5 Eylül 2011 02:46

1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali sona erdi

2 Eylül 1977’de eski ismi 1 Mayıs Mahallesi olan Mustafa Kemal Mahallesi’nde gecekondularının belediye tarafından yıkılmasına engel olmak için direnen mahalle halkının üzerine polisin açtığı ateş sonucu aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu, öldürülen 12 kişinin anısına düzenlenen “Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali” sona erdi. Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı’nda üç gün devam eden festivalin son gününde 1 Mayıs Mahallesi’nin tarihi ve kuruluşu ile kadına yönelik şiddet konulu panellerin yanı sıra, tiyatro gösterimi ve konserler verildi.

Önceki gün yapılan etkinliklerin ilki olan “Mahallenin Tarihçesi Kentsel Dönüşüm ve Yıkımlar” başlıklı panelde mahallenin kurulduğu dönemde aktif olarak çalışanlar, o günlerde yaşadıkları sıkıntıları ve verdikleri mücadeleyi anlattı.
Panelde konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mahallenin devrimciler tarafından kurulduğu zamanlarda tıp fakültesi öğrencisi olduğunu ve mahalle halkının içinde bulunduğu kötü durumu düzeltmek için bir grup tıp fakültesi öğrencisiyle mahallede halk sağlığı konusunda çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Fincancı, 1 Mahallesi’ne yıllar sonra geldiğini ve kocaman binalar arasında küçük evlerde yaşayan insanların var olma mücadelesi verdiğini görmenin kendisini üzdüğünü söyledi. Panelde konuşan bir diğer konuşmacı Sosyolog Şükrü Aslan ise mahallenin kuruluş deneyiminin bugünkü devrimci hareketler için çok önemli olduğunu söyleyerek mahallenin özgünlüğünün korunarak burada yaratılan ruhun ilerletilmesi gerektiğini söyledi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ

İlk panelin ardından verilen arada sahne alan tiyatro grubu Simurg’un sergilediği oyun büyük ilgiyle izlendi. Tiyatro gösteriminin ardından, “Kadına yönelik şiddet, şiddet türleri ve çözüm önerileri” konulu panele geçildi. Mahalle halkının yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşan Rahime Karla, kadına yönelik şiddette en bilinen yöntemin fiziki şiddet olduğunu ancak kadınları en fazla psikolojik şiddet maruz kaldığını belirterek, kadınların hareketlerinin psikolojik baskılarla sınırlandırıldığını söyledi. Panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Panelin ardından sahne alan Grup Mayıs, Esra Öztürk, Ayla ve Grup Munzur yurttaşlara müzik dinletisi sundu.
Gece saatlerine kadar süren festivalde ayrıca mahallenin kuruluşu ile ilgili sinevizyon gösterimi de yapıldı. (İstanbul/DİHA)