20 Ağustos 1999 21:00

Sürekli sallanıyoruz

Sürekli sallanıyoruz
Merkez üssü Kocaeli olan 7.4 şiddetindeki depremden sonra, şu ana kadar şiddeti 4'ün üzerinde 55 artçı şok meydana geldiği açıklandı. Dün sabah erken saatlerden itibaren birçok deprem yaşandı.
Üst üste yaşanan depremlerin "deprem fırtınası" olduğu belirtilirken, bu sarsıntıların günlerce, hatta aylarca sürebileceği vurgulandı. ABD'de yaşayan deprembilimci Profesör Nafi Toksöz, büyük şiddette deprem olmasının düşük bir ihtimal olduğunu, ancak "olmaz" diye bir kesinlik olmadığını söyledi. Toksöz, Kocaeli merkezli büyük bir depremin meydana geleceğinin önceden bilindiğini de belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, önceki akşam saat 21.35'te merkez üssü Akyazı olan 4.3 şiddetinde bir artçı şok kaydedildi. Yetkililer, son artçı şokla birlikte, şu ana kadar, aletsel büyüklüğü 4'ün üzerinde olan toplam 55 artçı sarsıntının oluştuğunu ifade etti. İlk gün 4'ün üzerinde 36 artçı şok kaydedilirken, ikinci gün 10, üçüncü gün de 9 artçı depremin meydana geldiği belirtildi.
Kuzey Anadolu fay hattının üst tarafında, 400'ü aşkın artçı şok kaydedildiğini belirten yetkililer, Gemlik merkezli aynı hattın alt bölümündeki sarsıntı sayısının ise 210 olduğunu bildirdi.
Bu arada, Kocaeli'de dün sabaha karşı saat 03.03'te aletsel büyüklüğü 4.3 olarak kaydedilen bir artçı şok daha meydana geldi. Sarsıntının merkez üssü Gölcük olarak tespit edildi.
Yalova'da da dün saat 12.35'te bir deprem kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, depremin şiddeti 4.6 olarak ölçüldü.
Deprem fırtınası yaşanıyor
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kuzey Anadolu fay hattının alt bölümlerinde merkez üssü Gemlik olan çok sayıda sarsıntı tespit edilmesinin ardından enstitü bünyesinde uzmanlardan oluşan bir kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında, son sarsıntıların ele alındığı ve bunların "deprem fırtınası" olduğunun belirlendiği kaydedildi. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, sarsıntılarla ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada, ''Dilerim ki, art arda meydana gelen 130 sarsıntı, deprem fırtınası olur. Deprem fırtınası şeklinde olursa, bundan sonra büyük bir deprem olma ihtimali her zaman güçlü olmayabilir. Gelip geçici olur. Bunu ümit ediyorum. Her şeye rağmen teyakkuz halinde olunmasında fayda var'' demişti.
Türkiye iki metre kaydı
Türkiye'de meydana gelen depremin Türkiye ile Yunanistan'ı iki metre yaklaştırdığı bildirildi. Selanik Aristotelis Üniversitesi Sismoloji Bölümü'nden yapılan açıklamada, merkez üssü Kocaeli olan 7.4 aletsel büyüklükteki depremin, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu toprak katmalarını kaydırıp, her yıl doğal olarak Yunanistan'a yaklaşık 2.5 santimetre yaklaşmakta olan Türkiye'yi, bir anda 2 metre yaklaştırdığı belirtildi. Türkiye'nin Yunanistan'a doğru kaymasının uydudan yapılan ölçümlerle tespit edildiği belirtilen açıklamada, şiddetli deprem sonucu toprak altında meydana gelen yarıkların, richter ölçeğine göre 6.5 şiddete varan artçı depremlere de yol açabileceği kaydedilerek, bu sallantıların aylarca hatta yıllarca sürebileceği öne sürüldü.
Temkinli açıklama
ABD'nin Boston kentinde bulunan ünlü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'nde görevli deprembilimci Profesör Nafi Toksöz, Türkiye'deki deprem bölgesinde yeni bir deprem olasılığının zayıf olduğunu, ancak yine de depremin olmayacağının kesin olarak söylenemeyeceğini belirtti. Profesör Toksöz, bundan sonra asıl tehlikenin, depremden fazla zarar gören binalardan gelebileceğini, bu binalarda insanların barınmaması gerektiğini söyledi. MIT'ten teknik bir grubun Türkiye'ye hareket ettiğini söyleyen Prof. Toksöz, ''İki hafta sonra ben de Türkiye'ye giderek, üniversitelerdeki arkadaşlarla, bundan sonra ne yapılması gerektiği hakkında görüşeceğim'' dedi.
Kocaeli merkezli deprem biliniyordu
Prof. Toksöz, Türkiye'de meydana gelen depremin çok önceden tahmin edildiğini, ancak ne zaman olacağının kestirilemediğini kaydederek, Erzincan depremi ile aktif hale gelen fay hattının, çeşitli dönemlerdeki depremlerle, Sapanca Gölü'ne kadar dayandığını ve Kocaeli merkezli depremin bir sonraki deprem olacağının, bilim adamlarınca bilindiğini ifade etti.

Evrensel'i Takip Et