15 Kasım 2000 22:00

Manisa davasında polislere ceza

Kamuoyunda "Manisalı Gençler" olarak bilinen davada yargılanan gençlere işkence yapan ve 2 kez beraat eden sanık 10 polis, 5 yıl ile 10 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Paylaş
Manisa davasında polislere ceza
Kamuoyunda "Manisalı Gençler" olarak bilinen davada yargılanan gençlere işkence yapan ve 2 kez beraat eden sanık 10 polis, 5 yıl ile 10 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Manisa Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun sanık 10 polisin cezalandırılmaları yönünde verdiği karar gereğince, sanıklara çeşitli hapis cezaları verdi. Mahkeme, sanıkların her mağdur için 10'ar ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi.
Böylece 10 polis, 5 yıl ile 10 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
2 kez beraat vermişti
Manisa Emniyet Müdürlüğü'nce 25 Aralık 1995 tarihinde DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda 15 genç ve olay tarihinde 14 yaşında olan Mahir Göktaş gözaltına alınmış, 11 gün sonra İzmir DGM'ye çıkarılmıştı. Gençlere, gözaltında oldukları süre boyunca işkence yapıldığını belirten avukatlar, sorguyu yapan biri başkomiser, 10 polis memuru hakkında dava açılmasını talep etmişlerdi. Başkomiser Halil Emir, polis memurları Levent Özvez, Turgut Demirel, Engin Erdoğan, Fevzi Aydoğ, Musa Geçer, Mehmet Emin Dal, Turgut Özcan, Atilla Gürbüz ve Ramazan Kolak hakkında 70'er yıl ağır hapis istemiyle Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Mahkeme, 11 Mart 1998'de verdiği kararla, savcının, "gözaltında efrada kötü muamele" suçundan 1.5 yıl ağır hapis istemine karşın kanıt yetersizliğinden beraat vermişti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 12 Ekim 1998'de beraat kararını bozarak, sanıkların işkence suçundan yargılanması istemiyle dosyayı Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri göndermiş, mahkeme 27 Ocak 1999'da verdiği eski kararında direnmişti. Bunun üzerine Ceza Genel Kurulu, davayı ikinci kez bozarak, dosyayı Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Durmuş'tan tık yok
ABD'nin Yale Üniversitesi öncülüğünde çok sayıda bilim adamınca yapılan bir araştırmada, "Fenilpropanolamin (PPA) içeren soğuk algınlığı ve diyet ilaçları ile kadınlarda beyin kanaması riski arasında doğrudan ilişki" belirlenirken; internette 9 Kasım'da yayınlanan araştırmanın, 21 Aralık'ta "The New England Journal Medicine" adlı uluslararası saygınlığı olan haftalık tıp dergisinde de yer alacağı öğrenildi.
"New England Journal Medicine" dergisinin internetteki "www.nejm. org" adresinde yayınlanan araştırmanın giriş bölümünde, "Bu makale halk sağlığıyla ilgili önemli bölümlerinden dolayı yayın tarihi olan 21 Aralık'tan önce yayınlanıyor" denildi. Araştırmada, 1979 yılından bu yana (PPA) içeren diyet ilaçları kullanılan 30 vakada beyin kanaması belirlendiği, ayrıca ABD İlaç ve Gıda İdaresi'ne (FDA) 1969-1991 yılları arasında beyin kanamasıyla sonuçlanan 16'sı iştah kesici, 6'sı da soğuk algınlığıyla ilgili 22 vakanın ulaştığı bildirildi.
Klinik çalışmalar
Bu sonuçlar üzerine, söz konusu araştırmayı yapan bilim adamlarının 1992 yılında FDA yetkilileri ve PPA içeren ilaçları üreten firmaların temsilcileriyle bir araya gelerek, "PPA ve beyin kanaması riski" konulu projeyi başlattıkları kaydedilen araştırmada, proje çerçevesinde 1994-1999 yılları arasında 18-49 yaşlarındaki 702'si beyin kanaması geçirmiş, 1376'sı kontrol grubu olarak, 2078 kişi üzerinde klinik çalışmalar yapıldığı vurgulandı. Conncticut, Massachusetts, Ohio, Kentucky, Rhode Island ve Texas eyaletlerindeki 43 hastanede, en fazla 30 gün önce beyin kanaması geçiren vakalarla daha önce beyinle ilgili hiçbir problemi olmayan kişilerin incelendiği araştırmada, klinik çalışmaların aşamaları detaylarıyla verildi.
Araştırmanın sonuç bölümünde, şöyle denildi: "Kadınlarda PPA'nın iştah kesici olarak kullanımının beyin kanaması riskini artıran bir faktör olduğu görüşüne varıldı. Ayrıca, kadınlarda soğuk algınlığında bile PPA içeren ilaçların ilk kullanımında bile beyin kanaması riski var... Erkeklerde ise kayda değer bir bulguya rastlanmadı. Bu çalışmamız, PPA ile beyin kanaması riski arasındaki ilişkinin güçlü olduğununa dair epidemiyolojik bir kanıttır."
İlginç benzetme
Öte yandan, Uludağ Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Kıran yaptığı açıklamada, internette yayınlanan araştırmanın PPA içeren ilaçların tehlikelerini ortaya koyduğunu söyledi. PPA'nın soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarında kullanılmasının kadınlarda beyin kanaması riskine yol açtığına dair ciddi sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Kıran, "Bu ilaçları kullanmak, trafikte kırmızı ışıkta geçmeye benzer. Kırmızı ışıkta her geçişte kaza yapılmaz. Ama kaza riskiniz çok yüksek olur. Bu ilaçların kullanımında da az bile olsa riskin olduğu bilinmelidir" açıklamasında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

'Ülkeyi satanlara karşı

SONRAKİ HABER

Yaşanır bir dünya için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...