05 Haziran 2000 21:00

Ecevit yine, "Kürt sorunu yok" dedi

Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin birkaç yıl daha devam etmesi durumunda Türkiye'nin AB'ye tam üyelik kriterlerini yakalayacağını söyledi.

Paylaş
Ecevit yine, "Kürt sorunu yok" dedi
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin birkaç yıl daha devam etmesi durumunda Türkiye'nin AB'ye tam üyelik kriterlerini yakalayacağını söyledi. Ecevit, resmi bir ziyaret için gittiği Norveç'teki temaslarına dün başladı.
Heyetler arası görüşme için Başbakanlık'a gelen Ecevit, burada, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. İki başbakanın başkanlık yaptığı ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de katıldığı 50 dakika süren heyetler arası görüşmenin ardından Ecevit ve Stoltenberg, ortak basın toplantısı düzenlediler. Görüşmede, hidroelektrik santralleri, petrol ve gaz konularındaki işbirliğinin artırılmasının ele alındığını anlatan Stoltenberg, "Politik konuları da tartıştık. İnsan hakları ve diğer politik konularda da görüş alışverişinde bulunduk" dedi. Stoltenberg, Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldıklarını belirtti.
Ecevit ise özellikle enerji konusunda işbirliği fırsatının değerlendirilmesini istediklerini söyledi. Norveç Başbakanı'na hükümetin, insan hakları, politika ve ekonomi alanındaki uygulamalarını anlatan Ecevit, "Eğer bu hükümet birkaç yıl daha devam ederse, AB'ye tam üyelik kriterlerini yakalarız. Norveç halkı da kabul ederse ileride belki de birlikte AB'ye üye oluruz" diye konuştu.
Hak ihlallerinde eski gerekçeler
Ecevit, bir gazetecinin, Türkiye'nin insan hakları konusunda karşılaştığı sorunları çözeceğinden emin olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, "Türkiye'de insan haklarını geliştirmek amacıyla büyük adımlar atıyoruz. Ama bunu söylerken de Türkiye üzerindeki bazı engellerden de söz etmeden geçemeyeceğim. Türkiye, çok ciddi bölücü ve irticai terör tehdidi altında ve kamuoyunun bir bölümü, insan hakları konusundaki gelişmelerin bu tehditleri güçlendireceğinden korkuyor. Ama öte yandan, kamuoyunun büyük bölümü, insan haklarının geliştirilmesinin önemini biliyor. Bunun içindir ki hükümet olarak bu konuda adımlar atabildik" diye konuştu.
Medya TV muhabiri bir gazeteci de Ecevit'e, insan haklarıyla ilgili gelişmelerde Kürtlerin yerinin ne olduğunu sordu. Ecevit, bu soru üzerine, Türkiye'de ırkçılık ve ayrımcılık yapılması gibi bir geleneğin bulunmadığını savundu. Ecevit, "Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşlar için tam bir eşitlik vardır. Yüzyıllardır Türklerle Kürtler, o kadar iç içe yaşamışlardır ki artık bir Türk'ü Kürt'ten ayırt etmek olanaksızdır" diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde karşılaşılan bazı sorunların bölgenin özel yapısından kaynaklandığını savunan Ecevit, "Türkiye'yi bölmek amacıyla dış provokasyonlar yapıldığını" öne sürdü. "Terörün bölgede etkisi giderek azaltılmaya başlandı" diyen Ecevit, bölgedeki refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla bölgeye yönelik yatırımlar için daha önce bir teşvik yasası çıkardıklarını, bu konudaki çalışmaların da devam ettiğini söyledi.
Öte yandan, heyetler arasındaki görüşmelerde, enerji, insan hakları, ortak petrol aranması ve İstanbul borsasına yatırım konularının gündeme geldiği öğrenildi. Norveç'in uygun zamanda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'na yatırım yapacağı belirtilirken, her iki ülkenin Avrupa Güvenlik Savunma Kimliği'yle ilgili konumları da ele alındı.
Patates sorunu
AB'nin aldığı karar uyarınca Norveç'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden patates ithalini engellemesi de görüşmede gündeme geldi. Norveçli bir işadamının patates ithalinin durdurulması kararına karşı yargı yoluna başvurduğunu anlatan Başbakan Stoltenberg'in "Ben de Kıbrıs patatesi yemek istiyorum. O nedenle, hukuki sürecin bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz" dediği öğrenildi.
Gösteri yapıldı
Ecevit'in Başbakanlık'a gelişi sırasında, aralarında yabancıların da bulunduğu bir grup gösteri yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Ek zammı elektrik çarptı

SONRAKİ HABER

TMMOB'de Beşiktepe'nin listesi kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...