05 Haziran 2001 21:00

Çevre filmleri İstanbul'a taşındı

5.'si düzenlenen Uluslararası Çevre Filmleri Festivali, bu yıl İstanbul'da yapılıyor.9 Haziran'da başlayacak festivalin "Doğadaki Ayak İzlerimiz", "Doğaya Saygı" ve "Yeşil Şemsiye" bölümlerinde toplam 19 eserin sinemaseverlerle buluşacak.

Paylaş
Çevre filmleri İstanbul'a taşındı
TÜRSAK Vakfı'nın her yıl Bodrum'da düzenlediği "Uluslararası Çevre Filmleri Festivali" beşinci yıldönümü İstanbul'da kutlayacak. 8 - 15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin bu yılki ana teması, üretilen her enerjinin doğaya zarar verdiği gerçeğinden yola çıkılarak "Doğadaki Ayak İzlerimiz" olarak belirlenmiş. Özellikle çocuklar ve gençler arasında çevre duyarlılığını artırma amacını taşıyan festival, ulusal ve uluslararası alanda gördüğü yoğun ilgi ve ekonomik kriz sebebiyle bu yıl İstanbul'a taşındı. Gösterimlerin ücretsiz olarak sunulacağı 5. Uluslararası Çevre Filmleri Festivali'nin 9 Haziran akşamı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak olan açılış töreninde, İranlı yönetmen Fahrad Mehranfar'ın "Hayat Ağacı" (Tree of Life) filmi gösterilecek.
Dört ana başlık
Bu yıl "Film Gösterimleri", "Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu", "Paralel Etkinlikler" ve "Sosyal Etkinlikler" olmak üzere dört ana başlık altında gerçekleştirilecek festivalin "Film Gösterimleri" bölümünde 'Uluslararası Film Yarışmaları' ile 'Yarışma Dışı' alt başlıklarında pek çok film, çevreye duyarlı sinemaseverlerle buluşacak.
Jüri üyelerini Fransız yazar Louis Gardel ve yönetmen Dominique Soyer, Alman Yönetmen Fred Kelemen, Hollandalı yönetmen Erik de Bruyn ile Mustafa Altıoklar'ın oluşturduğu "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması" bölümünde yarışacak filmler arasında bu yıl Alman filmleri ağırlıkta. Gordian Maugg'un "Hans Warns: Benim 20. Yüzyılım"; Romuald Karmakar'ın "Münih"; Veit Helmer'ın "Tuvalu" ve Lou Ye-Chin'in "Suzhou Nehri" filmleriyle Almanya adına yarışacağı bu bölümde İran'dan da iki film var: Abolfazi Jalili'nin "Tozun Dansı" filmi ile, festivalin açılış filmi olan, yönetmenliğini Fahrad Mehranfar'ın üstlendiği "Hayat Ağacı". Bu bölümde yarışacak diğer filmler "Tuzak" (Peru), "Avare Günler" (Fransa), "Tundra'dan Yedi Şarkı" (Finlandiya), "Bahar Toplantısı" (Yunanistan) ve "Eskici" (Polonya).
Belgesel ve kısa film
"Monachus Monachus (Akdeniz Foku ) Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Yarışması"nın katılımcıları arasında ise ağırlığı Fransız ve Türk filmleri oluşturmakta. Yarışmaya Fransa'dan katılan filmler, "Regopstaan'ın Rüyası", "Uçtu Uçtu İnek Uçtu", "Kuzey-Güney" ve "İklim Çelişkisi" isimli filmler.
Bu bölümde yer alan Türk filmleri ise "Akkuyu", "Doğanın Çocukları", "Çölün Mavi Gözü" ve "İstanbul Çeşmeleri". Toplam 16 filmin yer aldığı bölümde yarışacak diğer filmlerden bazıları, İtalya'dan "Berlin: Büyük Boşluk", Polonya'dan "Ormanın Kalbi", Finlandiya'dan "Guanche'nin Son Islığı" ve İran'dan "Rüzgarın Kanatlarında" isimli yapımlar.
Yarışma dışı
"Yarışma Dışı Film Gösterimleri" kapsamında "Kentlerin Doğası", "Özel Gösterimler", "Doğadaki Ayak İzlerimiz", "Doğaya Saygı"ve "Yeşil Şemsiye" olmak üzere beş alt başlık bulunmakta.
Türkiye dahil beş ülkeden altı filmin gösterileceği "Kentlerin Doğası" bölümünde Yunanistan'dan "Toprak ve Su", Hollanda'dan "Vahşi Hayaller", Polonya'dan "Yarışma" ve "Büyük Hayvan", Arjantin'den "Dolap" ve Türkiye'den de "Tabela Show" isimli filmler yer alıyor.
Bu yılın "Özel Gösterimler" bölümünün konukları ise, Eric Valli'nin "Himalaya", Mustafa Altıoklar'ın "Ağır Roman" ve Fred Kelemen'in "Alacakaranlık" isimli filmleri.
Kısa film maratonu
"Doğadaki Ayak İzlerimiz", "Doğaya Saygı" ve "Yeşil Şemsiye" bölümlerinde toplam 19 eserin sinemaseverlerle buluşacağı festivaldeki film gösterimleri, Beyoğlu Beyoğlu Sineması, Sinema TÜRSAK, Alman Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve Bilgi Üniversitesi sinema salonlarında yapılacak.
Festivalin bir diğer ana başlığı, Cevat Şakir Kabaağaçlı anısına düzenlenen "5. Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu". Maratona katılan 60'ın üzerinde proje arasından seçilen "2319", "Sessiz Ölüm" ve "Eskici" isimli film projeleri Derviş Zaim'in öncülüğünde senaryolaştırılacak ve yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz'ın danışmanlığında 5 Haziran günü çekim için start alacak.
Kapanış gecesi 15 Haziran'da
Teknik ekipman ve prodüksiyon giderleri TÜRSAK Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından karşılanacak filmlerin çekimi festival içinde tamamlanarak festivalin kapanış gecesi olan 15 Haziran gecesi yine Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde konuklara gösterilecek.
"5. Uluslararası Çevre Filmleri Festivali", 15 Haziran Cuma günü Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak kapanış töreni ile son bulacak. Ödül Töreni'nin yapılacağı gecede "Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu" filmlerinin yanı sıra Metin Yeğin'in "Üç Kıtada Devri Alem Anadolu", Dominique Soyer'in "Park" filmleri ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması 'Grand Prix' ödülünü kazanan film gösterilecek.
ÖNCEKİ HABER

Tekellerin kâr hırsına karşı

SONRAKİ HABER

Bilirkişi bağımsızlığını kaybedecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...