TİGEM özelleştirildi, Muşlular mağdur
AKP’nin uyguladığı özelleştirme politikaları sonucu Bölgedeki tarım ve hayvancılığa bir darbe daha vuruldu. Muş TİGEM Alparslan Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi işçileri ve çiftçileri mağdur etti. Zarar etmeyen bir kuruluşken Muş TİGEM’in özelleştirilmesi Bölge’deki tarım ve hayvancılığa büyük zarar verdi. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Muş’ta TİGEM’in gitmesiyle birlikte zor bir dönem yaşayacaklarını söyleyen çiftçiler, Muş’un can damarının kesildiğini belirtiyor. 64 bin dönüm arazisi bulunan işletmeyi alan Berce Beraberce Şirketi şu anda 100 kişinin çalıştığı tarım işletmesinde sadece 10 kişiyi istihdam edeceğini duyurdu. İşletmede kadrolu çalışan işçiler başka şehirlerdeki işletmelerde görevlendirildiler. İşçiler bu duruma tepki göstererek, başka şehirlere gitmek istemediklerini belirtiyor. Taşeron işçiler de kapı önüne konulacak.
‘HERKES MAĞDUR EDİLDİ’
20 yıldır TİGEM’de işçi olarak çalışan Şahin Acar, yıllık 10 bin ton sertifikalı buğdayı çiftçiye ve komşu illere verdiklerini belirterek, “Günlük 3 ton sütümüzü vatandaşlarımıza sağlıyoruz. AKP bugün bu işletmemizi sattı. İşçileri de kapı önüne koyacaklar. Zaten yarın öbür gün Şeker Fabrikasını da kapatacaklar. Bölgeye yatırım yapılmazken var olan yerler de kapatılıyor” dedi. TİGEM’in Muş halkının can damarı olduğunu söyleyen Acar, “Biz bu yıl bir milyon yedi yüz bin Lira kâr etmişiz. Zarar eden bir kurum da değiliz, yirmi dört tane işletmemiz var. Bunu da AKP hükümetine sormak lazım kime peşkeş çekiyorlar” diye konuştu. Çiftçilerin de büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen Acar, “Çiftçilerimiz 80 kuruşa tohum alıyorlardı seneye bunu 2 TL ye bile bulamazlar. Şimdi Başbakan Muş’a ne yapacak? Kime peşkeş çekmiş burayı Doruk Grubu diye bir firma almış. Bu firma 10 kişiyle çalışacağım diyor. İşçilerin durumu ne olacak?” dedi.
İŞSİZLİK ARTACAK
AKP hükümetinin sekiz yıl içinde halkın alın teriyle kurulan işletmeleri sattığını belirten Emekli Öğretmen Fuat Kaya, “Devlet bugüne kadar buraya zaten ciddi bir yatırım yapmamış. Bir yem fabrikası vardı, Barit fabrikası vardı kapatıldı. Yarın TİGEM de kapatıldığı zaman aynı durum olacak insanlar işsiz kalacak mağdur olacak. Çiftçiler de mağdur durumda kalacak. Birinci kalite buğday burada üretiliyor Yine burada çok kaliteli damızlık hayvanlar üretiliyor. Dolayısıyla TİGEM kapatılırsa çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri bunları nereden sağlayacak” diye konuştu. Yüz işçinin çalıştığını bunun 50’sinin kadrolu olduğunu belirten Kaya, işçilerin mağdur edilmesinden endişe duyduğunu söyledi. CHP İl Başkanı İsmail Adanur, TİGEM’in satışının Muş’a ve bölgeye büyük zarar verdiğini belirterek, “TİGEM hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için lokomotifti. Sen bu lokomotifi kaldırırsan bu tarımı, hayvancılığı nasıl geliştireceksin ki? İnsanlar burada bilinçli tarımı ve hayvancılığı TİGEM den öğrendi” şeklinde konuştu. (Muş/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et