03 Haziran 2004 21:00

Tüm iktidarlar özelleştirmeci

Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM) 10 yaşına girerken, KİGEM'in kurulduğundan bu yana iktidara gelen tüm hükümetlerin KİT'lerin özelleştirilmesi ya da kapatılması için çalıştıkları tespiti yapıldı.

Paylaş
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM) 10 yaşına girerken, KİGEM'in kurulduğundan bu yana iktidara gelen tüm hükümetlerin KİT'lerin özelleştirilmesi ya da kapatılması için çalıştıkları tespiti yapıldı. 1994 yılı Mart ayında, Harb-İş, Petrol-İş ve Türkiye Maden-İş'in katkılarıyla kurulan, 1996'da vakıf haline gelen KİGEM 10 yaşını geride bıraktı. KİGEM'in hükümetler ve icraatlerine yönelik araştırmada, iktidara gelen tüm hükümetlerin kamuyu bitirmek, KİT'leri, IMF'nin isteği ile haraç mezat satmak için yasalar çıkardıkları bir kez daha ortaya çıktı. Araştırmada, KİGEM'in kurulduğundan bugüne işbaşına gelen hükümetlerin icraatlarına yer verildi. 1994'de DYP-SHP hükümeti işbaşında olup, Tansu Çiller Başbakan idi. DYP-SHP hükümeti 5 Nisan kararlarını alıp, bazı KİT'lerin özelleştirilmesine ya da yıl sonuna kadar kapatılmasına karar verdi; Türk Telekom Yasası'nı çıkardı. Daha sonra SHP, CHP oldu. Bundan sonra DYP-CHP hükümetleri kuruldu. Çukurova Elektrik AŞ. Uzanlara bırakıldı. 1996'da ise "müstafi" hükümet olarak Sümer Holding ile ORÜS'ün özelleştirme kararlarına imzasını attı. 1995 Aralık seçimlerinden sonra Anayol (ANAP-DYP) hükümeti, ardından Refahyol (RP-DYP), onu da Anasol D-C (ANAP, DSP, DTP ve dışarıdan destekleyen olarak CHP) hükümetleri peşpeşe geldi. Türk Telekom'un özelleştirilmesi için dördüncü yasayı Anayol D-C hazırladı ama Refahyol'un çıkardığı ilk yasa oldu. Elektrik santralları ve dağıtım şebekeleri ve madenlerin özelleştirilmesi ihalelerini de Refahyol açtı, ihaleleri Anasol-D-C hükümeti yaptı. Muhalefette özelleştirmeye karşı çıkıp, iktidara gelince özelleştirmelere imza atan, DSP, ANAP, DYP, MHP, RP ve SP bugün Meclis'te yok. CHP ise bugün anamuhalefet partisi olarak yeniden Meclis'te. Sırayla iktidara gelen tüm partilerin ortak özelliği, muhalefette iken özelleştirme, IMF ve Dünya Bankası politikalarına karşı, iktidarda ise en ateşli savunusu ve uygulayıcısı olması. Tıpkı bugün AKP'nin yaptığı gibi.


AKP HEPSİNİ GERİDE BIRAKTI IMF programına karşı söylemleriyle iktidara gelen AKP ise hepsini geride bırakarak, geçmiş hükümetleri "özelleştirmede yavaşlıkla" suçlayıp, tüm kamu kurumlarını, KİT'leri bitirmeye soyundu. AKP, kıyıları, ormanları özelleştirmek için Anayasa değişikliği yaparken, SEKA, TEKEL, TÜPRAŞ, PETKİM ve Türk Telekom'u, Milli Piyango'yu, otoyolları, köprüleri, elektrik dağıtım şirketlerini, okulları satacağını açıkladı.


DERVİŞ'Lİ GÜNLER 1999 Nisan seçimlerine DSP azınlık hükümeti ile girilirken, seçim sonucunda DSP-MHP-ANAP koalisyonu oluştu. Hükümetin ilk icraatı IMF ile "stand-by anlaşması" imzalayarak, Türkiye'yi IMF'ye teslim etmek IMF'nin "döviz çapası" politikasıyla ülkeyi Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerine götürmek oldu. Krizlerin ardından "kurtarıcı" olarak getirilen Kemal Derviş, IMF'nin "15 günde 15 yasası" ile Türkiye'yi IMF'nin yanı sıra ABD'nin güdümüne sokarken, her üç parti 3 Kasım seçimlerinde ağır darbe aldılar. Bu hükümetin en önemli icraatları ise uluslararası tahkim, mezarda emeklilik, tütün ve şeker yasaları oldu.

ÖNCEKİ HABER

PEŞKEŞE İPTAL KARARI

SONRAKİ HABER

Eti Krom satışında İsrail parmağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...