27 Mayıs 2001 21:00

Bergama köylülerine saldırı

11 yıldır siyanürcü şirket Eurogold'a karşı mücadele eden köylüler, dün de İzmir-Çanakkale Karayolu'nu trafiğe kapattılar.

Paylaş
Bergama köylülerine saldırı
Sinan Sarısaltık
İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık köyünde, siyanürle altın işletilmesine karşı mücadele veren Bergamalı köylüler, Eurogold'un başka bir isim kullanarak altın üretimine başlaması nedeniyle, Çanakkale-İzmir Karayolu'nu trafiğe kapattılar. Köylüler, jandarmanın saldırısına maruz kaldı. Geçtiğimiz hafta içinde madende üretimin başlamasını protesto etmek için, çevre köylerden binlerce köylü, dün geceyarısı saat 01.00 sıralarında Çamköy'e doğru yürüyüşe geçti.
Aynı saatlerde "Normandy" ismini kullanarak üretime geçen Eurogold Altın Madeni'nin önüne çok sayıda asker yığınak yaparken, jandarma timleri de diğer köylülerle birleşmek için Çamköy'e ulaşmaya çalışan köylülere müdahale etti. Jandarmanın müdahalesine rağmen yaklaşık 3000 köylü, Çamköy Meydanı'nda bir araya gelmeyi başardı.
Çamköy Meydanı'nda köylülere hitaben konuşan Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, madenin yeniden üretime geçmesini protesto etmek için Akyokuş'tan madenin önüne yürüneceğini ve burada protesto gösterisi yapılacağını duyurdu. Bunun üzerine ellerinde taşıdıkları benzin bidonlarıyla sabah saat 05.00'te yürüyüşe geçen köylüler, madenin önüne değil, çevresindeki dağlık araziden yürüyerek İzmir-Çanakkale Karayolu'na çıktılar. Karayolunda oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapatan köylüler, burada "Türkiye Afrika olmayacak", "Siyanürcü şirket, Bergama'yı terk et" ve "Halkız, haklıyız, kazanacağız" sloganlarını attı.
Önce su sıktılar, sonra saldırdılar
Köylülerin madenin önüne değil, karayoluna çıktığını gören jandarma kuvvetleri de, güçlerini karayoluna kaydırarak, yolun her iki yanına barikat kurdular. Köylülerin yolu kapatarak sloganlarla madenin çalışmasını protesto etmelerine, jandarma kuvvetleri de "yolun açılması" uyarılarıyla karşılık verdi. Bu arada rütbeli bir subay silahını çekerek, köylülere küfürler ve tehditler savurdu. Oktay Konyar ile İzmir İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Binbaşı Murat Öztürk arasında yapılan görüşme sonucunda köylüler, yolun bir şeridini trafiğe açmayı kabul ettiler. Karayolunun bir şeridini trafiğe açarak eylemlerine devam eden köylüler, valinin gelmesini istediler. Kısa bir süre sonra jandarma, yolun tamamen trafiğe açılmasını istedi. Köylülerin bunu reddetmesi üzerine, itfaiye araçlarından köylülerin üzerine tazyikli su sıkıldı. Daha sonra coplarla müdahale eden jandarma, Oktay Konyar'ı döverek gözaltına aldı. Köylüleri kadın, yaşlı demeden rastgele coplayan jandarmaya köylülerin de taş, toprak gibi şeylerle karşılık verdiği görüldü.
'Eylem başarıya ulaştı'
Saldırı sonucu köylülerden yaralananlar olurken, atılan taşlardan yaralanan bir astsubay ambulansla hastaneye kaldırıldı. Köylüleri yolun dışına iten jandarma, köylülerle yol arasına barikat kurarak, yola geçilmesine izin vermedi. Yolun çevresinde toplanan köylüler, slogan atmaya devam ederek, Konyar'ın serbest bırakılmasını istediler. Saat 10.30 sıralarında karayolunu tekrar trafiğe tapatan köylülerden birkaçı, üzerlerine benzin dökerek Konyar'ın bırakılmaması ve jandarmanın yeniden müdahale etmesi durumunda kendisini yakacağını söyledi. Köylülerin kararlı tutumu üzerine saat 11.00'de Konyar serbest bırakıldı. Bir konuşma yapan Konyar, eylemlerinin başarıyla sonuçlandığını ve eylemlerin maden kapanana kadar devam edeceğini söyledi.
Daha sonra tek sıra halinde yürüyerek Çamköy Meydanı'na gelen köylüler, burada da kararlılıklarını dile getiren konuşmalar yaptılar. Bu sırada İl Jandarma Alay Komutanı Feyyaz Alev, görüşmek üzere Oktay Konyar'ı yanına çağırdı. Köylüler, Konyar gelene kadar dağılmayacaklarını belirttiler.
Konyar'a suç duyurusu
Eylemin sona ermesinin ardından, bölgede bulunan İl Jandarma Alay Komutanı Feyyaz Alev ve Bergama Kaymakamı Ali Şanlıer, eylemin yapıldığı Çanakkale-İzmir karayoluna geldi. İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'e eylemle ilgili telefonla bilgi veren Alev, telefon görüşmesinde, "Oktay Konyar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yarın (bugün) sabah adli tahkikat başlayacaktır. Gereğini savcı yapacak" dedi.
Siyanür liçi yöntemiyle altın madenciliği yapan Eurogold Şirketi'nce Bergama Ovacık köyü yakınlarında açılmak istenen"Ovacık altın madeni"'ne karşı, topraklarını, sularını, yaşam alanlarını ve geleceklerini korumaya çalışan Bergamalılar, 11 yılı aşkın bir süredir mücadele ediyorlar. Mahkeme kararlarıyla altın madeninin çevreye zararlı olduğu ve işletmeye açılamayacağı sabitlenmiş olmasına rağmen, geçtiğimiz aylarda ilgili bakanlıklardan "bir yıllık deneme izni" alan Eurogold Şirketi, madende çalıştırılmak üzere işçi alımlarına başlamış, bu arada da ismini "Normandy Madencilik" olarak değiştirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Derviş hortuma sünger çekiyor

SONRAKİ HABER

Cezaevi genelgesi geri çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...