02 Aralık 1999 22:00

Memurin Muhakematı

   yolsuzluk soruşturmasına engel

Paylaş
Memurin Muhakematı
   yolsuzluk soruşturmalarını engelliyor
İstanbul Barosu'na kayıtlı 660 avukatla yapılan anketten, "yargıda yolsuzluğun giderek yaygınlık kazandığı" sonucu çıktı.
İstanbul Barosu'nun desteklediği ve Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz'in proje yöneticiliğini yaptığı "İstanbul Barosu Çevresi Adli Yargıda Yolsuzluk Araştırması", dün Staj Eğitim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.
Basın toplantısına, İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Genel Sekreteri Mert Er Karagülle ve Yönetim Kurulu Üyesi İlkiz Okatan ile proje yöneticisi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, proje koordinatörleri Av. Mehmet Uçum ve Av. Ömer Yıldırım Günday katıldı.
Karakollarda rüşvet alınıyor
Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Yücel Sayman, elde ettikleri sonuçlara göre rüşvet, kayırmacılık, zimmete para geçirme, 'bahşiş' alma, haraç şeklinde görülen yolsuzlukların en çok İcra Mahkemeleri ve karakollarda yaşandığının ortaya çıktığını belirtti. Araştırmaya göre, avukatların yüzde 94.9'unun, adli yargıda yolsuzluk olduğu görüşünde olduğunu söyleyen Sayman, bu yolsuzlukların üzerine gidilmediğini düşünen avukatların oranının ise yüzde 96.1'i bulduğunu kaydetti. Sayman şöyle devam etti: "Yolsuzlukların engellenmesini zorlaştıranın, Memurin Muhakemat Kanunu'ndaki memuru yargılamayı güç hale getiren maddeler olduğunu düşünen avukatların oranı yüzde 83'tür. Bütün bu sorunların kaynaklarından bir diğeri ise, yargıda kapasitesinin üzerinde bir iş yükü olmasıdır. Bu sorunlar bir yandan yargıya duyulan inancı azaltırken, diğer yandan da şiddetin ve mafyalığın güç kazanmasına yol açıyor."
Sayman, öncelikle atılması gereken adımın Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, barolar ve üniversitelerin içinde bulunduğu, yargı sorunlarını araştırma ve çözüm yollarını oluşturma amaçlı bir örgütlenmenin yeterli yetki ve mali kaynaklar sağlanarak yaşama geçirilmesi olduğunu söyledi.
Hukuk eğitimi sorun yumağı
Araştırmanın proje yöneticisi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz ise, bugün Türkiye'de 20 adet Hukuk Fakültesi bulunduğunu, ancak beş fakülteye yetecek sayıda öğretim elemanı olduğunu kaydederek, "Yüz yüze geldiğimiz avukatlar, 'mesleki başarılarında' yolsuzlukların önemli bir faktör olduğunu söyledi. Kötü bir eğitim ile ortaya çıkan bu sonucun düzeltilmesi hukuk eğitiminin, yargının yapısal analizini konu alan bilimsel çalışmaların düzeltilmesine bağıdır" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İHD'lilere polis engeli
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'ne, 25 Kasım'da yapılan saldırıyı protesto amacıyla derneğin İstanbul Şubesi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis izin vermedi. İHD Şube Başkanı Eren Keskin, Genel Başkan Yardımcısı Suavi Saygan, EMEP İl Yöneticisi Celal Biçici, Avukat Kezban Hatemi ile dernek üyelerinin de hazır bulunduğu basın açıklamasına, TOHAV, TİHV, Tunceliler Derneği, BEKSAV, TUAD, KESK, HADEP, Barış Anaları İnisiyatifi'nden de katılım oldu. Kendilerine "şehit anneleri" diyen bir grubun İHD Genel Merkezi'ne saldırıda bulunmasını protesto etmek isteyen kitle, İHD İstanbul Şubesi önünde, "Susmayacağız" yazılı bir pankart açarak, basın açıklaması yapmak istedi.
Ancak, polis, dışarıda yapılan basın açıklamalarının izne tabi olduğunu iddia etti. Bu sırada, Şube Yöneticisi Şaban Dayanan ve bir dernek üyesi polis tarafından gözaltına alındı. İHD'lilerin girişimleri sonucu gözaltına alınan kişiler serbest bırakıldı. Polisle, yaklaşık bir saat süren tartışmaların ardından şube binasına girerek basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Eren Keskin, önceki gün İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı M. Ail İrtemçelik'e gönderdikleri mektubu okudu. Keskin, İHD'ye yapılan saldırı karşısında susmaya devam eden İrtemçelik'in istifa etmeye çağırdı.
Avukat Kezban Hatemi ise, İHD'ye yapılan saldırıyı "büsbütün vahim bir olay" olarak adlandırdı. Saldırganların Ankara'da basın açıklamasına izin verirken, kendilerinin yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmemesine tepki gösteren Hatemi, bunun bir çelişki olduğunu vurguladı. EMEP İl Yöneticisi Celal Biçici de, saldırıyı ve engellemeyi kınayan bir konuşma yaptı. Kürtçe konuşma yapan Barış Anaları İnisiyatifi'nden bir ana, barış talebinde bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Fay hattında stres yoğunlaşması var

SONRAKİ HABER

Hem yakın hem de uzak yüzler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...