazminat istemiyle dava açması, Tayyipler Alemi karikatüründe Erdoğan'ın 8 hayvan figürü biçiminde çizilmesinin etkili olduğu yorumlarına neden olmuştu. Davada, Penguen dergisi avukatları, dünya liderlerinin çeşitli hayvan figürleri biçiminde çizildiği örnekler sunulduğuna, salt hayvan biçiminde çizilmenin kişiye hakaret sözcüğü olarak "hayvan" demek anlamına gelmeyeceğine dikkat çekmiş, partilerin, futbol takımlarının da amblemlerinin hayvan olduğunu hatırlatmışlardı. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da karikatürleri Musa Kart ve Evrensel'e açılan davalara "tavır" olarak çizdiğini açıklamış, "demokrasi ve özgürlük adına" davayı kazanmayı istediklerini dile getirmişti.


Tiyatrocular Başbakan'ı kınadı Tiyatrocular Başbakan Erdoğan'ı, Mersin'de bir çiftçi ile tartışırken, "Artiz", "Sen sanatçısın" gibi sözler sarfetmesi nedeniyle kınadı. Tiyatro ve tiyatroculuğun, hakaret biçimi olarak kullanılmasından yakınan Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), buna tepki gösteren kuruluşlara duyarsız kalınmasını da eleştirdi. TOMEB Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de oyunculuğun bir hakaret biçimi olarak algılandığı ifade edildi. Bir gazetenin genel yayın yönetmeninin, Adapazarı'nda, Kızılay'ın çadırları yırtık olduğu için "Çadır Tiyatrosu" başlığı atmasının, tanınmış bir futbol takımı teknik direktörünün futbolcularını heyecansız bulunca, "Burası Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu değil" demesinin örnek gösterildiği açıklamada, bir parti liderinin Meclis'te kavga çıkınca "Ayıp oluyor burası tiyatro değil" sözleri ve iki futbol takımının başkanının el sıkışırken, birinin "Ben tiyatrocu muyum" şeklindeki sorusu da hatırlatıldı. Kapıcılık mesleğini aşağılama döneminin, kapıcı derneklerinin tepkisiyle bittiği belirtilen açıklamada, buna karşın tiyatroculuk mesleği ile ilgili sataşmaların sürmesinden, derneklerin, vakıfların ve meslek birliklerinin tepkilerinin dikkate alınmadığından yakınıldı. Başbakan'ın Mersin'de bir vatandaşla tartışırken, "Artiz", "Sen sanatçısın" gibi cümleler sarfetmesine tepki gösterilen açıklamada, bu konuşmada Türkiye'nin gelişmişlik ya da gelişmemişlik düzeyini ifade eden çok malzeme bulunduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu estetik bakımdan yaşama biçimi olmasına hiçbir zaman taraftar olunmayacak, tutum ve davranışları, özensizliıği ve sorumsuzlukları, bir kez daha, ama her seferkinden daha üzüntülü, ancak yine de demokrasiden yana umudumuzu sürdürerek kınıyoruz" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Babadan oğula aşıklık

SONRAKİ HABER

Pes doğrusu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...