23 Ocak 2006 23:00

Belediye işkolunun sorunları tartışıldı

Genel Hizmetler İşkolu'nda çalışan işçiler, işyeri temsilcileri ve sendikacılar sorunlara karşı mücadele yollarını tartışmak üzere bir araya geldi. Toplantıda İstanbul ve Ankara'da olduğu gibi İzmir'de de yerel bir mücadele platformunun oluşturulması gerekliliğine dikkat çekildi. Toplantıya işkolunda örgütlü Genel-İş 4 No'lu Şube Başkanı Erkan Karaca ve 3 No'lu Şube Sekreteri Can Bahadır, Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Süleyman Karakaya ve 6 No'lu Şube Başkanı Atilla Pasin ile Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, İl Başkanı Hasan Hüseyin Evin ve diğer il yöneticileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Can Bahadır, işçi sınıfına yönelik saldırılara dikkat çekerek mücadeleci sendikacılığı hayata geçirebilmek için yerel birliklerin kurulması gerektiğini dile getirdi. "Sendikaların birlikteliğin lokomotifi olması gerekiyor. Ancak, sendikalar birbirinden üye çalmaktan ve birbirine çamur atmaktan başka bir şey yapmıyorlar. İşçilerde güvensizlik oluşuyor" diyen Bahadır, özelleştirmeler ile sağlık ve sosyal güvenlik hakkına yönelik yasaların gündemde olduğunu belirterek, bu topyekun saldırılara karşı İzmir'deki yerel emek güçlerinin bir araya getirilmesi gerektiğini söyledi.

Öneriler Daha sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol ilçeler ve çevre ilçelerde çalışan, Park-Bahçe, Temizlik İşleri, İtfaiye, İZSU, ESHOT gibi birimlerden toplantıya katılan işyeri temsilcileri yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. İşçilere eğitim verilmediğini, çıkan yasalar konusunda bilgilendirilmediklerini dile getiren temsilciler, işkolundaki sendikaların TİS süreçlerinde bile bir araya gelemediğini söylediler. "Yeni saldırı yasalarına karşı, tabandan güçlü bir şekilde baskı uygularsak tüm işkollarında yerel birlikteliği sağlayarak mücadele edersek başarılı oluruz" görüşünün öne çıktığı toplantıda, işyerlerinde komiteler oluşturma, GSS ve benzeri yasalarla ilgili bildiri dağıtma, seminer verme, şubeleri harekete geçirmek ve diğer emek güçleriyle ortak hareket etmeye dönük çalışmalar yapma önerileri getirildi.

Tabanın tepkisi örgütlenmeli Toplantıda söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, sendikal bürokrasinin sermayeden yana tutumundan dolayı işçilere yeterli eğitim ve sınıf bilinci vermediğini, sendikacılığın meslek olarak görüldüğünü dile getirdi. Varlı, "İşçi sınıfının ortak mücadele azmini ve örgütlü yapısını yok etmek için 30 yıldır bireyci, kültürel anlayış geliştirildi. Belediye başkanı ile işverenle uzlaşarak örgütlenme anlayışı dayatıldı" dedi. Olumsuzluklara rağmen sendika hakkı ve daha iyi çalışma koşulları için bir karşı çıkış olduğunu belirten Varlı, "Sendikal bürokrasinin uzlaşmacı tutumuna karşı tabanın en geniş örgütlü tepkisini örgütleyebiliriz" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et